Χίος, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου

Πρόγραμμα αντιλαμβάνεται τα ψεύτικα χαμόγελα

Κυρ, 04/08/2019 - 10:09

Ένα πρόγραμμα το οποίο είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τις ψεύτικες εκφράσεις προσώπου ανέπτυξαν ερευνητές του University of Bradford.

Αναλύοντας την κίνηση του χαμόγελου στο πρόσωπο ενός ατόμου, το λογισμικό μπορεί να διαπιστώσει εάν η έκφραση είναι αυθεντική ή όχι. Οι πιο σημαντικές κινήσεις που εντοπίζει το λογισμικό λαμβάνουν χώρα γύρω από τα μάτια- υποστηρίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, τη δημοφιλή αντίληψη πως το πραγματικό χαμόγελο φαίνεται από τα μάτια.

«Το χαμόγελο είναι ίσως η πιο κοινή έκφραση προσώπου και ένας δυνατός τρόπος να δείξεις θετικά συναισθήματα» λέει ο Χασάν Ουγκάιλ, καθηγητής Visual Computing στο πανεπιστήμιο, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Οι τεχνικές ανάλυσης των εκφράσεων του ανθρώπινου προσώπου έχουν εξελιχθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, μα το να ξεχωρίζεις ένα αυθεντικό χαμόγελο από ένα ψεύτικο παραμένει δύσκολο, επειδή οι άνθρωποι δεν είναι καλοί στο να προσέχουν τις σχετικές ενδείξεις».

Το λογισμικό «χαρτογραφεί» πρώτα το πρόσωπο κάποιου μέσω βίντεο, και εντοπίζει το στόμα, τα μάγουλα και τα μάτια. Μετά μετράει το πώς αυτά τα χαρακτηριστικά κινούνται κατά την εξέλιξη του χαμόγελου και υπολογίζει τις διαφορές στην κίνηση ανάμεσα σε βίντεο που δείχνουν πραγματικά και ψεύτικα χαμόγελα.

Οι ερευνητές δοκίμασαν το πρόγραμμα σε δύο διαφορετικά datasets, ένα με εικόνες ανθρώπων με αυθεντικά χαμόγελα και ένα με εικόνες που είχαν ψεύτικα/ «στημένα» χαμόγελα. Όπως διαπίστωσαν, υπήρχαν σημαντικές διαφορές στον τρόπο που κινούνταν τα στόματα και τα μάγουλα- ωστόσο οι πιο έντονες αποκλίσεις/ διακυμάνσεις ήταν στα μάτια, με τα αυθεντικά χαμόγελα να παράγουν τουλάχιστον 10% παραπάνω κίνηση στους μύες που βρίσκονταν εκεί.

Όσον αφορά στη χρησιμότητα του προγράμματος, ο Ουγκάιλ αναφέρει πως θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη βελτιωμένων μεθόδων αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων και υπολογιστών- πχ καλύτερα βιομετρικά συστήματα. Επίσης, θα μπορούσε να είναι χρήσιμο σε επιστήμονες που διεξάγουν κοινωνικές και ιατρικές έρευνες.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Τρί, 10/12/2019 - 09:53

Κι ένας Χιώτης βρίσκεται ανάμεσα στους διακριθέντες της ελληνικής συμμετοχής στον παγκόσμιο τελικό της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO 2019, που πραγματοποιήθηκε στο Γκιόρ της Ουγγαρίας, με θέμα την ανοικοδόμηση των πόλεων του μέλλοντος.

Η χώρα μας κατέκτησε τέσσερα μετάλλια -τρία αργυρά, ένα χάλκινο- και τρεις διακρίσεις (τέταρτη, έβδομη και ένατη θέση), ανάμεσα στα οποία το χάλκινο στην απαιτητική κατηγορία Regular, στα δημοτικά με την ομάδα Jobi Team και προπονητή τον Χιώτη στην καταγωγή, εκπαιδευτικό,  Κώστα Τσατσαρώνη.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες διακρίσεις είναι οι εξής:

 Στην κατηγορία Open, δύο ασημένια μετάλλια στο δημοτικό με την ομάδα Infinite Code και προπονήτρια την Πωλίνα Πλουμιδάκη από τα Τοσίτσεια – Αρσάκεια Εκάλης, καθώς και στο Γυμνάσιο με την ομάδα SmartBirds και προπονητή τον Πάνο Βέρρα από την Πάτρα (Πειραματικό Γυμνάσιο Λάγγουρα και 2ο Γυμνάσιο Πατρών). Επίσης, στο Λύκειο, η ομάδα Minders με προπονητή τον Τίμο Τρυφωνίδη από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση Αττικής κατετάγησαν στην τέταρτη θέση παγκοσμίως.

Η κατηγορία Open έχει εκθεσιακό χαρακτήρα ζητώντας από τους μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους έξυπνη ρομποτική λύση με βάση ένα δοσμένο θέμα, που φέτος ήταν Smart Cities.

Στην κατηγορία ποδοσφαίρου με ρομπότ WRO Football, η καλαματιανή ομάδα BitBot με μαθητές Λυκείου και προπονητή τον Λεωνίδα Φίλο, κατέλαβε τη 2η θέση στον τελικό, χάνοντας από την ομάδα του Μακάο, κερδίζοντας όμως το ασημένιο μετάλλιο.

Επίσης, 7η στα Λύκεια κατετάγη η ομάδα Teamwork Optimum από το Γενικό Λύκειο Καστριτσίου με προπονητή τον Ανέστη Βοβό.

Στη δημοφιλή αυτή κατηγορία την Ελλάδα εκπροσώπησαν επάξια και άλλες τρεις ομάδες: Teamwork Happiness στο Δημοτικό (63η θέση παγκοσμίως), Youngbloods και Teamwork Dream στο Γυμνάσιο (61η και 78η θέση αντίστοιχα).

Τις επιτυχίες ολοκλήρωσε η φοιτητική ομάδα ESDA Lab από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου η οπoία κατετάγη 9η στην κατηγορία της.

Πηγή:ΕΡΤ

(φωτογραφία από το SLpress.gr)