Με άλλο μάτι τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και το κόστος τους

Ο ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ, ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ, ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΩΤΤΗ
Δευ, 29/11/2021 - 10:34
Η Ευγενία Κώττη μιλά με τον Αγαπητό Βασιλάκη για τα φάρμακα και το κόστος τους

Στη σημερινή εκπομπή "Η επικαιρότητα με άλλο μάτι" (προβάλλεται κάθε Δευτέρα 8 & 12 μ.μ. και σε επανάληψη την Τρίτη στις 4 μ.μ.) ο επί 33 χρόνια χιώτης φαρμακοποιός Αγαπητός Βασιλάκης, μέλος της Διοίκησης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χίου, εκπρόσωπος στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, μιλά για το ρόλο του φαρμακοποιού εν μέσω πανδημίας αλλά και πριν.

Μαζί με ξεχωριστά βιώματα, αναμνήσεις που έχει να καταθέσει, παρουσίασε με επίσημα στοιχεία πόσο πολύ ακριβό έχει γίνει το φάρμακο σε αυτή την πολύχρονη διαδρομή, παρά τις όποιες μειώσεις τιμών έχουν γίνει σε κάποια από αυτά.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι μετά την είσοδο στην εποχή πρωτοτύπων και γενοσήμων φαρμάκων, σιωπηρά, χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο ασθενής αν και η ποσοστιαία συμμετοχή του είναι σταθερή, σε αρκετές περιπτώσεις στο 25%, μπορεί σε φάρμακο ενδεικτικής αξίας 10 ευρώ, η επιβάρυνσή του να είναι ακόμη και 6,5 ευρώ! Ήδη αρκετοί ασθενείς δυσκολεύονται να καταβάλλουν τη συμμετοχή τους στη χρόνια ή έκτακτη φαρμακευτική αγωγή τους.

Από τις 20 του μήνα... αρκετοί αδυνατούν να καταβάλλουν καν τη συμμετοχή τους στα φάρμακά τους και ζητούν την κατανόηση του φαρμακοποιού για την εξόφλησή τους σε λίγες μέρες, τον επόμενο μήνα.

Ειδική μνεία κάνει ο φαρμακοποιός Αγαπητός Βασιλάκης, στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, οι τιμές των οποίων έχουν εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια, αν και πρόκειται για σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης που προτείνονται από τους γιατρούς. Π.χ. το Depon από τα 80 λεπτά έφτασε σε δύο χρόνια 1,80 ευρώ το κουτί, φαρμακευτικές καραμέλες για τον πονόλαιμο ξεπερνούν τα 6 ευρώ, αντιβηχικό σιρόπι φτάνει κοντά στα 7 ευρώ και αποσυμφορητικό για τη βουλωμένη μύτη πλησιάζει τα 9 ευρώ! Τα πλέον συνήθη φάρμακα για τις χειμωνιάτικες ιώσεις.

Εξίσου ακριβά για τη σημερινή εποχή, σε σχέση με τους μισθούς και τις συντάξεις, είναι και αλοιφές για την ανακούφιση από μυοσκελετικούς πόνους, επίσης απαραίτητες για έναν πληθυσμό που γηράσκει.

Ενώ σοβαρό θέμα υπάρχει επίσης, με "συμπληρώματα διατροφής" όπως τα χαρακτηρίζει η Πολιτεία, τα κατατάσσει στα μη συνταγραφούμενα, ενώ οι γιατροί τα χορηγούν στους ασθενείς ως κανονική, αναγκαία, φαρμακευτική αγωγή, όπως τα Ω3 για τους πάσχοντες από χοληστερίνη, μια σειρά βιταμίνες για την ενίσχυση του οργανισμού που επίσης δίνονται από τους γιατρούς ως φάρμακα, χωρίς να μπορούν να τα συνταγογραφήσουν.

Έτσι βασικά, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είναι "φαρμάκι" για τον ασθενή, απολύτως αναγκαία, αλλά κατά την Πολιτεία είναι... πολυτέλεια. Στην ίδια συνέντευξη, ο Αγαπητός Βασιλάκης, παράλληλα, κάνει με συγκίνηση και έναν σύντομο απολογισμό για τη λειτουργία ενός από τα παλαιότερα φαρμακεία της Χίου, που άνοιξε ο αείμνηστος πατέρας του το 1943 στον Βροντάδο.

Έτοιμος να παραδώσει τη σκυτάλη στην επόμενη γενιά, ο Αγαπητός Βασιλάκης, δίνει έμφαση στην ευθύνη του φαρμακοποιού, την ανάγκη να προτάξει το λειτούργημά του πάνω από το γεγονός ότι τα φαρμακεία είναι επιχειρήσεις που παλεύουν να επιβιώσουν μετά την εποχή των μνημονίων και την πανδημία που ζούμε.

Σχετικά Άρθρα