Αποζημιώσεις στα Νοτιόχωρα στη… μνήμη του Νίκου Λατουσάκη

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 15/11/2018 - 21:19

Ο Νίκος Λατουσάκης ήταν ένας λεβέντης καθηγητής, ένας δραστήριος ζωντανός άνθρωπος, που η κοινωνία των Ολύμπων τον τίμησε αναδεικνύοντας τον κοινοτάρχη, μέχρι που έγιναν οι μικροί Δήμοι, για να τους πετάξουν στον καλάθι των αχρήστων και σήμερα οι… άχρηστοι να έχουμε ένα Δήμο και καμιά Νομαρχία, ενταγμένοι στην άχρωμη και άοσμη Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, μέχρι να μας πάνε σιγά – σιγά με την προγραμματισμένη ερήμωση στην Περιφέρεια… Σμύρνης.

Ο Νίκος λοιπόν, σε ηλικία μόλις 62 χρόνων, βρέθηκε στην πλημμύρα του Οκτώβρη το 2010 τη λάθος ώρα στο λάθος σημείο. Δεν είναι της παρούσης, αλλά είναι γνωστό ότι έχασε τη ζωή του, ανθρώπινο θύμα της νεροποντής που έπνιξε τα Μαστιχοχώρια.

Βεβαίως η συγκεκριμένη πλημμύρα πήρε και περιουσίες, πήρε και εργαλεία και μέσα των λίγων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνταν στα χωριά, οι οποίες και καλέστηκαν να υποβάλλουν αιτήσεις για αποζημιώσεις, όπερ και εγένετο.

Και πέρασε το 2010 η πρώτη επιτροπή και πέρασε μετά η δεύτερη και οι ελάχιστοι επιχειρηματίες αγόρασαν απ’ την αρχή μέσα για τη δουλειά τους και πήραν τιμολόγια και τα κατέθεσαν και μπήκαν και στον κατάλογο αποζημιωθέντων για προώθηση άνωθεν, μέχρι για να μην σας ζαλίζουμε, άνωθεν είπαν να τιμήσουν την μνήμη του… Νίκου Λατουσάκη και ειδοποίησαν, τώρα το 2018 ότι οι αποζημιώσεις δεν θα δοθούν, επειδή οι επιτροπές δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους.

Και καλά γιατί δεν έστελναν την… Εφορία, που κάνει τόσο καλά τη δουλειά της, που ακόμα και στον Αγά στέλνει κλιμάκια στους Ολύμπους, μπας και χάσει κανένα μπακίρι το υπόδειγμα ανυποληψίας, αλλιώς λεγόμενο και νέο ελληνικό κράτος;

Αλήθεια, αν οι επιτροπές των ανυπόληπτων δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους, οι πληγέντες τι φταίνε; Και γιατί τώρα μετά από 8 χρόνια θα πρέπει να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, άρα να δουν αποτέλεσμα σε άλλα 8 χρόνια από σήμερα σύνολο… 16;

Προσέξτε λογική απατεώνων ανοικτής θαλάσσης. Συνταξιούχοι δικαιώνονται στα δικαστήρια. Και ένα μικρό παιδί καταλαβαίνει ότι με τα ίδια επιχειρήματα, κάθε δικαστήριο θα βγάζει την ίδια απόφαση. Γιατί λοιπόν να μπουν σε ταλαιπωρία, έξοδα, δικηγόρους κ.λπ. χιλιάδες υπερήλικοι και να μην ρυθμιστεί νομοθετικά το θέμα της επιστροφής των κλεμμένων;

Θέλετε την απάντηση; Όση αποζημίωση πήραν οι επαγγελματίες των νοτιοχώρων, άλλα τόσα θα πάρουν αναδρομικά πίσω και οι συνταξιούχοι.

Ο λόγος είναι απλούστατος, δεν υπάρχει σάλιο και οι ξένοι συνεχίζουν να μας δανείζουν, γιατί το έχουμε ξαναγράψει, πεθαμένοι κοστίζουμε περισσότερο.

Έτσι αυτά που μας δίνουν είναι για συντήρηση και όχι για αποζημιώσεις και επιστροφές.

Την ίδια πολιτική ακολουθούν οι ανυπόληπτοι παντού, δεν επιστρέφουν φόρους, δεν επιστρέφουν παρακρατηθέντα Φ.Π.Α. εκατομμυρίων, δεν αποζημιώνουν με διάφορες ηλίθιες δικαιολογίες, δεν εκτελούν και δεν σέβονται δικαστικές αποφάσεις, κοιτούν μόνο να συμπληρώσουν τα… κυβερνοένσημα και μην τους είδατε.

Άλλωστε στο παιχνίδι πάλι θα είναι, αφού ο λαός ξεχνά εύκολα, όπως απεφάνθη σωστά ο Μακιαβέλι, πόσο μάλλον όταν είναι ο… εξυπνότερος του κόσμου, δηλαδή εμείς.

Υ.Γ.: Δηλαδή αν το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος Χίου, απαντήσουν αρνητικά στο αίτημα Βίτσα να κρατήσει για 2 χρόνια ακόμα την ΒΙΑΛ, τι ακριβώς θα κάνει; Δεν θα φάει, θα κάνει χαρακίρι ή θα τους γράψει εκεί που έγραψε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, άλλο κηφηνωειδές φρούτο, τους πληγέντες πλημμυροπαθείς της Νότιας Χίου;

Σχετικά Άρθρα