Στην οδό Μητροδώρου από το Κολέγιο στα… σκαλοπάτια

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 28/05/2022 - 07:39

Ο Μητρόδωρος υποθέτουμε ο Χίος, αν και η… λεπτομέρεια αυτή δεν αναφέρεται πουθενά, ήταν Φιλόσοφος του 5ου αιώνα π.χ. μαθητής του Δημόκριτου ενώ παράλληλα ήταν γιατρός και μαθηματικός.

Αυτός έδωσε και το όνομα του σε μια μεγάλη σε μήκος οδό, που ξεκινάει από τα χαμηλά του Κολεγίου, ανηφορίζοντας στα ψηλά της Τουρλωτής. Μάλιστα έχει την ιδιομορφία ότι ξεκινάει ως δρόμος και καταλήγει σε… σκαλοπάτια.

Ας τον γνωρίσουμε όμως ανηφορίζοντας τον Φραγκομαχαλά και στρίβοντας αριστερά αφήνοντας πίσω μας το Κολέγιο και τον Άγιο Ιωσήφ.

Μια συστάδα με… ψώρες δεν είναι και η καλύτερη προϋπάντηση εισόδου, μαζί με τα γαυγίσματα ενός σκυλιού, που δεν ενθουσιάζεται από την επίσκεψη μας.

Ο στενός στην αρχή δρόμος, εδώ φαρδαίνει, με παλιά σπίτια από την μια και τον περιβάλλοντα χώρο του πάρκιγκ της οδού Αλλατίου από την άλλη.

Οι λεμονιές που υπάρχουν δεν αποτελούν βεβαίως πρωτοτυπία, όσο μια… ουρά ψαριού σε ένα χώρο στάθμευσης, ενώ εναλλάσσονται νέες και παλαιές οικίες, μέχρι την κατηφορική οδό Γ. Γλαράκη, που διακρίνεται στην πινακίδα με αρκετή δόση… φαντασίας.

Εδώ, στο σημείο αυτό η οδός παύει να είναι μονόδρομος, σε μια γωνιά ενός ανώνυμου στενού με έναν ωραίο αθέατο βραχόκηπο, που συνεχίζει σε μια ερειπωμένη οικία, που με διπλή κάθοδο, και με δρόμο και με σκαλοπάτια, οδηγεί την οδό Γλαύκου.

Στην ίδια την Μητροδώρου, ωραίες αυλές είναι φορτωμένες με τριανταφυλλιές, ενώ μια πινακίδα δείχνει πορεία εμπρός και μια άλλη την οδό Ανθεστηρίων, στην σκιά μιας βοκαμβίλιας και ενός γιασεμιού, ως… αποζημίωση για το τι θα ακολουθήσει, αφού εδώ ακριβώς βρίσκεται η… πληγή της οδού, αφού κάποιος έχει μετατρέψει ένα οικόπεδο και ένα ερειπωμένο σπίτι σε τόπο συγκέντρωσης κάθε είδους σαβούρας!!!

Δυστυχώς ο Δήμος Χίου αφήνει την κατάσταση αυτή να διαιωνίζεται, στο σημείο αυτό που ο δρόμος αποκτά μεγαλύτερο πλάτος και αλλάζει χαρακτήρα, από την μια σε ανηφορικό και από την άλλη σε… σκαλοπατάτο.

Την ιδιαιτερότητα αυτή επισημαίνει ο κάτοικος Νίκος Μπίζας, που δείχνει την ολισθηρότητα της οδού, στο σημείο ακριβώς που συνεχίζει προς την Τουρλωτή αλλά ως… σκαλοπάτια.

Αριστερά αυτής της πράσινης εισόδου, βρίσκεται και ο χώρος δημιουργίας της φαντασίας της Αγγελικής Δημητρακοπούλου, που έχει κάνει στην κυριολεξία θαύματα αισθητικής με το… τίποτα.

Μου αρέσει μας λέει να αξιοποιώ και να δίνω χρώμα σε πράγματα που οι άλλοι θεωρούν ότι είναι για… πέταμα.

Γκράφιτι, ελιές… στολισμένες, λάστιχα βαμμένα, μπότες… ανθισμένες, ως και τσόφλια από φιστίκια έχουν γίνει… λουλούδια.

Η μητέρα της πάντως Κατερίνα απολαμβάνει τις δημιουργίες της, συν την ησυχία μιας οδού που από το μπαλκόνι της βλέπει τη θάλασσα.

Λογικό αφού διαβαίνοντας την οδό Μητροδώρου από τα χαμηλά του Κολεγίου ξεκινήσαμε και στα ψηλά της οδού Μαυρογορδάτων στην Τουρλωτή «Φτού και βγήκαμε».

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - Φωτογραφίες: Κώστας Μιλτ. Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι

ftoy_vgaino_-_stin_odo_mitrodoroy

Σχετικά Άρθρα