Από τις… Βραζιλιάνες του Αναγνώστου στα… φαναράκια του Μαλαφή

Δευ, 24/11/2025 - 21:13

Δεν μου αρέσει να προσωποποιώ τα πράγματα και γι’ αυτό ζητώ προκαταβολικά συγνώμη, που βάζω… επώνυμο σε κάποιες ενέργειες, απλά για να γίνουν πιο κατανοητές και εξηγούμαι.

Είμαι κατά της εισαγωγής οποιασδήποτε «Αμερικλανιάς» γιατί εκτός από την διαφύλαξη της ταυτότητας μας, πρωταρχικό στοιχείο γι’ αυτό είναι η γλώσσα μας, θεωρώ ότι έχουμε πληθώρα εθίμων, που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα και από πουθενά.

Με αφορμή λοιπόν εισήγηση, που διάβασα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και που θα συζητηθεί την Πέμπτη, θυμήθηκα τις «Βραζιλιάνες χορεύτριες» του υπερ δραστήριου Αντιδημάρχου του Π. Παντελάρα, Πάνου Αναγνώστου, που κλήθηκε τότε να υλοποιήσει την φαεινή ιδέα που είχαν κάποιοι, να διοργανώσουν Καρναβάλι στον Δήμο Χίου, γιατί όχι, αφού έκαναν και οι Θυμιανούσοι την… Μόστρα.

Κοντολογίς «από δω σ΄αρπώ στον τοίχο σε κολώ». Καμιά επαφή με την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα ένα φιάσκο και μισό, αφού υπήρχε μια…λεπτομέρεια. Οι Θυμιανούσοι γεννιούνται με την Μόστρα μέσα τους.

Το ίδιο οσμίζομαι και για την Δημοτική αρχή Μαλαφή, που την ώρα, που δόξα τω Θεώ έχουμε στη Χίο το μοναδικό έθιμο των Αγιοβασιλιάτικων βαπορακιών, αποφασίζουν να μας φυτέψουν μια μπούρδα, που την έκαναν εξαγωγή οι Κινέζοι και συγκεκριμένα τα «φωτεινά φαναράκια» που τα αμολάς στον ουρανό και υποτίθεται κάνεις μια ευχή.

Χαρακτηριστικά διαβάζω στην σχετική εισήγηση:

«Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων 24 Δεκεμβρίου 2025 ο ουρανός της Χίου θα στολιστεί με 400 φαναράκια. Μικροί και μεγάλοι, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού μας, θα ανάψουν και θα πετάξουν ψηλά το φαναράκι τους με την ελπίδα η ευχή τους να πραγματοποιηθεί εκείνο το βράδυ της γέννησης του Θεανθρώπου. Η εκδήλωση θα πλαισιώνεται με μουσική από DJ και θα υπάρχει παρουσιαστής.

Η συνολική δαπάνη της εκδήλωσης θα ανέλθει στο ποσό των 1170,00€ και θα ανατεθεί σε εταιρεία παραγωγής».

Πριν να παρθεί λοιπόν μια τέτοια απόφαση για μια μπούρδα που θα μας κοστίσει και ένα χιλιάρικο, καλώ την Επιτροπή να πάρει υπόψιν της την θέση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας και δεκάδων περιβαλλοντικών φορέων, που επισημαίνουν τα εξής:

«Η απελευθέρωση στον ουρανό των ελληνικών πόλεων χιλιάδων μικρών φαναριών εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη θαλάσσια ζωή. Το κινέζικο αυτό έθιμο, τα τελευταία χρόνια υιοθετούν αρκετοί δήμοι της χώρας για τις χριστουγεννιάτικες τους εκδηλώσεις. Ένα από τα σημαντικότερα αρνητικά του χαρακτηριστικά είναι ότι τα φαναράκια αυτά καταλήγουν στην θάλασσα σαν σκουπίδια που δεν ενδιαφέρεται κανείς να τα μαζέψει. Πετάνε από κάποια μέτρα μέχρι και κάποια χιλιόμετρα και καταλήγουν στην θάλασσα, όπου γίνονται τροφή για τα θαλάσσια είδη, μιας και τα μπερδεύουν για φαγητό (όπως π.χ. μέδουσες). Τα συγκεκριμένα φαναράκια μπορεί να είναι από ριζόχαρτο και πολύ λεπτό σύρμα, αλλά δεν παύει να είναι σκουπίδια που καταλήγουν στην θάλασσα. Εκτός από αυτό το ανοιχτό τους φως μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιές σε δάση, σπίτια ή άλλα περιουσιακά στοιχεία»

Σε όλα τα παραπάνω ας προστεθεί για παράδειγμα ότι χώρες όπως η Κύπρος τα έχει απαγορεύσει διότι «Σύμφωνα με τους περί της Γενικής Ασφάλειας των Προϊόντων Νόμους του 2004 έως 2010, τα Ιπτάμενα Φαναράκια δεν θεωρούνται ασφαλή για χρήση από τους καταναλωτές και αποσύρονται σε περίπτωση εντοπισμού τους στην αγορά, ενώ η εισαγωγή τους στην Κύπρο απαγορεύεται, διότι θεωρούνται ως απειλή για το φυσικό περιβάλλον, ιδιαίτερα σε αγροτικές και παραδασόβιες περιοχές όπου η χρήση τους πιθανό να οδηγήσει στην πρόκληση πυρκαγιών, με απρόβλεπτες καταστροφικές συνέπειες. Οποιοδήποτε πρόσωπο τα χρησιμοποιεί ή προκαλεί πυρκαγιά ως αποτέλεσμα της χρήσης τους, είναι ένοχο αδικήματος και σε περίπτωση καταδίκης του υπόκειται σε αυστηρή ποινή φυλάκισης ή σε χρηματική ποινή ή και στις δύο αυτές ποινές. Προτρέπεται το κοινό όταν εντοπίζει χρήση των προϊόντων αυτών να ενημερώνει άμεσα τον πλησιέστερο αστυνομικό/πυροσβεστικό ή δασικό σταθμό ή να τηλεφωνεί στο 112 ή 1407».

Μετά τα παραπάνω καλώ της Οικονομική Επιτροπή να πει ΟΧΙ σ’ αυτή την βίαιη εισαγωγή ενός ξενόφερτου και επικίνδυνου εθίμου, ενώ καλώ τον Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας να πάρει υπ’ οψιν του ότι πέριξ της πλατείας Νικολάου Πλαστήρα υπάρχει ένας Δημοτικός κήπος, που δεν παραλάβαμε ακόμα και το κτήμα Χωρέμικο, σε απόσταση αναπνοής δε τα περιαστικά δάση της περιοχής Βοήθειας, που δεν καταφέραμε ακόμα να κάψουμε.

 

ΥΓ. Είναι τυχαίο ότι το τροχαίο σήμερα της νταλίκας με το δίκυκλο έγινε στην καρμανιόλα της Βερίτη με την Αεροπόρου Βασιλειάδου, όπου υπάρχει το μοναδικό Φανάρι παγκοσμίως, αυτό δεν είναι… Χριστουγεννιάτικο, που αφήνει χρόνο να περάσουν μόλις δύο οχήματα; Γιατί ανεχόμαστε και αυτή την παλαβομάρα στον δύσμοιρο αυτό τόπο;

Σχετικά Άρθρα