Στην διπλή οδό του Αγίου Συμεώνος

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην Αλήθεια ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 10/04/2021 - 19:25

Ο Άγιος Συμεών αγαπά τα παιδιά.

Για κάποιον λόγο όμως η λαϊκή δεισιδαιμονία δεν τον θέλει να τάχει καλά με τις εγκύους.

Ή μάλλον δεν έχει πρόβλημα ούτε με αυτές. Δεν τις θέλει όμως… εργατικές στην μνήμη του.

Και έτσι, ας μην το ψάχνουμε σε βάθος, στην γιορτή του Αγίου Συμεών, οι εγκυμονούσες δεν εκτελούν καμιά εργασία, απαραιτήτως δε προσκυνούν στην μοναδική Εκκλησία της πόλεως, στην Ενορία Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, όπου και η ομώνυμη οδός και μάλιστα… διπλή.

Από την μία μπαίνεις από την άλλη βγαίνεις, με κέντρο την Εκκλησία, που βρίσκεται εκεί από παλιά όταν ο χώρος φιλοξενούσε και αυτός… Μοναστήρι, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάποτε οδός Καλαμπόκα, ήταν εκτός κέντρου.

Ο οδός Καλαμπόκα κυριαρχεί βεβαίως, αφού ο Αρκάς Αντιστασιακός Υπολοχαγός Ιάσονας Καλαμπόκας, σε ηλικία μόλις 26 χρόνων στις 6 Σεπτεμβρίου 1944 και τρείς μέρες πριν απελευθερωθεί το νησί, δίνει ραντεβού με δύο Γερμανούς στρατιώτες έτοιμους να αυτομολήσουν αλλά πέφτει στην παγίδα.

Μπαίνει από την δίοδο της Αγίου Συμεώνος, αντιλαμβάνεται την παγίδα αλλά αντί να κάνει δεξιά στα περιβόλια, στρίβει αριστερά να βγεί πίσω από τον Ναό, στην στενή δίοδο, που υπάρχει εκεί και πέφτει πάνω στις… σφαίρες και περνά στην αιωνιότητα πίπτων υπέρ πατρίδος.

Η οδός είναι από τις πιο ήσυχες της πόλης, πλακόστρωτη, παρά τα προβλήματα της, κοινά σε όλες τις γειτονιές, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την ίδια αισθητική και γούστο, έχει την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της. Νεοκλασικά σπίτια, προσεγμένα, ανθισμένη και λουλουδιαστή σε πολλές γωνίες της, ακόμα και ο γάτος ο Άρης, που έρχεται στην αγκαλιά μας μπορεί να τρέξει ανέμελος για τις ρόδες των αυτοκινήτων.

Ολούθε παλιά σπίτια, δείγμα μεγάλης αρχοντιάς, στην γωνία πίσω από την Εκκλησία η κρήνη, άλλη μια κρήνη του ευεργέτη Συγγρού.

«Ανδρέας Συγγρός τη πατρίδι αυτού Χίο» γράφει στην μαρμάρινη πλάκα με ημερομηνία 1874 πνιγμένη ανάμεσα σε άλλες χαράξεις νεωτέρων… ερώτων.

Παλαιότερα στο ίδιο σημείο ο κόσμος σχημάτιζε ουρά να γεμίσει τις στάμνες του, μέχρι που το νερό έφτασε στα σπίτια και οι πέτρες του στα νεφρά μας…

Πίσω από την Εκκλησία, η ομώνυμη πλατεία, με τα σπίτια και τα αυτοκίνητα να την περιτριγυρίζουν. Παλιές κατασκευές αλλά και σύγχρονες στη σκιά ενός πλατάνου στην μια γωνία και ενός σολωμού στην άλλη.

Στοιχεία παλιάς αρχιτεκτονικής με τριγωνικά αετώματα, ίχνη της κληρονομιάς που εξαφάνισε ο σεισμός του 1881 με σύγχρονες άοσμες κατοικίες, ο διπλή οδός Αγίου Συμεώνος διατηρεί την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της μέχρι την έξοδο της στον αριθμό 10 της οδού Καλαμπόκα, όπου ένα ακοίμητο καντηλάκι στη γωνία μαρτυρά την θυσία του ελληνόπουλου, που έφυγε από την Αρκαδία για να θυσιαστεί στην ακριτική γη της Χίου.

 

Γιάννης Τζούμας

Φωτο: Κ. Μιλτ. Αναγνώστου

ftoy_kai_vgaino_stin_odo_agioy_symeon

Σχετικά Άρθρα