Στην οδό Αεροπόρου Χαλκιά από το Στρατόπεδο Γκιάλα στο σταυροδρόμι του Αγίου Σπυρίδωνα

Δευ, 08/05/2023 - 19:39

ftoy_vgaino_-_stin_odo_aeroporoy_halkia

Ο αεροπόρος Ιωάννης Μιχαήλ Χαλκιάς γεννήθηκε το 1893 στα Καρδάμυλα.

Το 1914-15 με την προτροπή του τότε Πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου να αποκτήσει η Ελλάδα αξιόμαχη Πολεμική Αεροπορία εκπαιδεύτηκε στη Γαλλία ως χειριστής αεροπλάνου στην σχολή Farman, η οποία ήταν μια από τις δυσκολότερες αεροπορικές σχόλες της εποχής του, στην οποία στην συνέχεια δίδαξε.
Στις 17/9/1915 διατάχτηκε να παρουσιαστεί στο Βασιλικό Ναυτικό Αεροδρόμιο στην αεροπορική υπηρεσία του ελληνικού στρατού ως διδάσκων αεροπόρος. Εκεί οργάνωσε την νεοσύστατη Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Πολέμησε στους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, καθώς και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1η Αυγούστου 1914 ως 11η Νοεμβρίου 1918), όπου έκανε σειρά αξιόλογων ανδραγαθημάτων. Ήταν τότε αξιωματικός της Βασιλικής Ναυτικής Αεροπορίας και είχε τον βαθμό του Σημαιοφόρου. Συμμετείχε ως χειριστής αεροπλάνου σε επιχειρήσεις εναντίον εχθρικών πλοίων και στόχων στα Στενά των Δαρδανελίων, καθώς και στα βόρεια και στα ανατολικά παράλια του Αιγαίου. Κατά την διάρκεια μιας από τις επιχειρήσεις αυτές το αεροπλάνο του Χαλκιά συνετρίβη από βλήμα του τουρκικού στρατού στην πόλη Καλλίπολη του στενού των Δαρδανελίων.

Πρόσφατα βίντεο