Χίος, Τρίτη 18 Φεβρουαρίου

Παρουσίαση βιβλίου "το λιμάνι της Ζωής"

Τετ, 12/06/2019 - 06:25

Τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019 στις 7.30 μ.μ. στην αίθουσα Φιλοπτώχου Θυμιανών, η συγγραφέας Χαρούλα Κριεζή-Σβυριάδη, με καταγωγή από τα Θυμιανά (δισέγγονη του Σωτήρη Βαγιανού) παρουσίασε το δεύτερο συγγραφικό της τόλμημα, "Το λιμάνι της ζωής".

Πρόκειται για μία βιογραφία εμπλουτισμένη όχι μόνο με τα γενεαλογικά δέντρα των προγόνων της, αλλά και με πλούσιο αρχειακό υλικό και ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με κάθε έναν τόπο καταγωγής της.

Όπως λέει η ίδια η συγγραφέας" Έχοντας καλύψει το πάθος που με εμπνέει για τις ζωές των προγόνων μου και θέλοντας να διατηρήσω τη μνήμη τους ζωντανή ,τολμώ για δεύτερη φορά να ανακαλύψω τις πτυχές της ιστορίας των τόπων όπου αυτοί έζησαν και μέσα από την ιστορία, να κατανοήσω καλύτερα την ψυχοσύνθεση τους, τις σκέψεις και τις πράξεις τους. Θέλω να αφήσω κληρονομιά στα παιδιά και στα εγγόνια μου , την αξιόλογη ιστορία των προγόνων τους και τη θαυμαστή ιστορία του τόπου τους.

"Η κ.Κριεζη αναφέρθηκε κυρίως στους στόχους που έθεσε με το έργο της, τον κεντρικό άξονα πάνω στον οποίο κινήθηκε και ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στη συγκέντρωση του υλικού και την έκδοση του βιβλίου. Την παρουσίαση πλαισίωσαν με τις ομιλίες τους: ο κ. Ανδρέας Γρηγορόπουλος, που επεσήμανε τις δυσκολίες συγκέντρωσης του μεγάλου σε όγκο υλικού και την επίδραση των πολιτικών, κυρίως, συνθηκών στη ζωή κάθε οικογένειας και η κ. Ειρήνη Ζηρριά που αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του βιβλίου, το ταξίδι στο χρόνο των οικογενειών Βαγιανού και Ραφελέτου.

Σε όλο το βιβλίο ξετυλίγεται η ελληνική ιστορία από το 1926 και μετά. Εικόνες ιστορίες, στιγμές που παγώνουν για λίγο το χρόνο.....

Βρισκόμαστε στην Κωσταντινούπολη και η κυβέρνηση της Τουρκίας,με τον νόμο του 1932 περί επαγγελμάτων, απαγόρευσε την εξάσκηση 20 επαγγελμάτων σε ξένους υπηκόους. Ή θα άλλαζαν υπηκοότητα ή έπρεπε να φύγουν για την μητέρα Ελλάδα"Τί να πρωτομαζέψουν και να πάρουν μαζί τους; Χωράει σε δύο μπόγους ολόκληρη ζωή; Που παρατούσαν το σπίτι τους , το μαγαζί τους,το βιος τους,το σχολείο τους τα παιδιά,τα κόκκαλα των πεθαμένων τους,τη ζωή τους όλη; Δεν υπήρχε καιρός για σκέψεις. Τώρα κοίταζαν μονάχα μπροστά τους. Τη σωτηρία τους!"

Η κα Κριεζή έκανε πρώτα "το ταξίδι της ζωής" για να ολοκληρώσει και να αγκυροβολήσει, ήρεμη πια,στη δική της Ιθάκη, "το λιμάνι της ζωής".....Ένα τέτοιο έργο καθένας θα έπρεπε να αφήνει ως "παρακαταθήκη" στα παιιδά του και στις επόμενες γενιές, αφού πάντα:

"Το λαμπρότερο μέλλον θα βασιλεύει σε ένα ξεχασμένο παρελθόν"

Σχετικά Άρθρα

Τρί, 18/02/2020 - 06:56

Έχω πει ότι δεν θα ξαναγράψω για το λαθρομεταναστευτικό... αλλά οι χθεσινές νέες Κυβερνητικές αποφάσεις για αναστολή της επίταξης για μία εβδομάδα, μου προκάλεσαν εκτός από αγανάκτιση και γέλια για την παλινωδία όλων των πολιτικών και μου ήρθε στο μυαλό του Κουτρούλη ο γάμος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Γι'αυτό θα σας κάνω να γελάσετε με έναν πραγματικό γάμο, που έγινε πριν πολλά χρόνια σε χωριό της βορειοανατολικής Χίου και το καλούνε και οι αποκριάτικες μέρες μιας και έρχεται σε τρείς μέρες η Τσικνοπέμπτη με γλέντι φαγοπότι και διασκέδαση !

Αφού έγινε ο ο γάμος με κλαρίνα και βιολιά μετά τις χαιρετούρες στην εκκλησία μαζεύτηκε όλο το χωριό στην αυλή του σπιτιού της νύφης όπου θα ήταν και το σπίτι του νιόπαντρου ζευγαριού... για φαγοπότι ποτά με χορό και τραγούδι προς τιμή της νύφης με το σχετικό κόλλημα χρημάτων στά όργανα μουσικής. ! Τότε έως και τα τελευταία χρόνια αυτή ήταν η αμοιβή των μουσικών .

Οι καλές συμπεθέρες που ήταν και φιλενάδες βλέποντας ότι το ζευγάρι είχε εξαντληθεί από τον χορό πήραν τους νεόνυμφους και τους ανέβασαν συνοδεία στον πάνω όροφο του σπιτιού από τις εσωτερικές σκάλες, τους πήγαν στο υπνοδωμάτιο και τους ευχήθηκαν καλούς απογόνους και να περάσουν καλά . Τα χρόνια εκείνα τα κρεβάτια ήταν δύο τριπόδια και πάνω χοντρές τάβλες και έστρωναν το στρώμα, που φυσικά την εποχή εκείνη ήταν πολύ λεπτό όπως τα σημερινά παπλώματα.

Η νύφη άρχισε σιγά σιγά να βγάζει το νυφικό της μετά το μισοφόρι, το μπούστο...και είχε απομείνει μόνο με το βρακί της... Άντε... λέει του γαμπρού βγάλε κι' εσύ τα ρούχα σου...  αλλά ο γαμπρός βλέποντας την γυναίκα του να γδύνεται είχε πυρώσει και η παντιέρα σηκώθηκε στα ύψη !

Η νύφη έβγαλε και το βρακί της και ξάπλωσε στο κρεβάτι και περίμενε όπως την είχε ερμηνεύσει η μάνα της. Ο γαμπρός  βλέποντας την... βιαστικά... βιαστικά... γρήγορα.. γρήγορα και μάνι...μάνι πετά όλα τα ρούχα του και ορμά τρέχοντας να φθάσει στα επουράνια.... Πατάει όμως στην άκρη της τάβλας και με την φόρα που είχε πάρει σηκώνεται η τάβλα την τρώει μέσ'τα μπούτρα του,τον παίρνουν τα αίματα, είδε τον ουρανό σφοντίλι με τ 'άστρα και πέφτει λιπόθυμος μέσα στα μπούτια της νύφης γεμάτος αίματα η μούρη του ! Η νύφη κατατρόμαξε και έβαλε τις φωνές και ζητούσε βοήθεια.... Αναψοκοκκινισμενένες οι συμπεθέρες έτρεξαν να δούνε τι συμβαίνει, αλλά μόλις αντικρίζουν το θέαμα η μάνα του γαμπρού περιχαρής λέει...ΑΧΟΥ... ΑΧΟΥ.... κόρη ΜΟΥ ...του πατέρα του έμοιασε...που ρουφούσε την σούπα με λαιμαργία και στο τέλος έγλειφε και το ΓΑΒΑΘΙ.... Θα καλοπεράσεις... Θα ζήσεις ζωή χαρισάμενη μέσ' την τρελή χαρά!

Χαμογελάτε κάνει καλό στην υγεία ! Άντε καλή διασκέδαση την Τσικνοπέμπτη και καλά κρασιά !

Καλό ξημέρωμα ! Χίος 18 Φεβρουαρίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης