Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Τ.Ε. ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Τετ, 28/06/2023 - 10:51

Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ, κάνοντας την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος στη Χίο.

Αναλυτικά σημειώνει:

"Χαιρετίζουμε και ευχαριστούμε όσους και όσες στήριξαν το ΚΚΕ στη Χίο. Το εκλογικό ποσοστό του Κόμματος στο νησί αυξήθηκε κατά 448 ψήφους και 1,9%, σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Εκφράζεται και σταθεροποιείται μια δυναμική ανόδου του ΚΚΕ, με σημαντικά ποσοστά στην Ομηρούπολη με 11% και στην Ιωνία με 9%.

Η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι συγκυριακή. Σχετίζεται με αγωνιστικούς δεσμούς σε χώρους δουλειάς, γειτονιές, χώρους υγείας, παιδείας, δεσμούς που αντέχουν, διευρύνονται και πρέπει να δυναμώσουν κι άλλο. Κάθε ψήφος είχε μεγάλη βαρύτητα τόσο για το νησί, όσο και για την επανεκλογή της κομμουνίστριας Βουλευτή στο Αιγαίο, από τη Λέσβο, της Μαρίας Κομνηνάκα.

 Είναι ελπιδοφόρα η νέα διακριτή πανελλαδική άνοδος του ΚΚΕ, με 100.000 ψήφους και 2,5% σε ποσοστό σε σχέση με το 2019. Η άνοδος αυτή, οδήγησε σε αρκετές περιπτώσεις στην πρώτη (πχ στην Ικαρία), τη δεύτερη (πχ στη Σάμο) και την Τρίτη θέση, όπως στη Λέσβο αλλά και στο μεγαλύτερο νομό της χώρας την Αττική.

Αποτελεί αρνητική εξέλιξη η ενισχυμένη παρουσία του ακροδεξιού και φασιστικού χώρου, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά αφού και το 2012 και το 2015 κατέγραψαν ποσοστά πάνω από 10%. Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός. Επιβεβαιώνεται ότι οι ρίζες του φασισμού – ναζισμού είναι βαθειά μέσα στο σύστημα και το κράτος, στηρίζονται από διάφορα κέντρα και συμφέροντα ως «γέννημα – θρέμμα» του σάπιου συστήματος. Θα αντιμετωπιστεί και πάλι μέσα από το ίδιο το εργατικό- λαϊκό κίνημα και το ΚΚΕ θα συνεχίζει όπως και πριν να παλεύει γι’ αυτό το σκοπό.

 Τροφοδότης του είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ, του αντικομμουνισμού, της θεωρίας των «δυο άκρων», η πολιτική της στο ζήτημα της μετανάστευσης, της καταστολής του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Συνέβαλε στην άνοδό τους η υπερπροβολή από τα ΜΜΕ ως «αντισυστημικά», οι απαράδεκτες κωλυσιεργείες στη δίκη της ΧΑ και διάφορες πολιτικές δυνάμεις, που όλο το προηγούμενο διάστημα «χάιδευαν τα’ αυτιά» των Ναζί ή υιοθετούσαν την πολιτική τους ατζέντα.

Καλούμε το λαϊκό κόσμο, ανεξάρτητα από το τι ψήφισε, ιδιαίτερα εκείνους που ψήφισαν «με βαριά καρδιά» τη ΝΔ, εκείνους που απογοητεύτηκαν από το ΠΑΣΟΚ παλιότερα και από το ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, να κάνουν ένα βήμα προς τα μπρος.

Η απάντηση δεν βρίσκεται ούτε στην προσπάθεια να αναστηλωθεί η σοσιαλδημοκρατία, ούτε ένας νέος φαύλος κύκλος ψευδαισθήσεων και αυταπατών. Κόντρα στη μοιρολατρία που έσπερνε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι είναι μονόδρομος αυτή η πολιτική, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Απέναντι στη στάση του μαζί με το ΠΑΣΟΚ, που κινούνταν υπονομευτικά στους αγώνες που πρωτοστατούσαν οι κομμουνιστές με άλλους αγωνιστές στο κίνημα. Αν κάτι αποδείχθηκε είναι ότι όσοι υπόσχονταν φιλολαϊκή διέξοδο υπηρετώντας τους στόχους των ομίλων, του καπιταλισμού, της ΕΕ, χωρίς σύγκρουση και ρήξη με την εξουσία του κεφαλαίου, είπαν ψέματα.

Ο λαός από τώρα πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα, να μην δείξει καμία αναμονή. Το ΚΚΕ, όπως είπε και πριν τις εκλογές, θα βρεθεί στο μετερίζι της μαχητικής, εργατικής, λαϊκής αντιπολίτευσης για να αντιμετωπιστεί το νέο υπερμνημόνιο του ταμείου ανάκαμψης που όλοι μαζί θα προωθήσουν με τη ΝΔ, κόντρα στα επικίνδυνα σχέδια μοιράσματος του Αιγαίου, συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στη Χίο, θα βρεθούμε και πάλι απέναντι στις απόπειρες δημιουργίας δομής – φυλακής προσφύγων και μεταναστών, απέναντι στις επενδυτικές ορέξεις καταστροφής του Αίπους, απέναντι στις προσπάθειες ελέγχου των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών των μαστιχοπαραγωγών από τα επιχειρηματικά συμφέροντα, για τη στελέχωση της Υγείας, της Παιδείας, για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτή τη μάχη, θα τη δώσουμε με τους εργαζόμενους, ειδικά με τους νέους που εγκαταλείπουν τα αδιέξοδα της σοσιαλδημοκρατίας και των άλλων αστικών κομμάτων για να ξαναδυναμώσουμε την ελπίδα, που βρίσκεται στο δρόμο της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική με αυτό το σύστημα, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, τις δεσμεύσεις στο ΝΑΤΟ.

Για να ενισχυθεί το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, των κομμάτων και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν, του κράτους του κεφαλαίου, το ρεύμα που δεν ψάχνει νέους σωτήρες από την κυβερνητική εναλλαγή, που αναζητά λύση στα σημερινά προβλήματα μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, τη συμμετοχή στο κίνημα, στη συλλογική δράση, την ταξική πάλη στο δρόμο προς την ανατροπή."

Σχετικά Άρθρα