Στην οδό Σταματίας Γλύκα στο Λατόμι. Αστικό περιβάλλον, χωράφια, ηρωϊσμός και… Εκάλη

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 25/06/2022 - 09:41

Την οδό Σταματίας Γλύκα στο Λατόμι, θα επισκεφθούμε σήμερα, βέβαιοι ότι το ίδιο το περιβάλλον του Λατομιού, δεν είναι γνώριμο σε βάθος.

Αυτό γιατί συνδυάζει αγροτικές εκτάσεις, αστικό περιβάλλον και σπίτια πνιγμένα στο πράσινο αλά… Εκάλη, για να μνημονεύσομε την διάσημη συνοικία της Αττικής.

Η οδός Σταματίας Γλύκα αρχίζει από τον κεντρικό δρόμο του Λατομίου και ανηφορίζει προς τα μέσα, όπου παλιά υπήρχε στην ουσία ένα μονοπάτι, όπως θυμίζει η παλιά κάτοικος της περιοχής Ανδρονίκη Συρβίτου.

Ένα σπίτι, μια ελιά και μια αποθήκη είναι η όχι και τόσο ενθουσιώδης υποδοχή, σε έναν δρόμο, που από την αρχή δείχνει υπερβολικά φορτωμένος στην κυκλοφορία, κάτι που επισημαίνει και ο Γιώργης Σκαφίδας, που μας περιμένει στην κυριολεξία στη… στροφή, για να μας επισημάνει το πρόβλημα του κυκλοφοριακού φόρτου.

Τα σπίτια βρίσκονται εδώ σε δύο επίπεδα, με αυτό που βρίσκεται κάτω να απαρτίζεται εκτός από οικίες και από ωραιότατους κήπους.

Γρήγορα όμως γίνεται εναλλαγή σε τριώροφα, που... δροσίζονται από μεγάλα δέντρα, που κάνουν σκιά, αλλά επεκτείνονται και μέχρι τα... απέναντι μπαλκόνια, με ότι αυτό σημαίνει. Η έλλειψη χώρων στάθμευσης, αναπληρώνεται εδώ, είτε με χώρους που κράτησαν ελεύθερους, μπροστά στα σπίτια τους ιδιοκτήτες, είτε με σκιερά γκαράζ.

Νεραμπουλιές και βουκαμβίλιες, δίνουν ιδιαίτερο χρώμα στις κατοικίες, ωραίοι διάκοσμοι και γιασεμιά, στο σημείο που ο δρόμος φαρδαίνει, από τον ελεύθερο χώρο του Ελαιοτριβείου Γ. Ξενάκη, που μπορεί κανείς να θαυμάσει εδώ από μια υπαίθρια έκθεση παλιών μηχανών ελαιοτριβείου, μέχρι τη θέα στις μακρινές… Καρυές.

Ένα σπίτι με ροζ χρώμα, τριανταφυλλιές και ελιές, μια αροκάρια και ένας… τοίχος στη μέση του δρόμου, δίνουν ένα συνδυασμό αγροτικής καλλιέργειας και αστικής οικίας, μέχρι την παράκαμψη της οδού με άλλη, που τραβάει δυτικά, γιατί η Σταματίας Γλύκα εδώ αρχίζει να ανηφορίζει, δίνοντας την ψευδαίσθηση του… ψυχοπλακώματος, αφού τα πρώτα σπίτια σε… απειλούν στην κυριολεξία, με το μπετόν τους, για να ρθεί στη συνέχεια η… αποζημίωση και η… έκπληξη!

Αυτό γιατί προεξαρχόντων δύο φοινίκων και ενός πεύκου, απέναντι από ένα τριώροφο με δυό Αροκάριες στις πλευρές του, η οδός εδώ θυμίζει… Εκάλη.

Σκιερά δέντρα σκεπάζουν στην κυριολεξία τον δρόμο, σπίτια «πνιγμένα» στο πράσινο, μια θέση Ι.Χ ανάμεσα σε θάμνουςσ με την πιο προνομιακή θέα, πεύκα, θάμνοι, μονοπάτια σε αυλές σκιερές, μια μεγάλη μάχη κλαδιών, πρασίνου, μονοπάτια, κελαηδίσματά πουλιών, μπέ κάγκελα, θάμνοι, πευκοβελόνες και άσφαλτος, ένας συνδυασμός πρασίνου και ασφάλτου, που και πάλι αλλάζει πρόσωπο, όταν ξεπροβάλει μια μικρή πλατεία, που στη γωνία της έχει την… έκπληξη, του σπιτιού αυτής, που ο οδός οφείλει το όνομα της.

Εδώ βρίσκεται το σπίτι της Σταματίας Γλύκα, μάνας του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Αντώνη Γλύκα. Εδώ στην διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, το Αρχηγείο της Μέσης Ανατολής, εκεί που κατέφυγε ο Βασιλιάς τότε, η Κυβέρνηση και τα υπολείμματα του Ελληνικού Στρατού, έστειλαν από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον Εφεδρο Ανθυπολοχαγό, μετέπειτα ήρωα Ιάσονα Καλαμπόκα (ο ανδριάντας του είναι απέναντι απόν την Εθνική τράπεζα) μαζί με τον Χιώτη ασυρματιστή Παναγιώτη Καρασούλη, που ήξερε τα κατατόπια, να στήσουν έναν ασύρματο, να μεταδίδουν πληροφορίες, για τις θέσεις των Γερμανικών στρατευμάτων κατοχής, με σκοπό την διενέργεια σαμποτάζ.

Ε, το σπίτι που επελέγη για την εγκατάσταση του ασυρμάτου είναι αυτό "της μάνας"  όπως λέγονταν συνθηματικά η μάνα του Αντώνη Γλύκα, και είναι παράλειψη, που δεν αναγράφεται αυτό πουθενά, παρά μόνο στην μνήμη των ανθρώπων, που σιγά – σιγά όμως φεύγουν.

Η γειτόνισσα όμως Ανδρονίκη Συρβίτη το θυμάται πολύ καλά, όπως δεν μπορούν να φύγουν από το μυαλό της οι μνήμες της Χιτλερικής κατοχής και της προσφυγιάς.

Εδώ, στην πλατεία αυτή βρίσκουμε και την πιο παράξενη πατέντα που έγινε ποτέ, που είναι μια παγίδα με συρμάτινες αγκύλες, που προστατεύει τις σέλες των δίκυκλων από τις γάτες, που τις καταστρέψουν με τα νύχια τους!

Εδώ η οδός συνεχίζεται έχοντας αστικό χαρακτήρα από την μια και αγροτικό από την άλλη, συν μια Παιδική χαρά, που κοντράρει με λουλακιά… ερείπια και σύγχρονες κατοικίες, που δεν τις λές και… φτωχικές, σε ένα δρόμο, που από φαρδύς γίνεται ξανά στενός, για να καταλήξει με πολλές πράσινες μπορντούρες από αυλές με λουλούδια και… Οξούς, στο τελευταίο σημείο, που ξαναγίνεται Πλατεία.

Εδώ μπροστά στο… καλλιτεχνικό σπίτι του ζωγράφου Κώστα Παντελιδάκη, σε ένα ελεύθερο αγροτικό τοπίο, και μπροστά στο σπίτι του αείμνηστου Αντώνη Γλύκα, ολοκληρώνεται η οδός Σταματίας Γλύκα, που από τον κεντρικό δρόμου του Λατομίου την ξεκινήσαμε και βαθιά στο αγροτικό Λατόμι «Φτου και βγήκαμε».

 

Ρεπορτάζ Γιάννης Τζούμας

Κάμερα – φωτογραφίες Κώστας Μιλτ. Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας Νέλο Μέσι

ftoy_kai_vgaino_-_stin_odo_stamatias_glyka_sto_latomi

Σχετικά Άρθρα