Χίος, Πέμπτη 24 Ιανουαρίου

20 χρόνια Google: Η αγαπημένη μηχανή αναζήτησης γιορτάζει τα γενέθλιά της

Πέμ, 27/09/2018 - 19:22

To εγχείρημα Google ξεκίνησε τον Ιανουαρίου του 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν όταν έκαναν και οι δύο το διδακτορικό τους στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στο Στάνφορντ της Καλιφόρνια.

Ενώ οι συμβατικές μηχανές αναζήτησης κατέτασσαν τα αποτελέσματά τους μετρώντας πόσες φορές οι όροι αναζήτησης εμφανίζονταν στην σελίδα, οι δύο τους δημιούργησαν ένα καλύτερο σύστημα που ανέλυε τις σχέσεις μεταξύ των ιστοσελίδων. Ονόμασαν τη νέα τεχνολογία PageRank, η οποία καθόριζε τη συνάφεια μιας ιστοσελίδας από τον αριθμό και τη σημαντικότητα των σελίδων που οδηγούν πίσω σε αυτήν.

Ονόμασαν τη μηχανή αναζήτησής τους GoogleΗ λέξη «Google» προήλθε από αναγραμματισμό της λέξης «Googol», τον μαθηματικό όρο που εισήγαγε ο Μίλτον Σιρότα για τον αριθμό 10100 που γράφεται: «1 ακολουθούμενο από 100 μηδενικά». Με τον όρο αυτόν η Google επιθυμεί να υποδηλώσει την αποστολή της εταιρίας να οργανώσει το τεράστιο πλήθος πληροφοριών του Ίντερνετ.

Στην αρχή το Google έτρεχε στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, με τα domain google.stanford.edu και z.stanford.edu. Το όνομα domain για την Google κατοχυρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997 και δημιουργήθηκε η εταιρία στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998. Είχε ως βάση το γκαράζ μιας φίλης τους στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια.

Έρευνες αγοράς έδειξαν ότι τον Απρίλιο του 2007, η Google Inc. ανέλαβε την πρωτοκαθεδρία ως η διασημότερη εταιρία παγκοσμίως, εκτοπίζοντας έτσι τη Microsoft Corp.

Η ταχεία ανάπτυξη της επιχείρησης από τη στιγμή της ίδρυση της προκλήθηκε από μια αλυσίδα προϊόντων, συγχωνεύσεων και συνεργασιών πέρα από τη μηχανή αναζήτησης της Google. Προσφέρει λογισμικό συμπεριλαμβανομένου email (Gmail), σουίτα γραφείου (Google Drive), και κοινωνικής δικτύωσης (Google+). Η εταιρία ηγείται της ανάπτυξης του λειτουργικού συστήματος για κινητές συσκευές Android. Η Google μετακινείται όλο και περισσότερο σε υλικό τηλεπικοινωνιών: συνεργάζεται με μεγάλους κατασκευαστές ηλεκτρονικών για την παραγωγή των συσκευών Nexus και εξαγόρασε την Μοτορόλα τον Μάιο του 2012.

Σύμφωνα με τους ανεξάρτητους παρόχους στοιχείων επισκεψιμότητας Alexa και SimilarWeb, το Google.com είναι πρώτο και δεύτερο σε επισκεψιμότητα αντίστοιχα, έχει την υψηλότερη επισκεψιμότητα ανάμεσα στις μηχανές αναζήτησης, έχοντας περισσότερους από 16 δισεκατομμύρια επισκέπτες ανά μήνα για το Μάιο του 2015. 

Το… μπέρδεμα με τα γενέθλια…

Μπορεί, όπως γράψαμε παραπάνω, το όλο εγχείρημα ξεκίνησε τον Ιανουαρίο του 1996 ως ερευνητικό πρόγραμμα, αλλά το 1998 η Googleαπέκτησε τυπική υπόσταση ως νόμιμη επιχείρηση.

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998, όπως ήδη αναφέρθηκε, εγκρίθηκε η σύσταση της εταιρείας Google, μολονότι το domain name «Google.com» είχε ήδη κατοχυρωθεί προ ενός έτους, στις 15 Σεπτεμβρίου του 1997.

Όποτε μία από αυτές τις δύο μέρες, θα ήταν και η επικρατέστερη για τα .. γενέθλια.

Τα πράγματα όμως είναι δεν τόσο απλά…

Επιμένοντας στην επιλογή του Σεπτεμβρίου, τα μεγάλα κεφάλια της Google εισήγαγαν τη χρήση των doodle, δηλαδή των καλλιτεχνικών παραλλαγών στο λογότυπο της μηχανής αναζήτησης στις 27 Σεπτεμβρίου του 2002. Και αυτή η τελευταία ημερομηνία καθιερώθηκε ως η γενέθλια επέτειος για την Google.

Για λόγους που κανείς ποτέ δεν εξήγησε, στο εορτασμό των γενεθλίων της η Google επέδειξε εντυπωσιακή ασυνέπεια. Για παράδειγμα, το 2003 το «happy birthday» τραγουδήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου. Το 2004 στις 7 του ίδιου μήνα, ενώ το 2005 επελέγη η 26η, πάντα του Σεπτεμβρίου. Θα έλεγε κανείς ότι σε αυτή την μυστηριώδη κρίση αμνησίας ή αφηρημάδας, η Google πετύχαινε το μήνα και έχανε την ημέρα. Τουλάχιστον από το 2006 καθιερώθηκε ως επίσημη και σταθερή επέτειος η 27η Σεπτεμβρίου...

ΠΗΓΗ: newsbomb.gr

Τετ, 23/01/2019 - 19:53

LEONARDO (LEg ON Aerial Robotic DrOne) είναι το όνομα ενός ρομπότ που ανέπτυξαν ο Αλιρεζά Ραμεζανί, επίκουρος καθηγητής ηλεκτρολογίας μηχανολογίας και μηχανολογίας υπολογιστών στο Northeastern University, και άλλοι ερευνητές. Πρόκειται για ένα δίποδο ρομπότ, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εξερεύνηση άλλων, μακρινών πλανητών. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι ότι μπορεί να περπατά, αλλά και να πετάει.

Σύμφωνα με το News@Northeastern, ο Ραμεζανί βοήθησε στη δημιουργία του ως μεταδιδακτορικός στο California Institute of Technology. «Αρχικά αναπτύχθηκε με την ιδέα του σχεδιασμού εξερευνητών - συστημάτων που μπορούν να συνδυάζουν κινητικότητα με τα πόδια και γρήγορη κίνηση στον αέρα, για να εξερευνούν αυτόνομα» λέει ο ίδιος.

To ρομπότ έχει ύψος περίπου 70 εκατοστά και στηρίζεται πάνω σε λεπτά, λυγισμένα πόδια. Το σώμα του είναι φτιαγμένο από ίνες άνθρακα και είναι ανθεκτικό, μα έχει βάρος μόνο 2,7 κιλά. Στις δύο πλευρές του κορμού του έχει προωθητήρες, που μπορούν να το ωθήσουν προς την κάθε κατεύθυνση και είναι αρκετά ισχυροί για πτήση, αν και δεν είναι αυτή η βασική λειτουργία τους.

«Η ιδέα δεν είναι να δημιουργήσουμε ένα quadcopter. Η ιδέα είναι να έχουμε ένα μηχάνημα που μπορεί να χρησιμοποιεί τα πόδια του και τους προωθητήρες του, για παράδειγμα, για να ενισχύει τις δυνατότητες αλμάτων του» λέει ο Ραμεζανί.

Οι προωθητήρες αυτοί μπορούν ακόμη να βοηθούν το ρομπότ να σταθεροποιείται σε ανώμαλες επιφάνειες ή να το εμποδίζουν να πέσει. «Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για συστήματα με πόδια ή ακόμα και για τους ανθρώπους: Μπορούμε να σταθεροποιούμε το σώμα μας, αλλά κάποιες φορές πέφτουμε. Πώς θα γινόταν αν είχαμε ένα ρομπότ που δεν πέφτει ποτέ;» αναρωτιέται.

Ο Ραμεζανί άρχισε να μελετά τα ρομπότ με πόδια κατά τη διάρκεια των σπουδών του στο University of Michigan. Τα ρομπότ που περπατούν συχνά δυσκολεύονται στο ανώμαλο έδαφος, οπότε άρχισε να αναρωτιέται αν υπήρχε τρόπος χρήσης ενός αεροσάκου για να πέφτει πιο μαλακά ένα ρομπότ. Η ιδέα ήρθε από τα πουλιά, όπως λέει ο ίδιος: Τα περισσότερα μοντέλα ρομπότ επικεντρώνονται αποκλειστικά σε ένα είδος κίνησης, μα τα πουλιά μπορούν να περπατούν, να πετούν και να τρέχουν.

«Μπορείτε να δείτε τη μηχανολογία στην τελειότερη μορφή της στη φύση, και μπορούμε να μάθουμε πολλά» σημειώνει σχετικά ο ερευνητής, ο οποίος έχει αναπτύξει κι ένα ιπτάμενο ρομπότ με βάση τον τρόπο που πετούν οι νυχτερίδες.

Όταν ο Ραμεζανί πήγε στο Northeastern, ο LEONARDO έμεινε πίσω στο Calterch Center for Autonomous Systems and Technologies, όπου οι καθηγητές Σουν-Τζο Τζανγκ και Μορτέζα Γκαρίμπ συνέχισαν να δουλεύουν πάνω του. Ο Ραμεζανί τώρα σχεδιάζει να φτιάξει μια αναβαθμισμένη έκδοσή του, για να χρησιμοποιείται ως πλατφόρμα εκμάθησης από φοιτητές.

«Σκεφτείτε ένα ρομπότ που κυριολεκτικά δεν πέφτει ποτέ. Μπορεί να κινηθεί σε ανώμαλο έδαφος, μπορεί να πετάξει, μπορεί να πηδήξει. Ένα εξαιρετικά ικανό σύστημα... Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα τέτοιο μηχάνημα για εξερευνήσεις» λέει ο ίδιος.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!