Δωρεά βιβλίων στην Παιδιατρική του Νοσοκομείου

Τρί, 13/02/2024 - 06:27

Μια συγκινητική επιστολή για δωρεάν βιβλίων στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου από την Μαρία Δ. Τσίτου, έδωσε στην δημοσιότητα η Διοικήτρια Ελένη Κανταράκη.

Σ' αυτήν διαβάζουμε: 

«Γενικό Νοσοκομείο Χίου «Σκυλίτσειο» - Παιδιατρική

Θά’θελα νά’μουν σύγχρονη της Έλενας Σκυλίτση, συζύγου του Ελευθερίου Βενιζέλου, προσωπικότητες αληθινής, για την οποία διδασκόμαστε και στα βιβλία, και ακούσαμε και από παππούδες και γιαγιάδες, ιστορικής εποχής, μεγάλων αλλαγών με πολύ πόνο. Αλλά, και χαρές, και δοτικότητα, και προσφορά με παγκόσμια ακτινοβολία.

Θά’θελα νά’χω γνωρίσει, από κοντά, και τον παππού Κυριάκο, τον περίφημο Τσολαϊνό, με σύζυγο την Βασιλεία, και τον αδελφό εκείνου, Θεόδωρο, φίλο πολύ και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, συμπορευτές με τον άλλο θείο μας, το Νίκο του Μηλιώρη, και τη σύζυγο, Ρίτα από την Κρήτη, Βουρλιώτες όλοι, με πεπραγμένα, χάριν μετριοφροσύνης και ευγένειας και γνώσης καλής, για την Εθνική και Παγκόσμια Ιστορία.

Εκείνοι, οι τόσο μακρυνοί, και κοντινοί συνάμα μέσα από τα έργα που ευοδώθηκαν, μαζί και άλλοι -μακρύς ο κατάλογος- Έλληνες όλοι, έφτιαξαν μια μόδα, την οποία θέλω να ακολουθώ. Ίσως γιατί είναι υπεράνω αντιθέσεων, ίσως γιατί ο χρόνος δεν την αποχρωματίζει, ίσως γιατί, ακόμη και όταν η αδιαφορία την χτυπά, αυτό το ρεύμα συνεχίζει να αναφαίνεται μέσα από τα κύμματα, και να με ταξιδεύει. Όπως συμβαίνει και με τη θάλασσα και τον δικό της κόσμο.

Με σεβασμό, μπροστά στο δώρο του παιδιού, που μόνο ως δώρο μπορεί να λογισθεί, όπως και εμείς δώρο αποτελέσαμε για τους δικούς μας γονείς, και εκείνοι για τους δικούς τους, και πάει λέγοντας, όπως λέγαν οι παλιοί, έως πολύ πολύ παλιά, και όπως πρέπει να κοιτάζουμε όλα ανεξαιρέτως τα παιδικά μάτια που βρίσκονται στο διάβα μας, σκεφθήκαμε, μέσα στο περασμένο έτος, να προτείνουμε την δική μας προσφορά, πινελιά χρωμάτων και γραμμάτων και σημείων και σχεδίων, για τον εμπλουτισμό της υπό ανάπτυξη μικρής βιβλιοθήκης της Παιδιατρικής Κλινικής ενός από τα σημαντικά κληροδοτήματα αυτής της πολύπαθης, πανέμορφης, Χώρας, στην αιγαιοπελαγίτικη Χιό.

Δωρίζοντας, και επειδή η μνήμη της Μικρασίας άσβεστη πάντα παραμένει, νιώσαμε ότι πατήσαμε το χώμα της δικής μας Πατρίδας.

Οφείλουμε, λοιπόν, ευγνωμοσύνη, και πολλές ευχαριστίες, και στους Ιατρούς, και στους Νοσηλευτές, και στους Διοικητικούς λειτουργούς, για την υποδοχή της συμβολικής δωρεάς, με πίστη στο ρεύμα των Μεγάλων Ευεργετών, η Μαρία Δ. Τσίτου, μαθήτρια στην Ελληνο-Γαλλική Σχολή «Ευγένιος Ντελακρουά», και η μητέρα της, Βασιλεία Στ. Κατσάνη, από τα Βουρλά της Μικράς Ασίας, πολύ μικρή επιχειρηματίας, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της ΑΝΑΠΛΟΥΣ».

www.foundation-delphin.org

www.anaplous.net

www.xioshosp.gr

Σχετικά Άρθρα