Στην οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης στο Νοσοκομείο

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 19/11/2022 - 08:47

Ο Άγιος πλέον Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος μαρτύρησε ως γνωστόν το 1922, αρνούμενος την πρόταση των… συμμάχων να διαφύγει από την φλεγόμενη Σμύρνη με Γαλλικό πολεμικό πλοίο. Το ποίμνιο του, αυτό που αρνήθηκε να εγκαταλείψει, ένα μεγάλο μέρος του προσφυγοποιήθηκε και στο Νοσοκομείο ως γνωστόν στήθηκε ένας προσφυγικός Συνοικισμός, με την οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης να αποτελεί την πλέον κεντρική.

Η οδός αρχίζει από την οδό Έλενας Βενιζέλου και είναι ανηφορική. Στις γωνίες της βρίσκονται δυό καταστήματα, που τουλάχιστον το ένα είναι πνιγμένο με τόσες ταμπέλες, που δεν φαίνεται… καμία.

Στη μέση η οδός έχει στην αρχή της μια νησίδα και κοιτάζοντας προς τα πίσω παρατηρεί κανείς το stop που έχει στην έξοδο της.

Έχει το χαρακτηριστικό φάρδος των δρόμων των προσφυγικών Συνοικισμών αν και όπως θα δούμε τα σωζόμενα προσφυγικά σπίτια είναι ελάχιστα. Όλα όπως αυτό με την πλούσια πρασινάδα στα μπαλκόνια του, διαμορφώθηκαν με σύγχρονο τρόπο. Τόσο στην Χρυσοστόμου Σμύρνης όσο και στην πρώτη πάροδος της που είναι η οδός Φάωνος.

Ένα Ιατρείο στη συνέχεια και ένας Οξός με μια Αροκάρια δημιουργούν μια πυκνή σκιά στο σπίτι με προσφυγικό στυλ, που βρίσκεται δίπλα, με την πολυτέλεια για την εποχή της καμάρας στην είσοδο του.

Απέναντι ακριβώς βρίσκεται μια σειρά από συνεργεία, που οι ιδιοκτήτες τους, όπως και ο Κώστας Αξιώτης, εντοπίζουν ως πρόβλημα την έλλειψη χώρων στάθμευσης.

Εδώ η οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης συναντάται με δυό παράλληλες παρόδους από την μια πλευρά της οδού Κωνσταντίνου Βαλιάδη με μια νησίδα πρασίνου στη μέση και έναν Κισσό να «πνίγει» έναν Οξό, ενώ απέναντι ακριβώς βρίσκεται η οδός Πανθείδη και η οδός Απελλή.

Ωραία μικρά σπίτια, γάτες που λιάζονται, φαρδιά πεζοδρόμια με ελιές, γιασεμιά και ένα δέντρο με ένα χαρακτηριστικό κίτρινο λουλούδι, που μοσχομυρίζει, δίνουν ένα ιδιαίτερο χρώμα σε μια οδό, που στο σημείο αυτό έχει το μεγαλύτερο της πλάτος.

Η Ελλάδα όλη σε πινελιές καθημερινότητας, ελιές όλων των μεγεθών, λεμονιές και μπουγάδες δίπλα σε ένα παλιό προσφυγικό σπίτι, που κατάφερε να την γλυτώσει επειδή ακριβώς εγκαταλείφθηκε.

Εδώ η Χρυσοστόμου Σμύρνης συναπαντάται με την διπλή οδό Μαλά, ενώ παρατηρούμε και πόσο υποφέρουν οι… στύλοι από τα μεταλλικά στηρίγματα των θλιβερών αγγελτηρίων, ενώ οι ίδιοι οι άνθρωποι όπως επισημαίνει και ο Γιάννης Κεφαλονίκας, έχουν βαρεθεί να επισημαίνουν προβλήματα χωρίς να ακούει κανείς.

Ένα μπλέ τριώροφο σπίτι στην μια πλευρά, ένα άλλο με λιονταράκια στις γωνίες του μπαλκονιού του, πουλάκια, κοχύλια και πόρτες με τον ήλιο της Βεργίνας, συνθέτουν τις τελευταίες πινελιές, προτού συναντήσουμε άλλο ένα εγκαταλειμμένο σπίτι με απεριποίητους κήπους, στο σημείο που η οδός πάλι συναντάται με μια διπλή πάροδο στο όνομα του Οινομίδη.

Εδώ με την οδό Χρυσοστόμου Σμύρνης κα κρύβεται πίσω από τα φύλλα ενός αμπελιού και συναντώντας άλλο ένα προσφυγικό σπίτι, απέναντι από άλλα δύο σύγχρονα, ένα μάλιστα με τον υπερμεγέθη αριθμό 22, απέναντι από ένα συνεργείο ηλεκτρολογείο και αντικρύζοντας την παιδική χαρά της περιοχής, ολοκληρώνεται η οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης, που από την οδό Έλενας Βενιζέλου μπήκαμε και στην οδό Ξενομίδη «φτού και βγήκαμε». 

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - φωτογραφίες: Κωστής Μιλτ. Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

ftoy_vgaino_-_stin_odo_hrysostomoy_smyrnis_sto_nosokomeio

Σχετικά Άρθρα