Χίος, Πέμπτη 18 Ιανουαρίου

44.000 τα αιγοπρόβατα... ούτε 400 τα Χιακά πρόβατα

Τετ, 08/11/2017 - 14:51

Θλιβερή είναι για μια ακόμη φορά η διαπίστωση ότι το Χιακό πρόβατο δεν αντιστοιχεί ούτε καν στο 1% του συνόλου του ζωικού κεφαλαίου που έχουμε στη Χίο.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, Ισίδωρο Αμέντα, σε ένα σύνολο 44.000 αιγοπροβάτων στο νησί, διασκορπισμένα βρίσκονται περίπου 400 Χιακά πρόβατα, ενώ σε 67 μονάδες εκτροφής στο νησί έχουμε και 900 χοίρους.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, μέσα στο Δεκέμβριο, όπως έγινε και τον Ιούνιο, πραγματοποιείται η καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου, ενώ με την ευκαιρία της απογραφής – όπως είπε ο κ. Αμέντας – γίνονται και διασταυρωτικοί έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Ο κ. Αμέντας επισήμανε απευθυνόμενος στους παραγωγούς, επισήμανε ότι πρέπει να δηλώνουν τον ακριβή αριθμό των ζώων τους και όχι μόνο όσα επιδοτούνται.

Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της γρίπης των πτηνών, με αφορμή ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία του, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά τα πτηνά (κυρίως κότες και χήνες)  μέχρι και το τέλος της μεταναστευτικούς περιόδου πρέπει να παραμένουν σε στεγασμένους χώρους.

Σχετικά Άρθρα

Τετ, 17/01/2018 - 18:58
Φόρος πολυτελείας στα ξενοδοχεία

Προς:

1. Τον Υπουργό Οικονομικών

2. Τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

3. Την Υπουργό Τουρισμού

Θέμα: «Λήψη μέτρων για τη βιωσιμότητα του ξενοδοχειακού κλάδου στο ΒΑ Αιγαίο»

Κύριοι Υπουργοί,

Ο ξενοδοχειακός κλάδος στα νησιά του Βορειο-Ανατολικού Αιγαίου έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια μεγάλη πίεση, λόγω της σοβαρής καθίζησης των κρατήσεων και γενικότερα της τουριστικής κίνησης. Ως αποτέλεσμα, οι ξενοδοχειακές μονάδες, ανεξαρτήτως μεγέθους, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους. Το σοβαρότερο από αυτά αφορά στη εξυπηρέτηση του τραπεζικού τους χρέους. Ως εκ τούτου, πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ακόμα και τον κίνδυνο να αναστείλουν τη λειτουργία τους με σοβαρές συνέπειες για επιχειρηματίες, εργαζόμενους και την τοπική οικονομία εν γένει.

Για τους παραπάνω λόγους σας προωθώ επιστολή της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου στην οποία περιγράφονται τα προβλήματα και ζητείται η λήψη μέτρων προστασίας του κλάδου. Παρακαλώ να τοποθετηθείτε στην εν λόγω επιστολή, κοινοποιώντας μας την απάντησή σας.

Με εκτίμηση,

Νότης Μηταράκης