Ο χείμαρρος Καλοπλύτης που έγινε… οδός

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 28/08/2021 - 17:44

Την έχουμε και στη Χίο την συνήθεια αυτή.

Να εγκιβωτίζουμε τους χειμάρρους!

Το ίδιο έγινε και με τον χείμαρρο Καλοπλύτη, που κατέβαζε τα νερά και των Καρυών στην αρχαία πόλη Χίο, όπου επειδή οι νοικοκυρές έκαναν καλό πλύσιμο των ρούχων τον ονόμασαν… Καλοπλύτη.

Εμείς οι νεότεροι και σαφώς… εξυπνότεροι, φτιάξαμε έναν αγωγό στο ύψος του ανθρώπου (!) περάσαμε το νερό από κάτω και πάνω φτιάξαμε δρόμο!

Έτσι ξεκινάει η οδός Καλοπλύτη, που κατά το καθαρευουσιάνικο Κουντουριώτου, που έγινε οδός Κουντουριώτη και η Καλοπλύτη έγινε… Καλοπλύτου.

Διάσημο όνομα, άσημη οδός, αν όμως την δείς βιαστικά κάτι, που δεν κάνουμε εμείς, παρατηρώντας ότι στην αρχή της ειδικά έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ξεκινάει από το ρέμα της Κοντοποδούς, που φυσικά έγινε και αυτή οδός και πρώτο χαρακτηριστικό της έχει τις σχάρες απορροής των ομβρίων υδάτων, ενώ αριστερά και δεξιά έχει σπίτια, που διακρίνονται για τα τριγωνικά αετώματα τους αλλά και τους κιοσέδες τους, από τους οποίους σε άριστη κατάσταση διατηρείται ένας.

Έχουν επίσης περίτεχνα κάγκελα, ενώ η τοιχοποιία των σπιτιών είναι μίξη πέτρας και κόκκινου τούβλου. Το γεγονός ότι τα νερά ήταν μόνιμο πρόβλημα της περιοχής φαίνεται καθαρά και από εγκαταλειμμένη οικία σήμερα, που για να φτάσει κανείς στην κεντρική είσοδο της πρέπει να κατέβει τρία σκαλοπάτια.

Το ίδιο συμβαίνει και στο τέλος του πρώτου τμήματος της οδού, όπου στην γωνία της οδού Καλοπλύτου με την οδό Ριζαρίου, υπάρχει ένα από τα ωραιότερα κατά τη γνώμη μας παλαιά κτίρια της πόλης, που περνά σχεδόν απαρατήρητο.

Η τοιχοποιϊα του είναι ανάγλυψη, η είσοδος του και αυτή με τρία σκαλοπάτια, τα μπαλκόνια του μεγάλα και σκαλιστά κάτω, ενώ ακριβώς απέναντι στην γωνία Καλοπλύτου και Νικηφόρου του Χίου υπάρχει παλαιά οικία που καταρρέει.

Το ίδιο εγκαταλειμμένος είναι και ο ιστορικός πλέον Φούρνος του Περρή, που για δεκαετίες ολόκληρες μοσχομύριζε την γειτονιά ψωμί στο διάβα της προς το Παζάρι.

Στη μέση της οδού υπάρχει μια μικρή πάροδος, που φέρει το όνομα του Αντισυνταγματάρχη Λυκούργου Λαγάκου, χωρίς κανένα ενδιαφέρον αλλά μάλλον ως παλιό διάβα, σε πρώην περιβόλια, που απέκτησε όνομα.

Χαρακτηριστικό της οδού είναι ο πλάτανος, που δεσπόζει στην πλατεία που σχηματίζεται στο πρώτο τμήμα της οδού. Σκιάζει τα πάντα επιβλητικά και αγγίζει περιμετρικά όλα τα γύρω μπαλκόνια.

Εννοείται είναι και η πρώτη πλατεία που πλημμυρίζει, όποτε ο Καλοπλύτης ξαναγίνεται… χείμαρρος και πνίγει την Απλωταριά!

 Θυμόμαστε ρεπορτάζ, που τα νερά είχαν φτάσει ακόμα και 1,5 μέτρο από το ύψος της πλατείας, που δίνει σκυτάλη στο υπόλοιπο τμήμα της οδού, που κατεβαίνει από τα πισινά του παζαριού προς το Κέντρο, κάτι που θα εξετάσουμε όμως σε άλλη ευκαιρία και εκπομπή.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Βιντεοσκόπηση - Fωτογραφίες: Κωστής Μ. Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

ftoy_kai_vgaino_stin_ods_kaloplyti

Σχετικά Άρθρα