Χίος, Παρασκευή 7 Αυγούστου

''Τραγουδάμε μαζί''

20 Χορωδίες απ' όλη τη Χίο και η Μικτή Χορωδία της Ένωσης Μικρασιατών Σάμου στο Ομήρειο
Δείτε τις Φωτογραφίες
Σάβ, 07/03/2020 - 06:49

  Ένα υπέροχο μουσικό τριήμερο ξεκίνησε στις 8.00 μ.μ. της Παρασκευής 6 Μαρτίου στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο. Η καθιερωμένη ετήσια Συνάντηση Χορωδίων με γενικό τίτλο ''Τραγουδάμε μαζί'', που έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια στη Χίο και διοργανώθηκε αυτή τη φορά από τον Παγχιακό Όμιλο Μουσικής Παιδείας ''η Αρμονία'' που συμπληρώνει φέτος τα 30 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του και εορτάζει αυτό το Σαββατοκύριακο Χορωδιακής Μουσικής μαζί με τις 20 χορωδίες απ' όλη τη Χίο που συμμετέχουν. Φέτος στη διοργάνωση είναι προσκεκλημένη και τραγουδά και η μικτή χορωδία της Ένωσης Μικρασιατών Σάμου.

           Όπως τόνισαν κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Αντιπεριφεριάρχης Παντελής Μπουγδάνος, ο Πρόεδρος του Ομηρείου Δημήτρης Μάντικας, η Πρόεδρος της ''Αρμονίας'' Γεωργία Μάντικα, αλλά και οι εκπρόσωποι όλων των Χορωδιών που συμμετέχουν στο πλούσιο αυτό μουσικό πολιτιστικό τριήμερο(Παρασκευή 6, Σαββάτο 7 και Κυριακή 8 Μαρτίου), η Συνάντηση Χορωδιών φέτος συνενώνει τις δυνάμεις του Χιακού πολιτισμού, φέρνοντας επί σκηνής 550 χορωδούς και 35 μουσικούς. 

           Η πανανθρώπινη γλώσσα της μουσικής, η επικοινωνία, η συνεργασία και η τέχνη είναι η καλύτερη θετική απάντηση στο φορτισμένο κλίμα και τις δυσκολίες της περιόδου αυτής που διανύουμε , όπως δήλωσε ο Αντιπεριφεριάρχης Παντελής Μπουγδάνος, γι' αυτό και η Περιφερειακή Ενότητα Χίου με χαρά συμμετέχει στη διοργάνωση.

           Το όμορφο πρόγραμμα της Παρασκευής ξεκίνησε με την Παιδική και Εφηβική Χορωδία ''Μουσικοπερπατητές'' του Λαογραφικού Πολιτιστικού Ομίλου Χίου ''Λέων Αλλάτιος'' με Μαέστρο την Ασπασία Τσαγκάτου. Κύλησε ευχάριστα με τις Χορωδίες: Εκπολιτιστικό Σωματείο Καλλιμασιάς ''Η Πρόοδος'', Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Νεοχωρίου ''Άγιος Μηνάς'' και Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νενήτων ''Η Βοκαριά'' Χορωδία Ενηλίκων (και στις τρεις αυτές Μαέστρος ήταν ο Μιχάλης Βούκουνας) και τέλος τραγούδησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαγκάδας ''Η Κυδιάντα'' Χορωδία Ενηλίκων με Μαέστρο τον Πέτρο Καρβούνη.

           Το Σάββατο τραγουδούν: Κέντρο Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας & Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Όμιλος Θυμιανών με Μαέστρο τη Σόφη Κώτη, η Χορωδία Ενηλίκων του Λαογραφικού Πολιτιστικού Ομίλου Χίου ''Λέων Αλλάτιος'' με Μαέστρο την Κατερίνα Πρίνου, η Χορωδία Ηχοχρώματα του Προοδευτικού Ομίλου Λαγκάδας & η Γυναικεία Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Συκιάδας με Μαέστρο τη Νεκταρία Μπουκιστιανού Κυριάκου, ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Βαρβασίου Χίου Βιβλιοθήκη ''Ο Φάρος'' με Μαέστρο τον Βασίλη Χαμέτη και η Μικτή Χορωδία Ένωσης Μικρασιατών Σάμου με Μαέστρο τον Στέφανο Πουλτσάκη.

           Την Κυριακή το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τις Χορωδίες: Παγχιακός Όμιλος Μουσικής Παιδείας ''Η Αρμονία'' με Μαέστρο τη Βίνα Αμπανούδη, Χορωδία Εθνικού Ωδείου Χίου με Μαέστρο τον Παναγιώτη Μπλάνη, Πολιτιστικός Όμιλος Πυργίου ''Γεώργιος Θεοτοκάς'' με Μαέστρο τη Σόφη Κώτη, ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου Χορωδία Ενηλίκων ''Χιόνη'' με Μαέστρο τη Σόφη Κώτη, Χορωδία Φιλοπρόοδου Ομίλου Καρδαμύλων με Μαέστρο τον Πέτρο Καρβούνη, ο Σύλλογος Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς ''Χίοι εν Χορώ'' με Μαέστρο τον Πέτρο Καρβούνη...και τον επίλογο της διοργάνωσης δίνει ο Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Λιβαδίων Χίου Μικτή Χορωδία Ενηλίκων ''Ο Γεώργιος Βούρος'' με Μαέστρο τη Βίνα Αμπανούδη.

 Η Χορωδία Χίου με εκπρόσωπό της χαιρέτησε την εκδήλωση και τη διοργάνωση από το βήμα και δήλωσε ότι εξαιτίας κάποιων παροδικών δυσκολιών που περνά δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στη συνάντηση χορωδιών, όμως θα επανέλθει σύντομα στην κανονική λειτουργία της με την ενεργό συμμετοχή της σε επόμενες συναυλίες και διοργανώσεις. 

           Το ρεπερτόριο των χορωδιών περιλαμβάνει τραγούδια και μουσική από το χώρο της Παράδοσης της Πατρίδας μας(στερεά, νησιωτική και Μικρά Ασία), από το χώρο του Έντεχνου και του Λα'ι'κού μας τραγουδιού, δημιουργίες Χίων Μαέστρων και μουσικών...επιτυχίες γνωστές του Πλέσσα, του Τσιτάνη, του Μαχαιρίτσα και άλλων...μέχρι και μια χορωδιακή διασκευή Μότσαρτ!...

            Πάντα το δυνατό σημείο της Χίου με διαρκή προοπτική αναβάθμισης...είναι ο Πολιτισμός!

Δ. Ζαφείρης

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 07/08/2020 - 13:34

Όλα όσα διδάχτηκαν στο εργαστήριο βιβλιοδεσίας του Ομηρείου Πνευματικού Κέντρου Δήμου Χίου, εκθέτουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Κώστα Στείρου, στην Αίθουσα του Εκπολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου Φρουρίου από 7 έως και 9 Αυγούστου.

«Χρειάστηκε αρκετός κόπος και χρόνος από τους  11 μαθητές που εκθέτουν  βιβλιογλυπτά καθώς και διάφορα είδη βιβλιοδεσίας, όλα με την έμπνευση των μαθητών», ανέφερε ο υπεύθυνος του εργαστηρίου Κώστας Στείρος συμπληρώνοντας ότι ακόμη και την περίοδο της καραντίνας οι μαθητές με τηλεδιασκέψεις συνέχισαν να δημιουργούν.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή  από τις 7 το απόγευμα  έως της 10 το βράδυ.