
Με την παρουσίαση του βιβλίου «Ο Μακεδονομάχος Ναύαρχος Ιωάννης Ν. Δεμέστιχας», στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φ.Ο.Β., ολοκληρώθηκαν οι διήμερες επετειακές εκδηλώσεις για τη μάχη του Αίπους, το 1912.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Μάρκου, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη, της βουλευτή Μαρίας Σταυρινούδη, του ταξίαρχου Ιωάννη Παπαπροκοπίου και άλλων εκπροσώπων πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, ο ανιψιός και βαφτισιμιός του Ιωάννη Δεμέστιχα, Γρηγόρης Δεμέστιχας, Αντιναύαρχος Π.Ν. και επίτιμος Αρχηγός Στόλου, συγκίνησε το ακροατήριο, θυμίζοντας στιγμές ιστορίας μέσα από την πορεία ζωής του θείου του.
Στο βιβλίο καταγράφεται η δράση του ναύαρχου Ιωάννη Δεμέστιχα, που συμμετείχε σε κάθε αγώνα της Ελλάδας: Κίνημα Στρατιωτικού Συνδέσμου, Μακεδονικός Αγώνας, Απελευθέρωση της Χίου και των νησιών του Αιγαίου, Α’ και Β’ Βαλκανικοί Πόλεμοι, Κίνημα Εθνικής Αμύνης, Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική Καταστροφή, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος - Μέση Ανατολή. Αποσπάσματα, με παράλληλη προβολή ιστορικού οπτικοακουστικού υλικού, διάβασαν οι μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Βροντάδου: Μαρία Κυλαδίτη, Πηνελόπη Τερζή, Βέρα Χανδρά, Ωραιάνθη Τσιρώνη, Υπατία Ζαννίκου, Παναγιώτης Αρμένης και Όμηρος Γιαννάς.
Στο τέλος της εκδήλωσης εκ μέρους του ΦΟΒ ο Σεβασμιότατος παρέδωσε ένα αναμνηστικό στον Γρήγορη Δεμέστιχα, φιλοτεχνημένο από τη ζωγράφο Δέσποινα Καλαγκιά, ενώ ο Νότης Μηταράκης παρέδωσε ένα ίδιο αναμνηστικό στον Ταξίαρχο Γιάννη Παπαπροκοπίου για τη συνεχή συμβολή του και προσφορά στον Βροντάδο.







































