Ομιλία την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 28/09/2022 - 06:26

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022 στις 12.00 μ. στο "Ελληνικό Κάστρο" στη Χίο οι Ψυχολόγοι-Ψυχοθεραπευτές Φωτεινή-Ελβίσα Φροκάϊ και Νίκος Καρακαϊδός διοργανώνουν ομιλία με θέμα: "Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ".

Μία δύσκολη στιγμή στη ζωή ενός γονέα είναι εκείνη που θα λάβει στα χέρια του μία διάγνωση για το παιδί του. Τα συναισθήματα ποικίλουν και εναλλάσσονται. Η περίοδος προσαρμογής για τον γονέα είναι ίσως και το πιο δύσκολο έργο που έχει να αντιμετωπίσει. 

Τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, όπως η κατάκτηση της ομιλίας ή του περπατήματος. Ορισμένα παιδιά αναπτύσσονται με πιο αργούς ρυθμούς και δεν ακολουθούν την προβλεπόμενη πορεία. Είναι πιθανό τα παιδιά αυτά να παρουσιάσουν καθυστερημένη ανάπτυξη ή αναπηρία.

Όσο γρηγορότερα εντοπιστούν αυτές οι καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η βοήθεια που θα μπορέσουν να προσφέρουν οι γονείς και όλοι όσοι εμπλέκονται θεραπευτικά με το παιδί

Οι δυσκολίες που μπορεί να εμφανίσει ένα παιδί μπορεί να είναι από αναπτυξιακές, όπως ο αυτισμός, διαταραχές λόγου όπως η δυσλεξία και ειδικές μαθησιακές διαταραχές αλλά και συναισθηματικές ή αγχώδεις διαταραχές κ.λπ. 

Όσο δύσκολη και αν είναι η διάγνωση του παιδιού για τους γονείς αποτελεί και μια “ανακούφιση” εν μέρει όσον αφορά το τι έχει το παιδί τους, ούτως ώστε να ζητηθεί και εξειδικευμένη βοήθεια για τη θεραπεία του. Εντούτοις, η διάγνωση του παιδιού φέρει και ένα σωρό δύσκολα αναδυόμενα συναισθήματα που είναι δύσκολα διαχειρίσιμα από τους γονείς.

 

 

Σχετικά Άρθρα