Χίος, Παρασκευή 22 Μαρτίου

Η πρώτη καφετέρια με σερβιτόρους ρομπότ

Ελέγχονται εξ αποστάσεως από παράλυτους ανθρώπους, οι οποίοι πληρώνονται γι’ αυτό.
Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 06/12/2018 - 19:47

Μία καφετέρια στο Τόκιο της Ιαπωνίας είναι η πρώτη στον κόσμο που απασχολεί ως σερβιτόρους μόνο ρομπότ, τα οποία ελέγχονται εξ αποστάσεως από παράλυτους ανθρώπους που βρίσκονται στο σπίτι τους.

Συνολικά δέκα άνθρωποι με παράλυση ελέγχουν την κίνηση των ρομποτικών σερβιτόρων στο καφέ Dawn Ver και κερδίζουν γι' αυτήν την απασχόλησή τους 1.000 γεν την ώρα (περίπου οκτώ ευρώ), δηλαδή όσο είναι το τυπικό ωρομίσθιο ενός Ιάπωνα σερβιτόρου.

Τα ύψους 1,20 μέτρου και εφοδιασμένα με κάμερες και ηχεία ρομπότ OriHime-D είναι κατασκευασμένα από τη νεοσύστατη ιαπωνική εταιρεία Ory και αρχικά είχαν δημιουργηθεί για να χρησιμοποιηθούν σε σπίτια ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες. Στη συνέχεια προσαρμόστηκαν για να χρησιμοποιηθούν σε καφέ, με στόχο οι άνθρωποι με αναπηρία να αποκτήσουν μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία και δυνατότητα επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους.

Οι ρομποτικοί σερβιτόροι μπορούν να κινηθούν, να παρατηρήσουν, να μιλήσουν με πελάτες και να μεταφέρουν ποτά και άλλα αντικείμενα, ακόμη κι αν ο παράλυτος τηλεχειριστής τούς κινεί μόνο τα μάτια του. Οι χειριστές, που είναι ασθενείς, ακινητοποιημένοι στο σπίτι τους με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, με πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση και άλλες παθήσεις, μπορούν να δουν και να ακούσουν ό,τι βλέπουν τα ρομπότ μέσα στο κατάστημα, δίνοντάς τους εντολές μέσω διαδικτύου.

Το καφέ θα παραμείνει ανοικτό για δύο εβδομάδες, σύμφωνα με το BBC, ενώ στόχος των δημιουργών του είναι, εφόσον συγκεντρώσουν τα αναγκαία χρήματα μέσω μίας σχετικής καμπάνιας, να ανοίξουν μόνιμα το καφέ Dawn Ver από το 2020.

Πηγή: http://www.skai.gr

Πέμ, 21/03/2019 - 07:04

H Kουνξούν, ένα τριών μηνών κουτάβι έφτασε στην αστυνομική βάση του Κουνμίνγκ, της επαρχίας Γιουνάν στην Νοτιοδυτική Κίνα, νωρίτερα αυτό το μήνα, προκειμένου να αρχίσει την εκπαίδευση της ως σκύλος της αστυνομίας.

Το παραπάνω δεν θα αποτελούσε βέβαια από μόνο του είδηση αν η Κουνξούν δεν ήταν ο πρώτος κλωνοποιημένος σκύλος που δημιουργήθηκε στην χώρα και αποτελεί πιστό αντίγραφο της προκατόχου της Χουανχουάνγμα, ενός λυκόσκυλου ηλικίας 7 ετών.

Κουνξούν και Χουανχουάνγκμα φέρουν σύμφωνα με τους ειδικούς κατά 99% το ίδιο DNA.

Σύμφωνα με μια έκθεση της Science and Technology Daily που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη θα χρειαστούν τέσσερα έως πέντε χρόνια για να εκπαιδευτεί ένα σκυλί όπως η Χουανγκχουάνγκμα και η εκπαίδευση του αυτή εκτιμάται πως θα κοστίσει περί τα 59.560 δολάρια ή αλλιώς 400.000 με 500.000 γιουάν.

Η Κουξούν γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2018 στην πειραματική βάση της Sinogene Biotechnology Company και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Γιουνάν στο Πεκίνο.

Μια ενδεχόμενη επιτυχία στην «μαζική παραγωγή κλωνοποιημένων αστυνομικών σκύλων εκτιμάται πως θα συμβάλλει στη μείωση του χρόνου και του κόστους εκπαίδευσης.

Παράλληλα, η χρήση σωματικών κυττάρων μπορεί να διατηρήσει τα ποιοτικότερα των χαρακτηριστικών της φυλής.

 

Δεν έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής το κόστος των διαδικασιών κλωνοποίησης της συμπαθούς Κουξούν ωστόσο το όλο εγχείρημα λαμβάνει την υποστήριξη και του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας της χώρας και είναι αναμφισβήτητα κοστοβόρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Νότια Κορέα ξεκίνησε την κλωνοποίηση αστυνομικών σκύλων ήδη από το 2007.

Σκάι. gr με πληροφορίες από Global Times