Χίος, Κυριακή 5 Απριλίου

Η ημέρα που άλλαξε ο κόσμος: Η πρώτη πτήση με αεροπλάνο-Η ιστορία των αδελφών Ράιτ

Τρί, 17/12/2019 - 20:54

Στις 17 Δεκεμβρίου 1903 η μικρή πόλη Κίτι Χόουκ στην Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ μπαίνει για πάντα στα βιβλία της Ιστορίας. Οι αδελφοί Όρβιλ και Γουίλμπουρ Ράιτ, που έκαναν επί τρία χρόνια κατασκευές με ανεμόπτερα και χαρταετούς, πραγματοποίησαν την πρώτη ελεγχόμενη ανθρώπινη πτήση με το διπλάνο «Flyer». 

Τα αδέρφια έστριψαν νόμισμα για το ποιος θα είναι ο πρώτος που θα το πιλοτάρει και κέρδισε ο Γουίλμπορ. Η πτήση εκτελέστηκε με τέσσερις δοκιμές, διάρκειας 12, 13, 15 και 59 δευτερολέπτων. Κατά την τελευταία διανύθηκε απόσταση 260 μέτρων και έτσι ξεκίνησε η εποχή της πρωτοπορίας στην αεροναυπηγική. 

Τα αδέρφια Ράιτ γεννήθηκαν σε μία οικογένεια με ακόμη πέντε παιδιά. Στα παιδικά τους χρόνια ήταν γνωστοί ως τα «αγόρια του επισκόπου», καθώς ο πατέρας τους ήταν κληρικός. 

Ο Όρβιλ και ο Γουίλμπουρ Ράιτ

Ξεκίνησαν την πορεία τους ως κατασκευαστές ποδηλάτων στο Οχάιο και απέκτησαν αρκετά κέρδη ώστε να καταφέρουν να κατασκευάσουν την πρώτη πτητική μηχανή.  Μετά την πρώτη πτήση τα αδέρφια εξέδωσαν ανακοίνωση αλλά κανείς από το κοινό δεν ενδιαφέρθηκε. Αντίθετα στη Γαλλία πήραν τα νέα πιο σοβαρά και παρακολουθούσαν τις προσπάθειες των αδελφών. Σύμφωνα με καθηγητές ιστορίας, το δίπλανο των Ράιτ ήταν τόσο ασταθές που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα καταφέρουν να απογειωθούν. 

Σταδιακά αποσύρθηκαν από την κατασκευή ποδηλάτων και ασχολήθηκαν με την μηχανή τους αλλά η αμερικανική κυβέρνηση δεν έδειχνε ενδιαφέρον. Προσπάθησαν να προσεγγίσουν επενδυτές στην Ευρώπη αλλά υπήρχαν εξαντλητικές διαπραγματεύσεις και τα αδέρφια είχαν αρχίσει να εξαντλούν την υπομονή και τα χρήματα τους.  

Τελικά τον Αύγουστο του 1908 αποφάσισαν να κάνουν μία επίδειξη για τον αμερικανικό στρατό και Γάλλους. Ο Γουίλμπουρ ταξίδεψε στην Ευρώπη και ο Όρβιλ θα πετούσε το δίπλανο στην Ουάσινγκτον. Αρχικά ο Τύπος τους αποκαλούσε μπλοφατζήδες αλλά μόλις ξεκίνησαν οι δοκιμαστικές πτήσεις στη Λε Μανς της Γαλλίας όλοι πείστηκαν για τις ικανότητες τους. 

Τα αδέλφια δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Μάλιστα ο Γουίλμπουρ φέρεται να έλεγε ότι δεν είχε χρόνο για μία σύζυγο και για ένα αεροσκάφος. Ο Γουίλμπουρ πέθανε σε ηλικία μόλις 45 ετών από τυφοειδή πυρετό. Τη θέση του στην προεδρία της εταιρείας Ράιτ πήρε ο Όρβιλ, που κατάφερε να φτάσει σε ηλικία 76 ετών και να δει την αρχή των υπερηχητικών πτήσεων. 

Πηγή: https://www.skai.gr

Σχετικά Άρθρα

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΤΣΑΝΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ»!
Πέμ, 02/04/2020 - 09:52
Ψηφιακή ξενάγηση στην έκθεση:  “Νίκολα Τέσλα – Ο άνθρωπος από το μέλλον”

Το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στηρίζει έμπρακτα την πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, #DigitalSolidarityGR και φέρνει την επιστήμη και την τεχνολογία στις οθόνες των σπιτιών μας!

Σε μια περίοδο που όλοι καλούμαστε να δείξουμε ατομική και κοινωνική ευθύνη μένοντας στο σπίτι, το Μουσείο, μας καλεί να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μας και μας προσκαλεί σε ένα διαδικτυακό ταξίδι εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας μέσω της ψηφιακής επίσκεψης στην έκθεση «Νίκολα Τέσλα – Ο άνθρωπος από το μέλλον», μια έκθεση που εμπιστεύτηκαν χιλιάδες μικροί και μεγάλοι επισκέπτες και ταξίδεψε φέτος για πρώτη φορά στην Αθήνα από το Μουσείο «Νίκολα Τέσλα» του Βελιγραδίου.

Τα ηνία της βιωματικής ξενάγησης κρατούν οι έμπειροι Μουσειοπαιδαγωγοί του Μουσείου, Εύα και Δημήτρης, έτοιμοι να μας συνοδεύσουν σε μια συναρπαστική διαδρομή στις σπουδαίες εφευρέσεις του Νίκολα Τέσλα, δίνοντας σε ακόμα περισσότερους τη δυνατότητα να την ανακαλύψουν!

Παράλληλα, παρέχεται η ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς που είχαν δρομολογήσει την επίσκεψή τους στην έκθεση, αλλά οι ραγδαίες εξελίξεις δεν επέτρεψαν την πραγματοποίησή της, να γνωρίσουν τον σπουδαίο επιστήμονα μέσα από την αξιοποίηση του προσφερόμενου υλικού της ψηφιακής ξενάγησης στο πλαίσιο ενός τηλεμαθήματος.

Η ψηφιακή ξενάγηση στην έκθεση «Νίκολα Τέσλα – Ο άνθρωπος από το μέλλον»  σχεδιάστηκε προσεκτικά από το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Μουσείου, για να προσφέρει στο κοινό μία ξεχωριστή διαδραστική εμπειρία και να αναδείξει όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του Νίκολα Τέσλα. Ενός εφευρέτη «έτη φωτός» μπροστά από την εποχή του!
Λίγα λόγια για την έκθεση:

Ελάτε να «ηλεκτριστείτε», να πειραματιστείτε, να παίξετε και να ανακαλύψετε τα όρια του οραματισμού και της ιδιοφυΐας μιας από τις εμβληματικότερες προσωπικότητας της Ιστορίας, του μεγάλου Εφευρέτη του 20ου αιώνα Νίκολα Τέσλα!
Το όνομά του είναι συνώνυμο της καινοτομίας!

Πρόκειται για μία πολυσύνθετη προσωπικότητα, αξιοπρόσεκτη τόσο για το επιστημονικό και τεχνολογικό της έργο, όσο και για τις ανθρώπινες αξίες που πρέσβευε. Επινόησε το εναλλασσόμενο ρεύμα και αγωνίσθηκε για τη διάδοσή του, χωρίς να αποσκοπεί σε κανένα οικονομικό όφελος.

«Το παρόν είναι δικό τους. Το μέλλον, για το οποίο πραγματικά έχω εργασθεί, είναι δικό μου», αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά φανερώνοντας μέρος του χαρακτήρα του. Αδιαφορούσε για επαίνους και φήμη και πέθανε φτωχός και μόνος, αφήνοντας κληρονομιά-τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Η έκθεση περιλαμβάνει συνδυασμό εκθεμάτων, από μοντέλα σε κλίμακα, όπως το εργαστήριο του Νίκολα Τέσλα στο Colorado Springs, το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο στους καταρράκτες του Νιαγάρα, το αεροπλάνο κάθετης απογείωσης, καθώς και λειτουργικά μοντέλα των εφευρέσεών του, όπως ο επαγωγικός κινητήρας και το πηνίο Τέσλα, μέχρι οπτικά και ηχητικά στοιχεία σε πληροφοριακά πάνελ και σε video room.

Το μέλλον του Τέσλα, όπως ο ίδιος το οραματίστηκε, παρουσιάζεται στο παρόν, το παρελθόν του Τέσλα «ζωντανεύει» στο σήμερα, η ιστορία του μεγαλύτερου εφευρέτη ξαναγράφεται στις οθόνες σας!

  • Μην περιμένετε άλλο! Τολμήστε να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία
    που είναι σίγουρο ότι θα σας «ηλεκτρίσει από ενθουσιασμό»!

Πληροφορίες:

  • Το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει δωρεάν την ψηφιακή ξενάγηση στην ιστοσελίδα: www.kotsanas.com

Η έκθεση είναι διαδραστική και εκπαιδευτική και απευθύνεται σε επισκέπτες όλων των ηλικιών, καθώς και σε όσους ενδιαφέρονται για τις επιστήμες και την τεχνολογία.