Στην πλατεία και στην παλαιοχριστιανική Εκκλησία του Αγίου Ισιδώρου

Από την ένθετη εκπομπή "Φτου κι βγαίνω" το Σάββατο και την Κυριακή στο Δελτίο Ειδήσεων στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV
Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 05/11/2022 - 07:23

Η πλατεία του Αγίου Ισιδώρου στο Νοσοκομείο δεν είναι μια απλή περίπτωση Εκκλησίας, που υπάρχει σε μια πλατεία και γύρω της αναπτύσσεται ένας Συνοικισμός.

Και αυτό γιατί περιβάλλεται μεν από σπίτια, πρώην προσφυγικά και στη συνέχεια με διάφορες προσθήκες αλλά στην μέση της υπάρχει η παλαιοχριστιανική Εκκλησία του Αγίου Ισιδώρου, όπου και η κρύπτη με τον τάφο του, όπως και της Αγίας Μυρόπης, αλλά κυρίως υπάρχει εν δυνάμει ένας πλούσιος Αρχαιολογικός χώρος.

Γυρνώντας την πλατεία και καταλήγοντας στον Ναό, συνειδητοποιεί κανείς, οι κάτοικοι δεν ξέρομε αν το συνειδητοποιούν ότι σε λίγα χρόνια θα βρίσκονται δίπλα σε έναν από τους πλέον επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, με ότι αυτό σημαίνει.

Ξεναγός μας σε αυτή την ιδιαίτερη εκπομπή η Προϊσταμένη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο νησί μας Όλγα Βάσση.

Όπως μας εξηγεί η παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Ισιδώρου κτίστηκε στα μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ., επί προγενεστέρου ρωμαϊκού κτίσματος. Έχουν διαπιστωθεί πέντε επάλληλες οικοδομικές φάσεις: στην α' φάση ο ναός κατασκευάσθηκε ως τρίκλιτη Βασιλική με πεταλόσχημη κόγχη, στην β' φάση ήταν επίσης τρίκλιτη Βασιλική με ημικυκλική κόγχη, ενώ στην γ' φάση που χρονολογείται στα μέσα του 6ου αιώνα η Βασιλική διευρύνθηκε και απέκτησε μεγάλες διαστάσεις. Στην δ' φάση ο ναός έγινε σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, ο οποίος καταστράφηκε από σεισμό το 1389.

Στην τελευταία φάση προστέθηκε στο μέσον του βόρειου τοίχου μιναρές. Τέλος, ο καταστρεπτικός σεισμός του 1881 μετέβαλε το ναό σε ερείπια.
Διασώζονται ψηφιδωτά δάπεδα τριών οικοδομικών φάσεων (από τα μέσα του 5ου αιώνα έως τα μέσα του 6ου αιώνα) με γεωμετρικά μοτίβα, καθώς και πολλά γλυπτά αρχιτεκτονικά μέλη. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχει υπόγεια θολωτή κρύπτη όπου άλλοτε φυλάσσονταν τα λείψανα του Αγ. Ισιδώρου και της Αγ. Μυρόπης, που μαρτύρησαν στην Χίο κατά την πρώτη χριστιανική περίοδο.
Η πρώτη ανασκαφική έρευνα στο χώρο ξεκίνησε από τον Γ.Σωτηρίου το 1918 και συνεχίστηκε από τον Α. Ορλάνδο το 1928. Το καλοκαίρι του 1981 και 1982 πραγματοποιήθηκε νέα ανασκαφική έρευνα από την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Σήμερα στο σημείο εκτελείται έργο 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Εκτός από την Όλγα Βάσση τεχνικές πληροφορίες για το έργο μας δίνει ο επικεφαλής του Εργοταξίου Στέφανος Κοττατής.

Την δική της ξεχωριστή κατάθεση κάνει η Ρένα Πτήνη, μέλος της εκκλησιαστικής επιτροπής.

Η επίσκεψη μας στον Ναό, μας βάζει ξανά στην πλατεία του Αγίου Ισιδώρου. Είναι εμφανές ότι βγαίνοντας σ’ αυτήν λίγοι συνειδητοποιούμε ότι μπροστά μας εξελίσσεται μια ανασκαφή που θα μας εκπλήσσει ευχάριστα.

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - φωτογραφίες: Κωστής Μιλτ. Αναγνώστου

Επεξεργασίας εικόνας: Νέλο Μέσι

ftoy_vgaino_-_ston_agio_isidoro_nosokomeioy

Άγιος Ισίδωρος 1916. Φωτο Γεωργίου Σωτηρίου Αρχαιολόγου. Αρχείο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου Αθηνών.
Άγιος Ισίδωρος 1916-1928. Φωτο Περ. Παπαχατζηδάκη. Αρχείο Μουσείου Μπενάκη

Σχετικά Άρθρα