Στην οδό Σουρίας και όχι… Συρίας

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 08/01/2022 - 08:27

Η οδός Σουρίας είναι μικρή και κρύβει πολλές εκπλήξεις.

Κατ’ αρχήν το όνομα της, που κινδυνεύει να γίνει σιγά - σιγά… Συρίας, εκτός αν βγάζει κανείς νόημα με το σκέτο… Σουρίας, που μάλιστα βρίσκεται μόνο στο τέλος της οδού, γιατί στην αρχή της είναι… ανώνυμη.

Τέλος πάντων. Ο Γεώργιος Σουρίας, Δάσκαλος του γένους, είδε το φώς της ζωής το 1811 στο Θολοποτάμι και σπούδασε στο Ελληνικό Σχολείο της Τεργέστης. Πολύγλωσσος, ήξερε Γερμανικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Τουρκικά, δίδαξε στη Σχολή της Χίου και από το 1863 έως τον θάνατο του το 1881 και ο Δήμος Χίου αφιέρωσε μια οδό στο όνομα του, ξεχνώντας όμως το… μικρό.

Η οδός Σουρίας ξεκινάει από την θάλασσα και συγκεκριμένα από την οδό Σταύρου Λιβανού, όπου και μια πινακίδα ενημερώνει ότι απαγορεύεται η στροφή δεξιά, ενώ από την άλλη πλευρά των ερχομένων από το Αεροδρόμιο δεν πληροφορεί τίποτα, διότι έφυγε ή κάποιος την… ξεβίδωσε γιατί δεν τον βόλευε ο μονόδρομος.

Αριστερά της βλέπει κανείς το ιστορικό κτίριο του πρώην Ξενία, που περιμένει την αξιοποίηση του, μετά την αγορά του από τον Όμιλο Τσάκου, κάτι που θα αναβαθμίσει την περιοχή. Στο ίδιο σημείο υπάρχουν συγκεντρωμένοι και οι κάδοι καθαριότητας, ενώ δίπλα υπάρχει η ζούγκλα της αυλής του ξενοδοχείου, που γνώρισε δόξες ως θερινός ελεύθερος χώρος της πρώην Στρατιωτικής Λέσχης.

Απέναντι ένα αδιέξοδο στενό της Σουρία οδηγεί σε δύο Πολυκατοικίες, η μια ταλαιπωρημένη από τον χρόνο, με πλεονέκτημα πάντως ότι μπροστά της υπάρχει ένας ελεύθερος χώρος στάθμευσης, που αφήνει να φαίνεται η θάλασσα από τα μπαλκόνια της.

Στην έξοδο αντικρύζει κανείς μια τριώροφη οικία και απέναντι ακριβώς στον αριθμό 4 κρύβεται μια από τις εκπλήξεις της Σουρία. Μια ωραιότατη Πολυκατοικία, με χρώμα, με πρασινάδα στην είσοδο, με μαρμάρινη βρύση, παγκάκια και πιθάρια και πολύ οργάνωση, αφού πινακίδες πληροφορούν ότι η είσοδος κλείνει το βράδυ, εξηγώντας γιατί, ενώ και για το γκαράζ που υπάρχει επίσης υπάρχει σχετική επεξήγηση, των… αυστηρών κανόνων που την διέπουν.

Στη μέση της οδού υπάρχει μια πολυκατοικία με εμφανές μπετόν, που είναι βαμμένο, ενώ στο ισόγειο της βρίσκεται κλειστό σήμερα παλιό Παντοπωλείο, με φιλόδοξο πάντως… Τουριστικό όνομα.

Στο Νο 8 ένα διώροφο παλιό σπίτι και απέναντι άλλη μια πάροδος που οδηγεί στην Πολυκατοικία με τον αριθμό 6, με κύριο χαρακτηριστικό της ότι από παντού κανείς βλέπει μόνο τα μπαλκόνια των απέναντι Πολυκατοικιών.

Αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που επισημαίνει και η κάτοικος Ζαμπέλα Παππά, αφού οι οικίες που υπάρχουν στην Σουρίας, ξαφνικά βρέθηκαν περικυκλωμένες από Πολυκατοικίες, που τους στέρησαν την θέα.

Η οδός συνεχίζεται με μονοκατοικίες και έναν ελεύθερο χώρο, όπου κατάφεραν φυτρώσουν ένα κυπαρίσσι και μια μουσμουλιά, ενώ στον αριθμό 13 παραδόξως και ενώ δεν τελειώνει εδώ φανερώνεται το… επίθετο της, είπαμε άνευ ονόματος.

Η μικρή το δέμας οδός ολοκληρώνεται με άλλη μια έκπληξη, που είναι η οικία των απογόνων ή κληρονόμων του Σουρία, που αποτελεί υπόδειγμα το στολίδια κρύβει η Χίος αρκεί να γίνουν σωστές αναπαλαιώσεις των οικιών της.

Με αυτό το πράσινο χαρακτηριστικό σπίτι, που ανηφορικά βλέπει το κτίριο του παλαιού Κτηματολογίου και μια Πολυκατοικία της παρόδου της Παντ. Πατελίδα, ολοκληρώνεται ένας μικρός δρόμος της πόλης στην περιοχή της Μπέλλα Βίστα με ηρωϊκό επώνυμο, άνευ είπαμε κυρίου ονόματος.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - Φωτογραφίες: Κωστής Αναγνώστου

Επεξεργασία Εικόνας: Νέλο Μέσι

 

Παρεμβάσεις για την οδό Σουρία

Αγαπητέ μου Γιάννη, Είναι ωραία η περιγραφή της οδού Σουρία, την οποία έκανες. Όντως ο Γεώργιος Σουρίας υπήρξε διδάσκαλος σχολάρχης της Σχολής της Χίου. Γιος του υπήρξε ο Ιάκωβος Σουρίας, διακεκριμένος δικηγόρος στη Χίο και, απ' όσο γνωρίζω, πρόξενος στο Ισπανικό Προξενείο στη Χίο, με τις απαραίτητες, πιστεύω, διασυνδέσεις με άλλους προξένους και, οπωσδήποτε, με τις Οθωμανικές αρχές. Ήταν λοιπόν σημαίνον πρόσωπο για τη Χίο και τις υποθέσεις πολλών Χίων, τόσο για τις μεταξύ τους, όσο και για τις σχέσεις τους με το εξωτερικό ή τις Οθωμανικές Αρχές. Εκτιμώ, λοιπόν, πως όποιοι έδωσαν το όνομα  στην οδό, έλαβαν υπόψη τους και τους δύο γόνους της οικογένειας. Η οδός των Σουρία, δηλαδή. Δε γνωρίζω με ποια απόφαση ποιών ονοματοδοτήθηκε η οδός, ώστε να δώσω πειστικότερη πληροφορία. Στην απόφαση θα αναπτύσσεται οπωσδήποτε και το σκεπτικό της απόφασης. Ώς προς τις πινακίδες, όντως οι δύο τελευταίες φωτογραφίες, μόνο, αναφέρουν το όνομα. Καλή χρονιά με υγεία.                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Φιλικά Γιώργος Κωνσταντινίδης

Η οδός Σουρια είχε την τύχη να συνορεύει με το κτήμα Χανδρή και όλα τα σπίτια στην βόρεια πλευρά της είχαν θέα αυτό το υπέροχο κτήμα. Το κτήμα διέθετε μαγκανοπηγαδο κοντά στο κλειστό γυμναστήριο και πέτρινα κανάλια διανομής νερού στην αρδευόμενη περιοχη. Μετά τη διάνοιξη της Πατελιδα μέχρι τη θάλασσα το κτήμα αντικαταστάθηκε με πολυκατοικίες. Μέχρι το 1985? υπήρχε όριο ύψους λόγω του αεροδρομίου και ότι χτίστηκε μέχρι τότε έφτανε οριακά τους τρεις ορόφους. Από την κατάργηση αυτού του περιορισμού οι πολυκατοικίες πήραν ύψος και τα τριοροφα βρέθηκαν στον πάτο του πηγαδιού. Ολα αυτά τα χαμηλού ύψους σπίτια είναι καταδικασμένα να αντικατασταθούν από πολυκατοικίες (λόγω υψηλών τιμών ζώνης, λόγω μικρής πιθανότητας αρχαιολογικών ευρημάτων κλπ).

Μιχάλης Παππάς

 

ftoy_vgaino_-_stin_odo_soyrias_kai_ohi._syrias

Σχετικά Άρθρα