Χίος, Παρασκευή 19 Οκτωβρίου

Αυτοί που καταστρέφουν το seatrac είναι… Χιώτες

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 07/08/2018 - 17:38
αρχείο

Οπου seatrac, μια πατέντα φτιαγμένη από ελληνόπουλα, που έλυσε διεθνώς την προσβασιμότητα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ΑμΕΑ, στη θάλασσα.

Εκτοτε έχει στηθεί σε χιλιάδες παραλίες διεθνώς, άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και οικογένειες τους ευγνωμονούν τους εφευρέτες, γιατί τους χάρισαν την δροσιά και την ομορφιά της θάλασσας, γιατί χωρίς αυτή την ειδική ράμπα, που επιτρέπει να μπούν στο νερό καθήμενοι, το μπάνιο γι’ αυτούς, μια απλή διαδικασία για τους αρτιμελείς ανθρώπους για τα ΑμΕα ήταν μια ολόκληρη Οδύσσεια.

Ένα τέτοιο μηχάνημα λοιπόν ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς, ο έχων την αυταπάτη ότι προϊσταται μιας Πόλης της Ευρώπης, εγκατέστησε στη Δασκαλόπετρα και ετοιμάζεται του χρόνου να εγκαταστήσει άλλα τέσσερα.

Από την εγκατάσταση κ.λ.π. αρχίζει η περιπέτεια την οποία περιέγραψαν Σοφία Μιχάλα, Προϊσταται των ΑμΕΑ του Αιγαίου και ο Αντιδήμαρχος Γ. Καραμανής, σε συνέντευξη τους.

Στην αρχή υπήρξε ησυχία. Σαν να μην μπήκε το μηχάνημα. Ο κόσμος το υποδέχθηκε με… ενθουσιασμό. Ενθουσιώδης  ερμηνεία τους προειδοποιήσαμε και έτσι ήρθε το δεύτερο καλοκαίρι και μαζί του τελείωσε και η περίοδος… ανιχνεύσεως.

Ετσι κάποιος χρειάστηκε ανοξείδωτες βίδες, έκανε μια βουτιά και τις… αγόρασε. Υπ’ όψιν ότι έβαλε έτσι σε κίνδυνο τη ζωή ενός ανθρώπου αλλά σιγά τώρα, δεν θάταν και… ολόκληρος.

Ενας άλλος χρειάστηκε μια μπαταρία και τη… δανείστηκε από το seatrac.

Ενας τρίτος είπε να χρησιμοποιεί την καρέκλα του για… απλώστρα, ένας τέταρτος την αλαξιέρα για αφοδευτήριο και όλοι μαζί ενοχλήθηκαν που η παραλία… γέμισε καροτσάκια και ήρθαν οι… άντε να μην τους πω να μας χαλάσουν την διάθεση.

Γιατί τα γράφω αυτά; Μα γιατί η Σοφία Μιχάλα είπε στη συνέντευξη της, χαριτολογώντας.

«Αυτοί που το κάνουν δεν είναι Χιώτες».

Θέλω λοιπόν να διαφωνήσω αντιστρέφοντας την διαπίστωση με τον προβληματισμό του τίτλου.

Αυτοί που το έκαναν και το κάνουν και θα συνεχίσουν να το κάνουν, αν δεν δείξουμε τα μούτρα τους σε κοινή θέα, είναι Χιώτες και μάλιστα προερχόμενοι από γερή επιμιξία από τον πολιτισμό της Ιωνίας.

Είναι οι ίδιοι που παρκάρουν μπροστά στις ράμπες, δείχνοντας μεταξύ ομφαλού και γονάτων, είναι αυτοί που βλέπουν με μισό μάτι τις θέσεις στάθμευσης των ΑμΕΑ γιατί είναι άδειες, ενώ θα μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν για μια φραπεδιά τριών ωρών. Είναι αυτοί που πήραν ρόπαλα και πέτρες να σκοτώσουν γυναικόπαιδα στη Σούδα, γιατί βρέθηκαν ανυπεράσπιστοι πρόσφυγες ή μετανάστες σε μια ξένη πατρίδα. Είναι τα ανθρωποειδή, που ξερνούν χολή και πύον καθημερινά από το facebook, είναι αυτοί που ευχαρίστως θα πετούσαν τους μη αρτιμελείς στον Καιάδα και τους έχοντες μελαψό χρώμα στον φούρνο να γίνουν σαπούνι… Χίτλερ. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που αν κάνουμε ότι δεν τους βλέπουμε θα γυρίσουν να μας δαγκώσουν το χέρι. Ναι όλοι αυτοί δεν είναι ξένοι είναι δικοί μας.

Αυτό που δεν γνωρίζω είναι αν είναι πλέον μειοψηφία. Επειδή όμως το ελπίζω ή κοινωνία πρέπει να τους δείξει και να τους καταγγείλει. Εκεί θα φανεί, από τα αντανακλαστικά της  και η υγεία της.

 

Υ.Γ. Συμπατριώτης μας προχθές έξω από τον «Κρόνο» στον Καρφά.

Μένω λίγο παραπάνω, μας είπε και χάρηκα που ο Δήμος έβαλε μεγάλες πλαστικές γλάστρες με λουλούδια στον πεζόδρομο του Καρφά. Χωρίς να πώ σε κανέναν τίποτα, κάθε πρωϊ, που κατεβαίνω στη θάλασσα, έριχνα στο καθένα ένα μπουκάλι νερό.

Τα καμάρωνα μέχρι σήμερα, που τα βρήκα πεσμένα στο έδαφος. Κάποιοι είχαν πάρει τις… γλάστρες.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 18/10/2018 - 08:48

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.

Μετά από άλλη μια θεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου για το προσφυγικό, ας πούμε τουλάχιστον ένα ευχαριστώ στον υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής Δ. Βίτσα, γιατί απλούστατα δεν μας είπε ψέματα. Είτε επειδή δεν τον παίρνει είτε από χαρακτήρα ο άνθρωπος δεν είπε ψέματα.

Το προσφυγικό το διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, που μας κρατάει στη ζωή με τον αναπνευστήρα, συνεχίζοντας να μας δίνει δανεικά και αγύριστα, άρα σκάμε και σκάβουμε.

Η κυβέρνηση αυτή είναι, αυτά κάνει, συνεπώς από ένα άχρηστο, αυτό δεν το είπε, τι μπορείς να περιμένεις.

Τα άλλα όμως τα είπε.

Δεν πα να φωνάζει ο Δήμαρχος, δώστε μου πίσω τη ΒΙΑΛ.

Δεν την δίνω είπε ευθέως ο υπουργός εκτός αν μου βρείς άλλη ΒΙΑΛ.

Και όταν του θύμισαν το… 18, είπε ξεκάθαρα. Οποιος θέλει το 18 να πάει να μείνει εκείνος εκεί.

Και εκτός όσων είπε στο μικρόφωνο αξία έχει και όσα είπε εκτός φεύγοντας, που σε ελεύθερη απόδοση συνοψίζονται: Σας δώσαμε μειωμένο ΦΠΑ ως αντιστάθμισμα του προσφυγικού, σας δώσαμε το μεταφορικό ισοδύναμο. Ε, καλά είναι τι άλλο θέλετε πιά;

Αυτά για να ξυπνήσουμε, να σταματήσουμε να μαλώνουμε για κάτι που δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε και για να σκεφτούμε όποτε ξαναψηφίσουμε όχι πιά Κυβέρνηση μπορεί να λύσει το πρόβλημα, καμιά δεν μπορεί, αλλά να το διαχειριστεί τουλάχιστον σωστά και οργανωμένα.

 

Υ.Γ. Γι’ αυτό ποτέ δεν έχω γράψει «Τα έχω δεί όλα» γιατί είδα τους Χαλκούσους να χειροκροτούν με ενθουσιασμό τον Μανώλη Βουρνού.