Χίος, Πέμπτη 22 Μαρτίου

Με άρωμα Ελλάδας και Χίου τον Μάρτη στο Ομήρειο

Παρ, 02/03/2018 - 10:57

Μέσα στο Μάρτιο, έναν μήνα αφιερωμένο στον τόπο μας, οι δράσεις στο πλαίσιο του θεσμού «Ομηρείου Έργα» θα προσεγγίσουν διάφορες πτυχές της Ελλάδας, της ιστορίας, της φύσης και της παράδοσης της. Ακολουθώντας τα ίχνη του χρόνου που αποτελούν “πύλες επικοινωνίας” με το παρελθόν ενός τόπου, o Ι. Σειραδάκης, καθηγητής στο Τμήμα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικών του ΑΠΘ, θα  παρουσιάσει τα μυστικά του μηχανισμού των Αντικυθήρων. Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι Μονοπατιών Χίου» Γ. Χαλάτσης θα παρουσιάσει σε ειδική εκδήλωση όμορφες και αθέατες πλευρές του νησιού μας, ενώ το Πολυφωνικό Σύνολο Χαονία θα πραγματοποιήσει τριήμερο σεμινάριο πολυφωνικού τραγουδιού για ενήλικες και θα δώσει μια ξεχωριστή συναυλία Ηπειρώτικης και γενικότερα ελληνόφωνης πολυφωνίας. Τέλος, σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Ομήρειο θα φιλοξενήσει έκθεση με τίτλο «ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης».

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Ημερομηνία / ώρα

Εκδήλωση

Αίθουσα

Τετάρτη, 7/3 στις 7:30 μμ.

 

«Τί ήταν και γιατί είναι σημαντικός ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων»

 

Ομιλία του Γ. Σειραδάκη, καθηγητή Αστρονομίας του ΑΠΘ

Αίθουσα Συνεδρίων στο 2ο όροφο

Τετάρτη, 14/3 στις 7:30 μμ.

 

 

«Μονοπάτια της Χίου: Καλοδεχούμενες εμμονές»

 

Ομιλία του Γ. Χαλάτση, πρόεδρο του Συλλόγου ‘Φίλοι Μονοπατιών Χίου’

Αίθουσα Συνεδρίων στο 2ο όροφο

Πέμπτη, 22/3, 17:30 – 20:30 Παρασκευή, 23/3, 17:30 – 20:30 Σάββατο, 24/3,  11:00 – 13:00

 

 

«Εργαστήρι πολυφωνικού τραγουδιού» - τριήμερο εργαστήρι  για ενήλικες

 

Πολυφωνικό Σύνολο Χαονία

Αίθουσα Θεάτρου

Από Σάββατο, 24/3

έως Σάββατο, 21/4

 

Εγκαίνια έκθεσης:

Σάββατο, 24/3 στις 7:00 μμ.

 

 

«Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης»

Εκθεσιακός χώρος (δύο όροφοι)

Σάββατο, 24/3 στις 8:30 μμ.

 

 

«Η Χαονία στη Χίο»

 

Συναυλία Πολυφωνικού Συνόλου «Χαονία»

Αίθουσα Θεάτρου

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 22/03/2018 - 06:08
Ντοκιμαντέρ στο Ομήρειο

Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου διοργανώνει διήμερο προβολών βραβευμένων ντοκιμαντέρ στο Ομήρειο, σήμερα και την Παρασκευή στις 8.30 μ.μ.

Αναλυτικά θα προβληθούν: 

Δεν είμαι ο Νέγρος σου/ I am not your Negro

Ντοκιμαντέρ, 2017, Ελβετία/ Γαλλία/ Βέλγιο/ΗΠΑ, 93’

Σκηνοθεσία: Ραούλ Πεκ

Πρωταγωνιστούν: Αφήγηση: Σάμιουελ Λ. Τζάκσον

Υποψήφιο για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ

 

Βασισμένο στο ημιτελές χειρόγραφο του πολιτικού διανοητή Μπόλντουιν, το «Remember this house» και με την συγκλονιστική αφήγηση του Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, το ντοκιμαντέρ  του Ραούλ Πεκ καταγράφει ιστορικά τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ σε μια από τις πιο ταραχώδεις περιόδους της αμερικανικής ιστορίας.  Τρεις διαδοχικές δολοφονίες επιφανών ακτιβιστών του πολιτικού κινήματος εναντία στο φυλετικό διαχωρισμό είναι η αφορμή να γραφτούν τριάντα σελίδες περί ίσης μεταχείρισης των μαύρων στην εκπαίδευση και την εργασία, οι οποίες διανθίστηκαν από τον Ραούλ Πεκ με εικόνες από το παρελθόν αλλά και επίκαιρες, υπογραμμίζοντας κινηματογραφικά ότι το πρόβλημα των φυλετικών διακρίσεων αφορά το παρόν και έχει δημιουργήσει μια στέρεα εικόνα στο συλλογικό υποσυνείδητο.

 

Νοσταλγώντας το φως/ Nostalgia for the Light

Ντοκιμαντέρ, Γαλλία, Χιλή, Γερμανία, Ισπανία, 2010, 90’

Σκηνοθεσία- Σενάριο: Πατρίσιο Γκουζμάν

Ο Χιλιανός σκηνοθέτης Πατρίσιο Γκουζμάν φτιάχνει μια ταινία τεκμηρίωσης με σεναριογραφημένες εικόνες και αποκαλύπτει αλήθειες μέσα από μια αλληγορία μεταξύ της παρατήρησης των αστεριών στην έρημο Ατακάμα και του φόρου αίματος  που πλήρωσαν όσοι αντιστάθηκαν στο απολυταρχικό καθεστώς του Πινοσέτ. Σε αυτή την κινηματογραφική μεταφορά σκέψεων, φιλοσοφικών θεωριών και επιστήμης, οι εικόνες ταξιδεύουν και η μνήμη αιωρείται  σε μια σκληρή αποτίμηση της σύγχρονης Ιστορίας και των πανάρχαιων αποκαλύψεων.