Χίος, Δευτέρα 13 Ιουλίου

Ξεφυλλίζοντας την Ιστορία..... Από 6 έως 8 και 9 Φεβρουαρίου 1695

Κυρ, 09/02/2020 - 06:34

Τα γεγονότα της επικαιρότητας φέρνουν στο μυαλό πολλές φορές ιστορικά γεγονότα που έχουν γίνει στην γειτονιά μας δηλαδή στα στενά Χίου... Τουρκίας !

Έχουν σχέση με το τι ρόλο έπαιξαν οι κατακτητές της εποχής για την επικυριαρχία επί της Χίου και φυσικά ο καυγάς όχι για το πάπλωμα αλλά για το μοναδικό στον κόσμο προϊόν την Μαστίχα...

Μετά τη πτώση της Κωνσταντινούπολης δηλαδή του Βυζαντίου στις 29 Μαϊου του 1453 από την Οθωμανική αυτοκρατορία που κράτησε για την Ελλάδα μέχρι το 1821 αλλά για τα νησιά μας μέχρι το 1912 υπήρχαν πολλές αλλαγές στην επικυριαρχία της Χίου .

Θα σταθώ μόνο στις σημερινές μέρες του 1695 ...

Στις 28 Σεπτεμβρίου του 1694 οι Βενετοί κατέλαβαν την Χίο παίρνοντας την από τον τότε Σουλτάνο Αχμέτ Β που κυβέρνησε από τις 22 Ιουνίου 1691 και κατά τας γραφάς μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου 1695 ήταν η πιο αποτυχημένη διακυβέρνηση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με πολλές αποτυχίες και αποσκιρτήσεις λαών και εδαφών.

Μετά τον θάνατο του, που δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε πως πέθανε επειδή τότε έτρωγε ο ένας Σουλτάνος τον άλλο, ανέλαβε Σουλτάνος ο Μουσταφά Β μέχρι 29 Δεκεμβρίου 1703 στην ιστορία αναφέρεται ότι ανέλαβε τον θρόνο στις 22 Ιουνίου 1695...

Πάντως στις 8 Φεβρουαρίου 1695 εμφανίζεται στο ακρωτήριο του Καράπουρνου ο Οθωμανικός στόλος για την ανακατάληψη της Χίου από τους Βενετούς ! Δηλαδή δύο μέρες μετά τον θάνατο του Σουλτάνου Αχμέτ Β .

Στις 9 Φεβρουαρίου 1695 έγινε μεγάλη ναυμαχία μεταξύ Οθωμανικού και Βενετικού στόλου έξω από την Χίο μεταξύ Οινουσσών και Χίου και φαίνεται ότι οι Οθωμανοί ξανάρχονται στην Χίο .

Πως τώρα μου ήρθαν οι ιστορίες στο μυαλό μου μετά από 325 χρόνια ; Είναι η επικαιρότητα που τρέχει με όλα τα παρατράγουδα και επεισόδια που διαδραματίστηκαν τους τελευταίους μήνες στην γειτονιά μας από τον Σουλτάνο που ονειρεύεται να αναβιώσει την μεγάλη Οθωμανική αυτοκρατορία!

Όλα αυτά τα γεγονότα έχουν ταφεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και δεν είναι δυνατόν την παρούσα φάση να ξαναζωντανέψουν.... Εκτός και γίνει όπως στο παρελθόν καμιά μεγάλη προδοσία, γι'αυτό πρέπει να φυλάσσονται τα σύνορα μας να έχουμε ισχυρές ένοπλες Δυνάμεις και πολιτική ηρεμία και ομοψυχία! Η Ελλάδα μόνο με εφιάλτες βρίσκεται σε δύσκολη θέση .

Ας είμαστε λοιπόν όλοι μαζί ενωμένοι και σε επαγρύπνηση για το μέλλον των παιδιών μας και εγγονιών μας ! Πάντως στην διεθνή σκακιέρα η σημερινή Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται ίσως στην καλύτερη περίοδο της οικονομίας και της ανάπτυξης που ήδη έχουν πάρει μπροστά οι μηχανές ! Εύχομαι να δούμε να υλοποιούνται όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες, δεσμεύσεις και υποσχέσεις !

Καλό ξημέρωμα ! Χίος 9 Φεβρουαρίου 2020 Λευτέρης Πυκνής Μαλλιάς Καλλιμασιώτης

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 13/07/2020 - 18:31

Στο Περιβόλι στον Κάμπο, ελλείψει του Σινέ - κήπος, που... μετακόμισε στη Δράμα, θα γίνουν οι θερινές προβολές της Λέσχης.

Η ίδια ενημερώνει με την παρακάτω ανακοίνωση της.

 

Και ναι, μετά την παύση των προβολών της Κινηματογραφικής Λέσχης από τις αρχές Μαρτίου ελέω κορονοϊού, ήρθε η στιγμή έστω και κάπως καθυστερημένα, να επαναδραστηριοποιηθεί. Λαμβάνοντας υπόψη την αναστολή λειτουργίας του Σινέ Κήπος για φέτος το καλοκαίρι και μένοντας η Χίος χωρίς  κινηματογράφο για περισσότερο από 4 μήνες, η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου καλύπτει τις ανάγκες των φίλων του θερινού κινηματογράφου, ξεκινώντας προβολές την Τετάρτη 15 Ιουλίου σε έναν πολύ όμορφο και φιλόξενο χώρο, στο Περιβόλι στον Κάμπο.

Με καλοκαιρινή διάθεση, διαμορφώθηκε ένα ανάλαφρο αλλά και ποιοτικό σινεφίλ πρόγραμμα (το οποίο θα περιλαμβάνει και μια παιδική ταινία), που αποτελείται κυρίως από ταινίες με κωμική αύρα. Αυτή την Τετάρτη ξεκινάμε με μια καθαρόαιμη κωμωδία: Αυτοί οι τρελοί τρελοί παραγωγοί (The Producers-1967) του Μελ Μπρουκς που έχει βραβευθεί με το Όσκαρ πρωτότυπου Σεναρίου.

Σας περιμένουμε λοιπόν στο Περιβόλι κάθε Τετάρτη 9.00 μ. μ. μέχρι τέλος Αυγούστου.

Το συνοπτικό μας πρόγραμμα:

15 Ιουλίου   Αυτοί οι Τρελοί Τρελοί Παραγωγοί (1967) του Μελ Μπρουκς- Κωμωδία

22 Ιουλίου Οι Νύχτες της Καμπίρια (1957) του Φεντερίκο Φελίνι-Δραματική

29 Ιουλίου Το Σενάριο που Άναψε Φωτιές (2018) του Σαμέχ Ζοαμπί- Κομεντί

5 Αυγούστου Il Postino (1994) του Μάικλ Ράντφορντ- Βιογραφική, δραματική κομεντί

11 Αυγούστου Η Ντιλιλί στο Παρίσι (2018) του Μισέλ Οσελό- Animation, παιδική

12 Αυγούστου Ραντεβού στο Belle Epoque (2019) του Νικολά Μπεντός –Κομεντί

19 Αυγούστου Ένα Ψάρι που το Έλεγαν Γουάντα (1988) του Μάικλ Κράιτον- Κωμωδία

26 Αυγούστου Η Κυρία Εξαφανίζεται (1938) του Άλφρεντ Χίτσκοκ- Θρίλερ, Κωμωδία

Γενική Είσοδος  € 3,00

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα της Κινηματογραφικής Λέσχης Χίου στο facebook.