Χίος, Παρασκευή 17 Αυγούστου

Αυτοί που καταστρέφουν το seatrac είναι… Χιώτες

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 07/08/2018 - 17:38
αρχείο

Οπου seatrac, μια πατέντα φτιαγμένη από ελληνόπουλα, που έλυσε διεθνώς την προσβασιμότητα των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες ΑμΕΑ, στη θάλασσα.

Εκτοτε έχει στηθεί σε χιλιάδες παραλίες διεθνώς, άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και οικογένειες τους ευγνωμονούν τους εφευρέτες, γιατί τους χάρισαν την δροσιά και την ομορφιά της θάλασσας, γιατί χωρίς αυτή την ειδική ράμπα, που επιτρέπει να μπούν στο νερό καθήμενοι, το μπάνιο γι’ αυτούς, μια απλή διαδικασία για τους αρτιμελείς ανθρώπους για τα ΑμΕα ήταν μια ολόκληρη Οδύσσεια.

Ένα τέτοιο μηχάνημα λοιπόν ο Δήμαρχος Μ. Βουρνούς, ο έχων την αυταπάτη ότι προϊσταται μιας Πόλης της Ευρώπης, εγκατέστησε στη Δασκαλόπετρα και ετοιμάζεται του χρόνου να εγκαταστήσει άλλα τέσσερα.

Από την εγκατάσταση κ.λ.π. αρχίζει η περιπέτεια την οποία περιέγραψαν Σοφία Μιχάλα, Προϊσταται των ΑμΕΑ του Αιγαίου και ο Αντιδήμαρχος Γ. Καραμανής, σε συνέντευξη τους.

Στην αρχή υπήρξε ησυχία. Σαν να μην μπήκε το μηχάνημα. Ο κόσμος το υποδέχθηκε με… ενθουσιασμό. Ενθουσιώδης  ερμηνεία τους προειδοποιήσαμε και έτσι ήρθε το δεύτερο καλοκαίρι και μαζί του τελείωσε και η περίοδος… ανιχνεύσεως.

Ετσι κάποιος χρειάστηκε ανοξείδωτες βίδες, έκανε μια βουτιά και τις… αγόρασε. Υπ’ όψιν ότι έβαλε έτσι σε κίνδυνο τη ζωή ενός ανθρώπου αλλά σιγά τώρα, δεν θάταν και… ολόκληρος.

Ενας άλλος χρειάστηκε μια μπαταρία και τη… δανείστηκε από το seatrac.

Ενας τρίτος είπε να χρησιμοποιεί την καρέκλα του για… απλώστρα, ένας τέταρτος την αλαξιέρα για αφοδευτήριο και όλοι μαζί ενοχλήθηκαν που η παραλία… γέμισε καροτσάκια και ήρθαν οι… άντε να μην τους πω να μας χαλάσουν την διάθεση.

Γιατί τα γράφω αυτά; Μα γιατί η Σοφία Μιχάλα είπε στη συνέντευξη της, χαριτολογώντας.

«Αυτοί που το κάνουν δεν είναι Χιώτες».

Θέλω λοιπόν να διαφωνήσω αντιστρέφοντας την διαπίστωση με τον προβληματισμό του τίτλου.

Αυτοί που το έκαναν και το κάνουν και θα συνεχίσουν να το κάνουν, αν δεν δείξουμε τα μούτρα τους σε κοινή θέα, είναι Χιώτες και μάλιστα προερχόμενοι από γερή επιμιξία από τον πολιτισμό της Ιωνίας.

Είναι οι ίδιοι που παρκάρουν μπροστά στις ράμπες, δείχνοντας μεταξύ ομφαλού και γονάτων, είναι αυτοί που βλέπουν με μισό μάτι τις θέσεις στάθμευσης των ΑμΕΑ γιατί είναι άδειες, ενώ θα μπορούσαν να τους εξυπηρετήσουν για μια φραπεδιά τριών ωρών. Είναι αυτοί που πήραν ρόπαλα και πέτρες να σκοτώσουν γυναικόπαιδα στη Σούδα, γιατί βρέθηκαν ανυπεράσπιστοι πρόσφυγες ή μετανάστες σε μια ξένη πατρίδα. Είναι τα ανθρωποειδή, που ξερνούν χολή και πύον καθημερινά από το facebook, είναι αυτοί που ευχαρίστως θα πετούσαν τους μη αρτιμελείς στον Καιάδα και τους έχοντες μελαψό χρώμα στον φούρνο να γίνουν σαπούνι… Χίτλερ. Είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που αν κάνουμε ότι δεν τους βλέπουμε θα γυρίσουν να μας δαγκώσουν το χέρι. Ναι όλοι αυτοί δεν είναι ξένοι είναι δικοί μας.

Αυτό που δεν γνωρίζω είναι αν είναι πλέον μειοψηφία. Επειδή όμως το ελπίζω ή κοινωνία πρέπει να τους δείξει και να τους καταγγείλει. Εκεί θα φανεί, από τα αντανακλαστικά της  και η υγεία της.

 

Υ.Γ. Συμπατριώτης μας προχθές έξω από τον «Κρόνο» στον Καρφά.

Μένω λίγο παραπάνω, μας είπε και χάρηκα που ο Δήμος έβαλε μεγάλες πλαστικές γλάστρες με λουλούδια στον πεζόδρομο του Καρφά. Χωρίς να πώ σε κανέναν τίποτα, κάθε πρωϊ, που κατεβαίνω στη θάλασσα, έριχνα στο καθένα ένα μπουκάλι νερό.

Τα καμάρωνα μέχρι σήμερα, που τα βρήκα πεσμένα στο έδαφος. Κάποιοι είχαν πάρει τις… γλάστρες.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 15/08/2018 - 07:44
Η υποδοχή των δύο αιχμαλώτων

Ως γνωστόν οι συνεχιστές της διπλωματίας του Φαναρίου δεν είμαστε εμείς αλλά οι… Τούρκοι. Όταν το σκάφος έχει μια μεγάλη τρύπα να μπάζει, σχέσεις με ΗΠΑ, το πλήρωμα φροντίζει να κλείσει τις άλλες μικρές τρύπες και μια απ’ αυτές ήταν οι δύο έλληνες στρατιωτικοί αιχμάλωτοι.

Αφού λοιπόν χαρούμε γι’ αυτό και κυρίως να αισθανθούμε υπερήφανοι για την αρμόζουσα σε έλληνες Αξιωματικούς συμπεριφορά των δύο απελευθερωθέντων, οφείλουμε να προβληματιστούμε για την συνέχεια.

Ποιά θα είναι αυτή; Θα κλείσει την μεγάλη τρύπα ο Ερντογάν ή θα την αφήσει ανοιχτή;

Αν συμβεί το πρώτο δεν θα μας επηρεάσει, αν όμως συμβεί το δεύτερο πρέπει να προετοιμαστούμε σε… αντίποινα.

Ποιά θα είναι αυτά; Μα να ανοίξει η κάνουλα των 3 εκατομμυρίων Σύρων και άλλων, που περιμένουν στην Τουρκία. Αν αυτοί μας κατακλύσουν η Τουρκία δεν θα το κάνει για να αποτελειώσει την Ελλάδα, αλλά να πιέσει τον Τράμπ μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το πρόβλημα το δικό μας είναι εκ των πραγμάτων Ευρωπαϊκό και αν η Τουρκία κλείσει τις Αμερικάνικες βάσεις, οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλο τρόπο ασφαλούς μετεγκατάστασης πλην των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αν δεν εξετάσουμε το σενάριο αυτό και μείνουμε μόνο στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών σημαίνει ότι… τσάμπα οι Φαναριώτες διπλωμάτες ήταν Ελληνες.

 

Υ.Γ. Μπορεί η Παναγιά μας να έβαλε το χέρι της στην απελευθέρωση. Εκείνοι που το έβαλαν σίγουρα ήταν οι Αμερικάνοι, που παρέδωσαν μια λίστα αιχμαλώτων, που πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν, ανάμεσα τους και οι δύο δικοί μας με πρώτο στη λίστα βέβαια τον δικό τους Πάστορα.