Χίος, Δευτέρα 22 Ιουλίου

Παρουσίαση βιβλίου "το λιμάνι της Ζωής"

Τετ, 12/06/2019 - 06:25

Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα Φιλοπτώχου Θυμιανών, η συγγραφέας Χαρούλα Κριεζή-Σβυριάδη, με καταγωγή από τα Θυμιανά (δισέγγονη του Σωτήρη Βαγιανού) παρουσίασε το δεύτερο συγγραφικό της τόλμημα, "Το λιμάνι της ζωής".

Πρόκειται για μία βιογραφία εμπλουτισμένη όχι μόνο με τα γενεαλογικά δέντρα των προγόνων της, αλλά και με πλούσιο αρχειακό υλικό και ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με κάθε έναν τόπο καταγωγής της.

Όπως λέει η ίδια η συγγραφέας" Έχοντας καλύψει το πάθος που με εμπνέει για τις ζωές των προγόνων μου και θέλοντας να διατηρήσω τη μνήμη τους ζωντανή ,τολμώ για δεύτερη φορά να ανακαλύψω τις πτυχές της ιστορίας των τόπων όπου αυτοί έζησαν και μέσα από την ιστορία, να κατανοήσω καλύτερα την ψυχοσύνθεση τους, τις σκέψεις και τις πράξεις τους. Θέλω να αφήσω κληρονομιά στα παιδιά και στα εγγόνια μου , την αξιόλογη ιστορία των προγόνων τους και τη θαυμαστή ιστορία του τόπου τους.

"Η κ.Κριεζη αναφέρθηκε κυρίως στους στόχους που έθεσε με το έργο της, τον κεντρικό άξονα πάνω στον οποίο κινήθηκε και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στη συγκέντρωση του υλικού και την έκδοση του βιβλίου. Την παρουσίαση πλαισίωσαν με τις ομιλίες τους: ο κ. Ανδρέας Γρηγορόπουλος, που επεσήμανε τις δυσκολίες συγκέντρωσης του μεγάλου σε όγκο υλικού και την επίδραση των πολιτικών, κυρίως, συνθηκών στη ζωή κάθε οικογένειας και η κ. Ειρήνη Ζηρριά που αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του βιβλίου, το ταξίδι στο χρόνο των οικογενειών Βαγιανού και Ραφελέτου.

Σε όλο το βιβλίο ξετυλίγεται η ελληνική ιστορία από το 1926 και μετά. Εικόνες ιστορίες, στιγμές που παγώνουν για λίγο το χρόνο.....

Βρισκόμαστε στην Κωσταντινούπολη και η κυβέρνηση της Τουρκίας,με τον νόμο του 1932 περί επαγγελμάτων, απαγόρευσε την εξάσκηση 20 επαγγελμάτων σε ξένους υπηκόους. Ή θα άλλαζαν υπηκοότητα ή έπρεπε να φύγουν για την μητέρα Ελλάδα"Τί να πρωτομαζέψουν και να πάρουν μαζί τους; Χωράει σε δύο μπόγους ολόκληρη ζωή; Που παρατούσαν το σπίτι τους , το μαγαζί τους,το βιος τους,το σχολείο τους τα παιδιά,τα κόκκαλα των πεθαμένων τους,τη ζωή τους όλη; Δεν υπήρχε καιρός για σκέψεις. Τώρα κοίταζαν μονάχα μπροστά τους. Τη σωτηρία τους!"

Η κα Κριεζή έκανε πρώτα "το ταξίδι της ζωής" για να ολοκληρώσει και να αγκυροβολήσει, ήρεμη πια,στη δική της Ιθάκη, "το λιμάνι της ζωής".....Ένα τέτοιο έργο καθένας θα έπρεπε να αφήνει ως "παρακαταθήκη" στα παιιδά του και στις επόμενες γενιές, αφού πάντα:

"Το λαμπρότερο μέλλον θα βασιλεύει σε ένα ξεχασμένο παρελθόν"

Σχετικά Άρθρα

Από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου
Δευ, 22/07/2019 - 14:07
φωτο αρχείου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Μουσεία δίχως τοίχους: η νέα ψηφιακή πραγματικότητα στα Μουσεία της Χίου», στην οποία θα παρουσιαστεί το νέο έργο της Εφορείας με τίτλο «Ανάδειξη και προβολή Μουσείων και Μνημείων Χίου μέσω Διαδραστικών Εφαρμογών και Υπηρεσιών». Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου 2014-2020 και θα υλοποιηθεί απολογιστικά και με αυτεπιστασία από την τοπική Εφορεία.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Ιουλίου στις 11:30 π.μ. στην «Σκοτεινή Φυλακή» στο Κάστρο της Χίου.