Χίος, Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου

Οι τάσεις που θα επικρατήσουν στα Big Data το 2020

Κυρ, 26/01/2020 - 21:37

Ο τομέας των Big Data εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να γνωρίζει άνθηση και τη νέα χρονιά. Η Global Data δίνει μία οπτική γωνιά για το πώς θα διαμορφωθεί το πεδίο αυτό της Πληροφορικής μέσα στους επόμενους μήνες.

Ένα πεδίο το οποίο αναμένεται να αποτελέσει κοινό τόπο για όλους τους φορείς που διαχειρίζονται ή ασχολούνται με τα Big Data είναι εκείνο της κεντρικής διαχείρισης, αφού η τάση που διαμορφώνεται είναι να εγκαταλείπονται τα διαφορετικά κέντρα διαχείρισης και να αντικαθίστανται από ένα σημείο όπου θα συγκεντρώνεται η επισκόπηση όλων των λειτουργιών.

Μία άλλη τάση που διαμορφώνεται είναι εκείνη του εκδημοκρατισμού των δεδομένων, καθώς όλες οι σύγχρονες υποδομές επιτρέπουν την κυκλοφορία των δεδομένων σε μεγαλύτερο εύρος αποδεκτών. Εκτός από τον εκδημοκρατισμό τους, τα δεδομένα πλέον συνοδεύονται από τα κατάλληλα εργαλεία, τα οποία πολλές φορές συνδυάζονται με Τεχνητή Νοημοσύνη που δίνει λύσεις σε διάφορες διεργασίες, συντελώντας με αυτό τον τρόπο στην καλύτερη και ταχύτερη ενσωμάτωση των Big Data παντού.

Κρίσιμος είναι ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ποιοτική ανάλυση των δεδομένων, καθώς εκτιμάται ότι η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στην ταχύτατη ανάλυση. Το ίδιο το σύνολο των δεδομένων πλέον είναι συμβατό με τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, προκειμένου να δημιουργούνται μοντέλα διαχείρισης δεδομένων σε μεγάλη κλίμακα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το Data Kit του υπερυπολογιστή Watson της IBM, το οποίο περιλαμβάνει 700.000 μενού από 21.000 διαφορετικές αμερικανικές πόλεις, μαζί με στοιχεία αναζήτησης ανά κουζίνα, συστατικά κ.λπ. Ένα τέτοιο πακέτο δεδομένων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από ένα ταξιδιωτικό app, προκειμένου να μπορεί ένας επισκέπτης μίας πόλης να ενημερώνεται αυτόματα για τα μέρη στα οποία μπορεί να βρει τροφή χωρίς γλουτένη, με όρους γεωγραφικής εγγύτητας.

Μία τάση, τέλος, που αναδύεται στον κόσμο των Big Data είναι το επονομαζόμενο Data as a Service, ή εν συντομία DaaS. Πρόκειται για μία cloud υπηρεσία που προσφέρει on demand πρόσβαση σε δεδομένα, επιτρέποντας την κυκλοφορία της πληροφορίας μέσα από συγκεκριμένα κανάλια που βοηθούν τα δεδομένα να αποκτήσουν νόημα μέσα από την κατάλληλη ομαδοποίηση τους σε κάθε ροή.

Ναυτεμπορική

Τετ, 19/02/2020 - 19:12

Ένας διαφορετικός ιός, όχι ένας εκ των ιών του λογισμικού, «κόλλησε» την Apple. Ο αμερικανικός κολοσσός της νέας τεχνολογίας προειδοποίησε για επιπτώσεις στα έσοδά της και στην προμήθεια κινητών τηλεφώνων iPhones λόγω του νέου κορωνοϊού.

Ο κορωνοϊός έχει συνέπειες για τα έσοδα του Κουπερτίνο (η έδρα της Apple), που θα είναι κατώτερα του αναμενομένου το επόμενο διάστημα, ενώ παράλληλα θα υπάρξουν προσωρινές δυσκολίες στην παγκόσμια τροφοδοσία των iPhones, προειδοποίησε η αμερικανική εταιρεία, καθώς τόσο η ζήτηση (πωλήσεις) όσο και η προσφορά (παραγωγή) έχουν επηρεαστεί από την επιδημία της νόσου COVID-19 στην Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι λιγότερα iPhones θα είναι διαθέσιμα προς πώληση στο εξωτερικό.

Η Apple είναι η πρώτη μεγάλη αμερικανική εταιρεία που ανακοινώνει ότι ο νέος ιός θα την πλήξει, χωρίς πάντως να προχωρήσει σε κάποια εκτίμηση για το βαθμό της ζημιάς της σε αυτό το τρίμηνο, κάτι που αναμένεται να φανεί τον Απρίλιο, όταν ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου φέτος, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερς.

Με τα περισσότερα καταστήματα στην Κίνα κλειστά ή ανοιχτά λίγες μόνο ώρες, οι πωλήσεις πολλών εταιρειών εκ των πραγμάτων εμφανίζουν μείωση, καθώς και οι πελάτες είναι λιγοστοί. Όλα τα κινεζικά καταστήματα της Apple αναγκάστηκαν να παραμείνουν κλειστά, καθώς και πολλά που ανήκουν σε συνεργάτες της. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σταδιακά επιχειρεί να ανοίξει μερικά από αυτά.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κορωνοϊός θα ρίξει σημαντικά τις πωλήσεις κινητών τηλεφώνων και άλλων τεχνολογικών συσκευών στην Κίνα, που είναι η μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, ίσως και κατά 50% στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Η Κίνα συνεισφέρει το 15% των συνολικών εσόδων της Apple, οι μετοχές της οποίας κινήθηκαν πτωτικά στο χρηματιστήριο μετά την προειδοποίηση προς τους επενδυτές.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ