Χίος, Τρίτη 7 Ιουλίου

Ο κορωνοϊός αναβάλει τη φετινή Ομηρική Ακαδημία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ EUROCLASSICA – ΟΜΗΡΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ & ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
Τρί, 30/06/2020 - 13:41

Η Euroclassica (=ΟΜΙΛΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ), η ΟΜΗΡΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, καθώς επίσης όλα τα Πολιτιστικά, Κοινωνικά, Εκπαιδευτικά Σωματεία, Σύλλογοι κ.ά. της Χίου, που συνεργάζονται για τη διοργάνωση του ετήσιου παγκόσμιου συνεδρίου της ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ, θα ήθελαν να ενημερώσουν τους αγαπητούς συμπατριώτες και συνεργάτες μας ότι για τις γνωστές αντικειμενικές δυσκολίες δεν θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο παγκόσμιο αυτό συνέδριο. Ως γνωστόν η ετήσια παγκόσμια φιλολογική σύνοδος της ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ τελεί επί σειράν ετών υπό την αιγίδα του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας. Από το 1997 μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει στο συνέδριο αυτό περίπου 5.600 σύνεδροι από την Ελλάδα, την Ευρώπη και από ολόκληρο τον κόσμο. Οι σύνεδροι είναι διακεκριμένοι Ελληνιστές καθώς επίσης επιστήμονες και άλλων ειδικοτήτων, Ακαδημαϊκοί, Καθηγητές Πανεπιστημίων, διδάκτορες, ερευνητές καθώς επίσης προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές.

Με ενθουσιασμό και θυσιαστικό πνεύμα εργασθήκαμε κατά τη διάρκεια του έτους για την συστηματική και κατά το δυνατόν καλύτερη οργάνωση του συνεδρίου, όπως πάντοτε.

Οι πολιτειακοί φορείς και οι συνεργάτες μας είχαν και εξακολουθούν να έχουν άριστη διάθεση να στηρίξουν την όλη προσπάθειά μας και να βοηθήσουν για την επιτυχή διεξαγωγή του συνεδρίου. Η γνωστή όμως πανδημία, όπως είναι φυσικό, είχε ως συνέπεια να υπάρξουν αντικειμενικές δυσκολίες που δεν επιτρέπουν την επιτυχή διεξαγωγή των εργασιών του. Σεβόμενοι απολύτως και τα μέτρα που έλαβε η πολιτεία αναγκαζόμαστε για πρώτη χρονιά να μεταφέρουμε το συνέδριο για την επόμενη χρονιά (9-18/7/2021), σεβόμενοι την υγεία και το καλό όλων των ανθρώπων.

Ιδιαιτέρως υπογραμμίζουμε το γεγονός ότι το 2021 συμπληρώνονται 25 χρόνια των ετήσιων φιλολογικών συνεδρίων της Euroclassica στην Ελλάδα (Αθήνα – Χίο – Οινούσσες) και 25 χρόνια από την ίδρυση της Ομηρικής Ακαδημίας (Δεκέμβριος 1997-2021). Ελπίζουμε λοιπόν, συν Θεώ, να εορτάσουμε το ΑΡΓΥΡΟΥΝ ΙΩΒΗΛΑΙΟΝ της Euroclassica - Ομηρικής Ακαδημίας με τη συμμετοχή συνέδρων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και από ολόκληρο τον κόσμο το 2021. Ήδη μας έχουν σταλεί τα θέματα των ανακοινώσεων των συνέδρων, και έχουν επίσης προγραμματισθεί τα μαθήματα για το τμήμα φοιτητών των ομηρικών σπουδών καθώς επίσης για το τμήμα Ελληνικής Γλώσσας και Φιλολογίας, Ιστορίας και Πολιτισμού.

Η Euroclassica και η Ομηρική Ακαδημία συνεργάζονται με όλες τις ευρωπαϊκές επιστημονικές Εταιρείες Καθηγητών Κλασικών Γλωσσών και Πολιτισμών και επίσης με Ακαδημίες, Πανεπιστήμια, Ανώτατα και όλων των βαθμίδων Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε όλον τον κόσμο. Η Euroclassica - Ομηρική Ακαδημία, όπως κάθε χρόνο, θα οργανώσει και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις και ημερίδες που προβάλουν τα ελληνικά γράμματα, την Ιστορία και τον πολιτισμό μας παγκοσμίως κατά το τρέχον και επόμενο έτος.

Κατά τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας όλοι οι συνεργάτες μας, όπου της γης επιδείξαμε πνεύμα αγάπης, αλληλεγγύης, αλληλοκατανόησης, ανθρωπισμού σεβασμού για την ανθρώπινη ζωή, υγεία, αξιοπρέπεια.

Μαζί με όλους τους συναδέλφους, εκλεκτούς συνεργάτες και συνέδρους, όπου της γης, ενώνουμε τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης προς τους ήρωες του καθήκοντος, ιατρούς, νοσηλευτές, ερευνητές και όλους εκείνους που αψηφώντας τους προσωπικούς κινδύνους θυσιάστηκαν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές.

Προσευχόμαστε, με τη βοήθεια του Θεού, να εξαλειφθεί η πανδημία, να συνεχίσουν οι άνθρωποι όλοι τη ζωή και τα έργα τους με κανονικούς ρυθμούς και ειρηνικά και η ΟΜΗΡΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ να συνεχίσει αταλάντευτα το επιστημονικό της ταξίδι, προβάλλοντας την Ελλάδα μας, τον θείο ποιητή Όμηρο, τη γενέτειρά του Χίο, τα ελληνικά γράμματα, γλώσσα Ιστορία πολιτισμό εξακοντίζοντας σ’ όλον τον κόσμο, «φως ανέσπερον».

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Δευ, 06/07/2020 - 17:50

 

 34 ολόκληρα χρόνια συμπλήρωσε η παρουσία της στήλης «Καθημερινά» του Δημήτρη Φρεζούλη στον χιώτικο Τύπο, εκ των οποίων τα μισά (17) έχουν πάρει και τη μορφή βιβλίου. Μια στήλη που ξεκίνησε καθημερινή στον πάλαι ποτέ «Χιακό Λαό» το 1987, συνεχίστηκε στην «Αλήθεια» από το 1991, έγινε εβδομαδιαία από το 2012 με την κυκλοφορία της εφημερίδας μια φορά την εβδομάδα και επανήλθε σε ημερήσια βάση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

Μόλις κυκλοφόρησε το 14οβιβλίο με τα «Καθημερινά» της διετίας 2018-2019 από τις εκδόσεις «Άλφα Πι» συνεχίζοντας μια εκδοτική πορεία που ξεκίνησε το 2004 από τον αείμνηστο Αντώνη και τον Γιάννη Παληό. Μια εκδοτική σειρά που αντιστέκεται στο χρόνο και καταγράφει υπό μορφή χρονογραφημάτων τη χιακή καθημερινότητα.

Όπως σημειώνει ο ίδιος ο Δημ. Φρεζούλης στην εισαγωγή του βιβλίου: «Από τα παιδικά χρόνια μου με συγκινούσαν ιδιαίτερα τα χρονογραφήματα των άριστων του είδους… Του Δημήτρη Ψαθά, του Παύλου Παλαιολόγου, του Γιαννουκάκη και τόσων άλλων. Ήταν οι εποχές που πολλοί αγόραζαν την εφημερίδα για να διαβάσουν αποκλειστικά το χρονογράφημα που αποτελούσε το άλφα και το ωμέγα (…). Έτσι, όταν ο Αλέκος Μάλης, τότε διευθυντής του «Χιακού Λαού», μου ζήτησε δείγμα γραφής, σκέφτηκα να γράψω κάτι σαν χρονογράφημα και να δώσω στη στήλη τον τίτλο «Καθημερινά», γιατί θα ασχολούνταν με καθημερινά θέματα και θα δημοσιεύονταν και κάθε μέρα…

Τότε γεννήθηκαν τα «Καθημερινά», και επειδή ήμουν και δημόσιος υπάλληλος, και φοβόμουν ότι ίσως είχα συνέπειες με την ελεύθερη έκφρασή μου, σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω και ένα ψευδώνυμο και έτσι γεννήθηκε και ο ΔΗ-ΦΙ τα πρώτα χρόνια…

Η ταπεινή, λοιπόν, εκείνη στήλη του 1987, που είχε «χαθεί» μέσα στην ύλη της 2ης σελίδας του «Χιακού Λαού», άντεξε στον πανδαμάτορα χρόνο. Μια ταπεινή στήλη που με τον καιρό εξελίχθηκε σε ένα ιδιόμορφο χιακό ημερολόγιο στο οποίο καταγράφονται θέματα της καθημερινότητας και η κατάθεση ψυχής ενός επίσης ταπεινού ανθρώπου που προσπαθεί να πιάσει το σφυγμό της χιώτικης πραγματικότητας.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την αγάπη και την εκτίμηση που έχετε αγκαλιάσει τα «Καθημερινά» και ευχαριστώ θερμά τις εκδόσεις άλφα πι και ιδιαίτερα τον Γιάννη Παληό που πιστεύει πως έχουν μιαν αξία. Και όλους εσάς που τα τελευταία χρόνια με τιμάτε με την αγάπη και την προσοχή σας. Να είμαστε καλά και να συνεχίζουμε!».

Τα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ» και ο πρώτος τόμος «ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» του ίδιου θα παρουσιαστούν στο Ίδρυμα Μαρία Τσάκος την Δευτέρα 3 Αυγούστου στις 8 το απόγευμα και θα συνοδευτούν από τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη που θα ερμηνεύσουν οι Γιώργος Μισετζής και Μαρία Καλαγκιά.