Άνθρωποι και… ποντίκια στον Φραγκομαχαλά

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 31/01/2022 - 20:14

 

Για έναν επικίνδυνο οδηγό, γράψαμε στην οδό Αγίας Μαρκέλλας στον Φραγκομαχαλά και ήταν άμεση η αντίδραση της Τροχαίας, για να του γίνουν σχετικές συστάσεις, αφού αυτά προβλέπει ο Νόμος, σε περίπτωση καταγγελίας για παράβαση μονόδρομου.

 

Όμως έχουμε πεί και άλλες φορές ότι η δημοσιογραφία είναι σαν το… κρεμμύδι. Πρέπει να σηκώσεις και το επόμενο φύλλο, φτάνοντας στην καρδιά.

Και εδώ υπάρχει… καρδιά, διότι ο επικίνδυνος οδηγός, δεν είναι ένας αλλά πολλοί καθημερινά, συνεπώς οφείλουμε να δούμε και το θέμα διαφορετικά, να σηκώσουμε φύλλο στο… κρεμμύδι δηλαδή.

 

Τι είναι αυτό που τους κάνει να παρανομούν; Τι τους κάνει να σκεφτούν, ας κάνω μια μικρή παρανομία; Είναι μόνο η  επιπολαιότητα τους ή μήπως ωθούνται και από κάτι αντικειμενικά;

 

Εδώ σαν παρακαλώ να δείτε λίγο τον χάρτη, στην φωτογραφία, εσείς, όχι ο Δήμαρχος, ο Δήμαρχος την ξέρει απ’ έξω την περιοχή και διαβάζοντας το κείμενο θα μου αποδώσει δίκιο, αλλά θέλω να το δώ και στην πράξη.

 

Αυτό που συμβαίνει στον Φραγκομαχαλά είναι προφανές. Ολόκληρα τετράγωνα στην περιοχή, που προέκυψαν από αυξημένη πυκνή δόμηση από την δεκαετία του 1960 και μετά δεν συνοδεύτηκαν από παράλληλη διάνοιξη δρόμων.

Το αποτέλεσμα είναι στην ουσία ο οικισμός από την Αλάνα και προς το Σίφι να μην έχει άλλη διέξοδο, παρά μόνο στην οδό Αγίας Μαρκέλλας, που όμως για άλλους χρήσιμους όντως λόγους είναι μονόδρομος.

 

Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες άνθρωποι είναι κλεισμένοι σαν τα ποντίκια και ενώ όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, υπάρχουν αρκετοί ελεύθεροι οικοπεδικοί χώροι, δεν έχει γίνει ακόμα κατορθωτό από καμιά δημοτική αρχή, η σύνδεση του Φραγκομαχαλά με το Σίφι, μέσω της οδού Ατρεμιδώρου.

 

Αν γίνονταν αυτό, η κυκλοφορία θα εκτονώνονταν και προς το Σίφι και στην ουσία κανείς δεν θα είχε λόγο να παραβιάσει τον μονόδρομο της Αγίας Μαρκέλλας, κάτι που «αναγκάζεται» να κάνει σήμερα, προκειμένου να γλυτώσει του «σκύλου τη βόλτα».

 

Οι άνθρωποι είναι τόσο εγκλωβισμένοι, που αναγκαστικά στο κατέβασμα του Αγίου Νικόλα από την Αλάνα στην Σκαραμαγκά, παραβιάζουν για μερικά μέτρα τον μονόδρομο, διαφορετικά θα πρέπει να πάνε Θεσσαλονίκη μέσω… Κρήτης.

 

Επαναλαμβάνω, οι αναγνώστες δεν καταλαβαίνουν ίσως την περιγραφή, αλλά αυτός που πρέπει, ο Δήμαρχος, την ξέρει με κλειστά μάτια.

Περιμένουμε λοιπόν να δώσει λύση. Θα τον γράψει άλλωστε και η ιστορία. Θα απεγκλωβίσει μια ολόκληρη συνοικία, καταδικασμένη 50 χρόνια τώρα να ζεί μέσα σε μια… φάκα.

 

 

Υ.Γ.: To υστερόγραφο, είναι του καπ. Αλέκου Καραζούζου, που μετά τον χιονιά στην Αθήνα έγραψε την ουσία… Καρδαμυλίτικα.

 

«Όσοι δεν έχουν δουλειά και συνεχίζουν να μένουν στην Αθήνα να τα μαζέψουν και να πάνε στα χωριά τους. Εκεί δεν θάχουν ούτε Αττική οδό, ούτε τίποτα. νΆντε το πολύ να σας ενοχλήσει ο πετεινός του Ισκεντέρη και οι ζιζίκοι του καλοκαιριού. 4 εκατομμύρια ζείτε ο ένας απάνω στον άλλον και μεταξύ σας δεν λέτε ούτε καλημέρα.

Μαζεύτε τα κι’ ελάτε στα χωριά σας. Την άλλη φορά που θα χομε τέτοια, γι’ αυτούς που μένουν χωρίς αιτία στην Αθήνα και είναι από χωριό, θα πω. Ήθελέν τα ηπαθέντα».

Σχετικά Άρθρα