Αυτή η Μαρίνα δεν θα είναι… μακέτα, ούτε… χωράφι

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 21/12/2018 - 17:53

Επιτέλους μια καλή είδηση επένδυσης στο νησί, φυσικά από την ιδιωτική πρωτοβουλία αν και στην περίπτωση μας δεν είναι μόνο αυτό, εκτός αν ο Ομιλος Τσάκου, αποφάσισε να γίνει… Μαρινάς ,επενδύοντας το ποσό των 6 εκατ. ευρώ, προσδοκώντας σε… αστρονομικά κέρδη

Πραγματικά για το μέγεθος του Καρδαμυλίτη εφοπλιστή τα κέρδη αυτά αν υπάρξουν θα είναι αστεία, είναι δε προφανές ότι όπως και στην περίπτωση του «Ιδρύματος» του «Σπιτιού της Μαρίας» και του «ΤΕΕΝ» ο καπ. Παναγιώτης δίνει το δικό του μήνυμα, καλώντας και τους άλλους Χιώτες εφοπλιστές να κάνουν κάτι παρόμοιο.

Μπορεί να πετύχει το στόχο του, μπορεί και όχι, την προσπάθεια πάντως την κάνει εμφανέστατα, αφού είναι προφανές ότι το μόνο που μπορούμε να περιμένουμε από το Κράτος είναι… μακέτες.

Αλήθεια, την θυμάστε την μακέτα που μας έδειχνε από το αεροπλάνο υποτίθεται την Μαρίνα που… ΘΑ κατασκευάζονταν δίπλα στο Νοσοκομείο;  

Ε, εν τέλει οι ανεπρόκοποι έκαναν ένα… χωράφι και πόντισαν μέσα στη θάλασσα κάτι τσιμέντινα μπλόκια, που προφανώς θέλουν ξήλωμα.

Τώρα βεβαίως τα πράγματα αλλάζουν από το… μνημονιακό ΤΑΙΠΕΔ αφού είμαστε τόσο άχρηστοι, που έπρεπε να μας επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι ένα Ταμείο αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας. Τώρα το… ανεπρόκοπο θα βάλει στην τσέπη 6 εκατ. ευρώ και θα έχει ποσοστά στα κέρδη της Μαρίνας για τα επόμενα 40 χρόνια, οπότε οι επενδυτές ή θα συνεχίσουν ή θα συνεχίσει άλλος ή θα τα πάρει το Δημόσιο για να τα ξανακάνει… χωράφι.

Προς το παρόν ας κρατήσουμε ότι για 4 χρόνια η περιοχή θα γίνει εργοτάξιο, θα κτιστούν 7.000 στρέμματα και θα δουλέψουν εκατοντάδες άνθρωποι.

Αλλοι τόσοι θα δουλέψουν μετά αφού η μαρίνα θα μπορεί να φιλοξενήσει 180 σκάφη, μήκους έως 25 μέτρων.

Αλλά είναι μόνο αυτό; Όχι βεβαίως αφού τα σκάφη δεν πάνε στον… αυτόματο, κάποια πληρώματα επιβαίνουν και κάποιοι τουρίστες μεταφέρονται. Εχουμε σκεφθεί τον κύκλο εργασιών που θα δημιουργήσει αυτή η υποδομή, κύκλο από τον οποίο θα ωφεληθεί όλο το νησί; Και μετά, αν τα σκάφη μένουν να ξεχειμωνιάσουν και χρειάζονται συντήρηση ή φύλαξη υπολογίζουμε πόσοι ακόμα θα εργαστούν;

Βεβαίως τα πράγματα δεν είναι αγγελικά, η Τουρκία με τις δεκάδες Μαρίνες στα απέναντι παράλια δεν θα μείνει με δεμένα χέρια, αλλά αυτά έχει ο ανταγωνισμός. Ας προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες όχι μόνο η Μαρίνα αλλά όλοι μας να μας προτιμούν ακόμα και κατά τι ακριβότερους.

Αλλά πήγαμε μακριά και είμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά αυτή έγινε. Το παρήγορο είναι ότι την κάνει ένας σοβαρός άνθρωπος, ένας σοβαρός Ομιλος, που αγαπάει το νησί και το κακό είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι αισιόδοξες πινελιές στον επενδυτικό χάρτη του νησιού γίνονται σχεδόν μόνο από τον καπ. Παναγιώτη Τσάκο.

Μακάρι να δούμε όχι μιμητές αλλά συνοδοιπόρους  στον τιτάνιο αγώνα να μην γίνει το νησί τα επόμενα 50 χρόνια Γηροκομείο, αν και η Τουρκία δεν θα το αφήσει να… ξεπέσει έτσι.

Θα προσπαθήσει να το επαναφέρει στην… αγκαλιά της.

 

 Υ.Γ. Για όσους δεν κατάλαβαν τι είπε ο Ουμίτ Γιαλίμ παλαιός Σύμβουλος του Ερτνογάν, οι νέοι είναι χειρότεροι, μετά τις δηλώσεις του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ναυάρχου Αποστολάκη. 18 νησιά στο Αιγαίο μας ανήκουν, είπε, απλά παραχωρήσαμε στην Ελλάδα τη… χρήση.

Σχετικά Άρθρα