Χίος, Δευτέρα 6 Ιουλίου

Μνημονεύοντας την Φάρκαινα που καταστρέψαμε

Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 26/01/2017 - 07:16

Με μια γλυκόπικρη γεύση έφυγαν από την εκδήλωση του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου οι ακροατές, αφού μέσα από ένα φωτογραφικό υλικό του Βασίλη Αγιαννίδη, ταξίδεψαν στη γειτονιά της Φάρκαινας που αποτελεί πλέον παρελθόν, λόγω της επέκτασης του αεροδρομίου Χίου.

Έχοντας τραβήξει πάνω από 5.000 (5.727 για την ακρίβεια) φωτογραφίες, ο Βασίλης Αγιαννίδης «ζωντάνεψε» με εξαιρετικό τρόπο την περιοχή, παρουσίασε οικογένειες και ιστορίες πίσω από τους μαντρότοιχους των περιβολιών, προβληματίζοντας το κοινό σχετικά με το αν έπρεπε όλη αυτή η ομορφιά να «θυσιαστεί» για την πρόοδο.

«Τα σπίτια που κατεδαφίστηκαν, διέθεταν πέραν όλων των άλλων μια μοναδική θέα στα παράλια της Ιωνίας», τόνισε ο κ. Αγιαννίδης καταλογίζοντας, έστω και εμμέσως, μια πρόχειρη βιασύνη στον «θάνατό τους», αφού μπορούσαν, σύμφωνα με τον ίδιο να αξιοποιηθούν ακόμη και ως τουριστικά καταλύματα.  

Η αίθουσα του Ομηρείου ήταν γεμάτη από κόσμο που φάνηκε να μοιράζεται τον προβληματισμό του ομιλητή, καθώς μπροστά στα μάτια του ξεδιπλώθηκαν όχι μόνο αρχιτεκτονικά στοιχεία εποχών, αλλά και περιβόλια, κήποι, φουντάνες, κομμάτια ζωντανά, ικανά να προσφέρουν, αν διατηρούνταν, μια όμορφη εικόνα υποδοχής στον επισκέπτη.

«Η πρόοδος είναι αναπόφευκτη, αλλά οι επιλογές ας γίνονται από ειδήμονες», ανέφερε στο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου, Μαρία Βασιλακάκη - Ντούλου.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 06/07/2020 - 14:56

 

Ένα μουσικό… φυτώριο αποτελεί η Φιλαρμονική του Δήμου Χίου καθώς, σύμφωνα με την αρχιμουσικό της Ευγενία Βορριά, τα τελευταία χρόνια ανασυντάσσεται και εξελίσσεται με στόχο να ξεφύγει από την αντίληψη ότι η φιλαρμονική είναι μόνο για παρελάσεις και λιτανείες.

Η Φιλαρμονική του Δήμου Χίου στεγάζεται  τα δυο τελευταία  χρόνια, σε ένα νέο χώρο στα κτίρια της Οδού Δημοκρατίας με τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου Γιάννη Μανάρα και την αρχιμουσικό Ευγενία Βορριά να τονίζει ότι η αίθουσα αυτή είναι η ιδανικότερη που θα μπορούσε να έχει.

Ο κορωνοϊός κτύπησε και την Φιλαρμονική καθώς βρίσκεται σε «αναστολή» μέχρι και τις 12 Ιουλίου χωρίς αυτό όμως να σταθεί εμπόδιο στον σχεδιασμό για την επομένη περίοδο.

«Το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα μουσικοκινητικης, που είχαμε ξεκινήσει από πέρσι ενώ στους στόχους μας είναι  η λειτουργία μιας συμφωνικής ορχήστρας όπως και η σύσταση και λειτουργία χορωδίας» ανέφερε η κ. Βορριά συμπληρώνοντας ότι  μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν θα συνεχιστεί το πρόγραμμα με τις «επισκέψεις» καταξιωμένων μουσικών από μεγάλες ορχήστρες για τη διενέργεια μαθημάτων και masterclasses. Μάλιστα μια σειρά από τέτοιες διαλέξεις θα γίνει από τον Χιώτη καταξιωμένο μουσικό Παντελή Κογιάμη.

Παράλληλα η διοίκηση του ΝΠΔΔ σε συνεργασία με την Φιλαρμονική  έχει ως στόχο την ανανέωση των μουσικών οργάνων καθώς όπως ανάφερε η αρχιμουσικός πολλά από αυτά που υπάρχουν  είναι παλιά και …στολίζουν τους τοίχους της αίθουσας.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε ήδη δωρεά 5 μουσικών βαρύτονων οργάνων από  τον ομογενή Σταύρο Χαβιάρα από τον Δαφνώνα με τον πρόεδρο του ΝΠΔΔ να τονίζει ότι ήταν ένα σημαντικό βήμα στην ανανέωση των μουσικών οργάνων.

Παράλληλα  προγραμματίζεται να γίνει μια εκδήλωση –αφιέρωμα στην ιστορία της Φιλαρμονικής και για τον λόγο αυτό τόσο ο κ. Μανάρας όσο και η κ.Βορριά ζητούν από όποιον κατέχει υλικό από την πορεία της μπάντας του Δήμου να επικοινωνήσει μαζί τους.