Ανοιχτή επιστολή της Επιτροπής Αγώνα για το Πελαγόνησος

Τετ, 30/08/2023 - 11:03

«Η Ελάτα, εδώ και 34 ολόκληρα χρόνια, δέχεται μια ασφυκτική επίθεση από συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα, προκειμένου να υπάρξει «οικονομική εκμετάλλευση» στα τρία νησάκια που βρίσκονται στην κυριότητα, νομή και κατοχή της από αμνημονεύτων ετών -το «Πελαγόνησος», το «Μικρό νησάκι» και τον «Άγιο Στέφανο»- και την θαλάσσια περιοχή πέριξ αυτών» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Επιτροπή Αγώνα σημειώνοντας:

«Κύριο όπλο των οικονομικών συμφερόντων στην διαχρονική αυτή επίθεση είναι η ανώνυμη εταιρεία «ΔΙΑΠΟΡΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΕ», στην οποία μέτοχοι είναι 4 ιδιώτες από την περιοχή των Μεστών και, κατά 20%, ο Δήμος Χίου, ως διάδοχος του Δήμου Μαστιχοχωρίων και της κοινότητας Μεστών.   

Στην διάρκεια των 34 ετών έλαβαν χώρα τουλάχιστον έξι (6) προσπάθειες εγκατάστασης ή μετεγκατάστασης μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Οι πρώτες πέντε προσπάθειες (το 1989, το 1995, το 1997, το 1998 και το 2011) ακυρώθηκαν εν τη γενέσει τους από τους απανταχού Ελατούσιους, διότι οι αιτήσεις περνούσαν κάθε φορά από το κοινοτικό συμβούλιο της Ελάτας και άρα υπήρχε έγκαιρη γνώση και δυνατότητα άμεσης αντίδρασης. Μάλιστα έλαβαν χώρα από την πλευρά των Ελατούσιων και τρεις (3) έκτακτες λαϊκές γενικές συνελεύσεις ακριβώς για εμποδιστούν τα σχέδια αυτά.

Συνεπώς ήταν φανερό ότι μόνο εάν παραγκωνιζόταν το κοινοτικό συμβούλιο της Ελάτας και φιμωνόταν η αντίδραση των απανταχού Ελατούσιων θα μπορούσε να ξεπεραστεί ο σκόπελος των αντιδράσεων. Και αυτό έγινε, την χρονική περίοδο της συνένωσης των δήμων και κοινοτήτων, με τον αυθαίρετο διοικητικό «διαμοιρασμό» των τριών προαναφερόμενων νησίδων της Ελάτας σε άλλες κοινότητες, αφήνοντας στην Ελάτα μόνο μία, τον «Αγιο Στέφανο». Αυτή η αυθαίρετη και παράνομη αμφισβήτηση, καταπάτηση και διανομή της ακίνητης περιουσίας της Ελάτας έγινε από την τότε αρμόδια δημοτική Αρχή, επαναλήφθηκε στην απογραφή της Ελληνικής Στατικής Υπηρεσίας του έτους 2011 και πιθανολογούμε και αυτή του έτους 2021. Τέλος εμφανίζεται και στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Χίου (!!).  

Με αυτόν τον τρόπο, και αφού υπερκεράστηκε εν τοις πράγμασι η Ελάτα και το κοινοτικό της συμβούλιο, μπόρεσε και έλαβε, με ευθύνη βέβαια και όλων των αρμόδιων Φορέων, τη διάτρητη έγκριση - αδειοδότηση η ΔΙΑΠΟΡΙ ΑΕ, ώστε να μεταφέρει τα κλουβιά της στο Πελαγόνησος και να επιτύχει, επιτέλους, αυτό που τόσα χρόνια διακαώς επιθυμούσε και πάλευε.

Την πράξη αυτή δεν εμπόδισε ούτε το γεγονός πως στην περιοχή υπάρχει αναγνωρισμένο ναυάγιο, για το οποίο έχουμε ενημερώσει, διαχρονικά και κατ’ επανάληψη, κάθε αρμόδιο Φορέα, ούτε το πλήθος των επιστολών και άλλων εγγράφων, που επίσης διαχρονικά από 1988, έχουμε αποστείλει σχετικά σε Υπουργεία, Περιφέρεια, Δήμο κλπ

Στην έκτακτη λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Ελάτας, στις 10-08-2023, αποφασίστηκε να ερευνηθούν και να ελεγχθούν επισταμένα, από τα αρμόδια προς τούτο πρόσωπα, οι πράξεις και παραλείψεις της Διοίκησης του Δήμου Χίου, διότι είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι στοιχειοθετούνται σοβαρές ποινικές αλλά και αστικές ευθύνες για την καταπάτηση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων της Ελάτας στα τρία προαναφερόμενα νησάκια.

Επίσης καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς να ελέγξουν τα αρχεία τους και να ανακαλέσουν κάθε σχετική θετική γνωμοδότησή τους για την μετεγκατάσταση των κλουβιών της ΔΙΑΠΟΡΙ ΑΕ στην περιοχή μας. Καλούμε, περαιτέρω, τον Δήμο Χίου να μην κρύβεται πίσω από την ανώνυμη εταιρεία στην οποία είναι μέτοχος και να σταματήσει πάραυτα κάθε αμφισβήτηση της κυριότητας της Ελάτας επί των τριών νησίδων καθώς και κάθε λογής «οικονομική εκμετάλλευσή» τους, χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως την έγκριση των κατοίκων της. Επίσης να πράξει τα δέοντα, σε σύμπραξη ενδεχομένως και με άλλες δημόσιες Αρχές και Υπηρεσίες, ώστε να αποκατασταθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Ελάτας επί των τριών νησίδων της και να εμφανίζεται σωστά σε κάθε επίσημο αρχείο και έγγραφο της Χώρας μας. Καλούμε τέλος και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας στο εθνικό κοινοβούλιο να σκύψουν πάνω από τα πατρώα εδάφη τους και να αποτρέψουν το «έγκλημα» αυτό που συντελείται στην Ελάτα μας.

Δεδομένης της γεωγραφικής θέσης του τόπου μας και των νησίδων του, πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε πως το όλο ζήτημα δεν έχει μόνο συναισθηματικό ή τοπικό ενδιαφέρον αλλά πρωτίστως εθνικό, καθώς οι παραμεθόριες βραχονησίδες της Χώρας μας δεν είναι μπαλάκια του τένις για να τις ρίχνουμε από και από εκεί κατά το δοκούν».

Σχετικά Άρθρα