Στην οδό Hubert Pernot

Δευ, 26/09/2022 - 18:46

ftoy_vgaino_-_i_odos_hubert_pernot

Ο Hubert Octave Pernot ήταν Γάλλος γλωσσολόγος, ειδικευμένος στις νεοελληνικές σπουδές και Καθηγητής στην έδρα του Νεοελληνικού Ινστιτούτου της Σορβόννης.

Με πολλά ταξίδια στην Ελλάδα, κάνει και ένα στη Χίο το 1898. Περιηγείται το νησί, φωτογραφίζει, συλλέγει στοιχεία, μας δίνει πολύτιμες πληροφορίες.

Εμείς τον τιμήσαμε με μια οδό, μικρή το δέμας αλλά με μια ιδιομορφία. Στην ουσία είναι ο χώρος του μεγαλύτερου ιδιωτικού χώρου στάθμευσης της πόλης.

Στην οδό μπαίνεις από την Μητροπολίτου Παύλου, όπου και μια πινακίδα ενημερώνει ότι είναι ο οδός ΠΕΡΝΟ ΟΥΜΠΕΡΤ.

Στην γωνία ένα συγκρότημα γραφείων, που μια πινακίδα ενημερώνει με τη σειρά της ποιές επιχειρήσεις φιλοξενεί, ενώ απέναντι βρίσκεται μια τετραώροφη πολυκατοικία άνευ… χρώματος και αισθητικής.

Ένας ακαλαίσθητος όγκος μπετόν που δυσκολεύεσαι ακόμα και την πόρτα να διακρίνεις, ενώ απέναντι βρίσκονται δύο γκαραζόπορτες, μια κλειστή και μια ανοικτή, αφού στον χώρο βρίσκεται το ιδιωτικό πάρκιγκ Χαλλιορή – Χαλκιά.

Η Μίνα Χαλκιά, έχει στην ιδιοκτησία της τον χώρο στάθμευσης και περνά εδώ πολύ από το χρόνο της, ξέροντας πιά τους πελάτες με τα μικρά τους ονόματα και φροντίζοντας παράλληλα τα ζωάκια της περιοχής, που παλιά ήταν περιβόλια και χωράφια και σήμερα φιλοξενεί… αυτοκίνητα, συν μια συκιά, που γλύτωσε από την άσφαλτο, μαζί με μια βουκαμβίλια, που προσφέρει την πιο παχιά δροσιά σε κάποιο Ι.Χ.

Κάτω αριστερά ο χώρος οδηγεί στο υπόγειο γκαράζ του συγκροτήματος, ενώ έξω από αυτό διακρίνομε μια παλιά οικία και μια τριώροφη σύγχρονη ακριβώς στην γωνία.

Απέναντι βρίσκεται ο υπαίθριος χώρος στάθμευσης, που έχει την ιδιομορφία ότι βρίσκεται μια ανάσα από την Απλωταριά αλλά παράλληλα είναι προφυλαγμένος από τις πίσω αυλές των σπιτιών, που γειτνιάζουν κυρίως με την οδό Καλαμπόκα, ενώ από ένα τμήμα φαίνεται και ο τρούλος της Μητροπόλεως.

Εδώ μετά και τον υπαίθριο αυτό χώρο όπου κανείς αφήνει το Ι.Χ του με αντίτιμο 1,5 ευρώ την ώρα και μετά 1 ευρώ για την κάθε ώρα, βρίσκεται κανείς στην έξοδο της  Hubert Pernot, με μια υπαίθρια στοά, που είναι στην ουσία το ισόγειο της τριώροφης οικίας της γωνίας.

Σίδερα εμποδίζουν την είσοδο οχημάτων, ενώ μια πινακίδα σε άψογα ελληνο… Ισλαμικά θυμίζει, μάλλον ματαίως  ότι ο χώρος δεν είναι…ουρητήριο.

Εδώ τελειώνει και η οδός… ΠΕΡΝΟ ΟΥΜΠΕΡΤ, κατά τον Δήμο Χίου, η οδός των πάρκιγκ στην ουσία, αφού από την οδό Μητροπολίτου Παύλου μπήκαμε και στην οδό Καλαμπόκα «Φτού και βγήκαμε».

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Τζούμας

Κάμερα - φωτογραφίες: Κωστής Μιλτ. Αναγνώστου

Επεξεργασία εικόνας: Νέλο Μέσι.

Πρόσφατα βίντεο