Χίος, Τρίτη 25 Φεβρουαρίου

Δείτε και συγκρίνετε το νέο Αεροδρόμιο Μυτιλήνης με το δικό μας… αχούρι

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 06/02/2020 - 18:06

Μακριά από μας η αντιπαράθεση μεταξύ των νησιών.

Αυτό από μόνο του είναι ηλίθιο και προσβάλλει κάθε νοήμονα άνθρωπο.

Αντιθέτως η μοίρα των νησιών μας είναι κοινή σε όλο το διάβα της ελληνικής ιστορίας.

Το αποδεικνύουν χιλιάδες πράγματα, το σφραγίζει το κοινό σήμερα προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα.

Όμως δεν μπορεί κανείς να μην δεί, να μην χειροκροτήσει, να μην χαρεί, να μην… ζηλέψει, με την καλή πάντα έννοια, την πρόοδο των γειτόνων μας Μυτιληνιών, έναντι της δικής μας μιζέριας, όπου τα μόνα αναπτυξιακά έργα είναι μάλλον προϊόν… χορηγίας, εκτός αν για παράδειγμα ο καπ. Παναγιώτης Τσάκος έστησε το Ναυτικό Λύκειο, στήνει την Μαρίνα και θα στήσει και το Ξενία, για να…κονομήσει.

Αναφερόμαστε σ’ αυτά γιατί τα κρατικά έργα περιορίζονται στον τομέα του… σχεδιασμού αφού το Σκυλίτσειο είναι χορηγία, το λιμάνι το φτιαξε ο… Σουλτάνος και το Αεροδρόμιο η… Χούντα.

Αυτό ακριβώς το Αεροδρόμιο, παραμένει ίδιο μέχρι και σήμερα, περιμένοντας να ανανεωθεί μαζί με την επέκταση στην άλλη ζωή. Στο μεταξύ η παρούσα προχωράει, δεν μας ρωτά και περνά δίπλα μας και… σφυρίζει.

Έτσι σύμφωνα με το «Νησί» της Μυτιλήνης προσγειώθηκε σήμερα νωρίς το πρωϊ η πρώτη πτήση στον νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης».

Ο διευθυντής Εμπορικής Ανάπτυξης της εταιρείας Fraport, Γιώργος Βίλος ανακοίνωσε μεταξύ άλλων και τη δημιουργία παρκινγκ στο νέο αεροδρόμιο 235 θέσεων οχημάτων.

Τα έργα στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης περιλάμβαναν: νέο τερματικό σταθμό, νέο χώρο στάθμευσης αεροσκαφών, νέο πυροσβεστικό σταθμό, νέα εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, 185% αύξηση της συνολικής έκτασης του αεροδρομίου σε 7.185 τ.μ., 29% αύξηση των σταθμών check in από 7 σε 9 κ.λ.π.

Μετά ταύτα παραθέτουμε τις φωτογραφίες των καλών συναδέλφων ευχόμαστε καλοτάξιδο το νέο Αεροδρόμιο των γειτόνων μας και τοπικά ευχόμαστε χρόνια πολλά και καλούς… απογόνους.

Υ.Γ. Μη δείτε το κτίριο που μάδησε σήμερα στην Απλωταριά, χωρίς να σκοτωθεί κανείς, και που αμέσως οι ιδιοκτήτες άρχισαν αποκατάσταση και δείτε τα… διπλανά κτίρια.

Ο φίλος μου ο Μιχάλης ο Γιαννιώδης έχει κάτι ωραία κράνη για ποδηλάτες, που κάνουν και για… πεζούς.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 23/02/2020 - 09:37
φωτο αρχείου

Παρακαλούμε στον προβληματισμό, που ακολουθεί να προστεθεί και ο Μανταμάδος, μπορεί και η Σάμος, κοντολογίς τα νησιά.

Σύγκρουση λοιπόν και μάλιστα τυφλή, χωρίς νόημα, χωρίς αποτέλεσμα, μόνο ζημιά και απρόβλεπτη. Απρόβλεπτη μέχρι θυμάτων.

Πριν γίνει λοιπόν, την ύστατη ώρα ας επικρατήσει η λογική.

Τι λέει αυτή; Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό – προσφυγικό αλλιώς. Στα πλαίσια αυτά κινείται ταχύτατα. Τη Δευτέρα βγαίνει ο εργολάβος, εγκρίθηκε 1 εκατ. ευρώ έργο, επιτάχθηκε ο χώρος στο Αίπος.

Ας σκεφτούν λίγο εδώ. Τα υπόλοιπα, που προηγούνταν των Ελεγχόμενων Κέντρων, πόσο ταχύτατα γίνονται;

Φύλαξη συνόρων. Άλλαξε κάτι; Αποσυμφόρηση νησιών. Άλλαξε κάτι; Επιστροφές στην Τουρκία. Άλλαξε κάτι; Δημιουργία Ελεγχόμενων Κέντρων στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Άλλαξε κάτι;

Και επειδή δεν άλλαξε, πως θα πεισθεί Χιώτης ότι δεν ανοίγει μια νέα ΒΙΑΛ, αφού τις ροές της καθορίζει άλλος, όπως καθορίζει και τις επιστροφές, αφού κανείς δεν λέει πως μπορεί αύριο το πρωί να μας πεί το αρχαιοελληνικό… «Ο γέγονε γέγονε» όποιος βγήκε από την Τουρκία δεν ξαναμπαίνει;

Άρα, άρα αρχίζουν από σήμερα οι σκοπιές στο Αίπος, ο Δήμος θα κάνει… δενδροφύτευση, μηχανήματα θα κλείσουν τους δρόμους, κόσμος θα πάρει τα… βουνά και οι Αστυνομικοί θα κληθούν να καθαρίσουν αυτό που δεν έχει νόημα.

Και δεν έχει νόημα γιατί από την σύγκρουση, γιατί θα γίνει σύγκρουση, δεν θα κερδίσει κανείς.

Στο Αίπος, αν τραβηχθεί το σχοινί, θα σπάσουν κεφάλια, χέρια, πόδια, το τρέξιμο πάνω στα κατσάβραχα είναι κίνδυνος θάνατος για πολίτες, που δεν ξέρουν και για Αστυνομικούς, που δεν ξέρουν σίγουρα και δεν έχουν εκπαιδευτεί γι’ αυτό.

Που το πάει η κυβέρνηση; Μετά από τόσο φόρτο, μετά από τόσο Γολγοθά, θα αιματοκυλήσει τους Χιώτες;

Θα κερδίσει; Ποιά δομή θα γίνει πάνω στο αίμα; Πως θα αντιμετωπίσει την κοινή γνώμη, πανελλαδικά; Στα νησιά είναι χαμένη από χέρι.

Από την άλλη υπάρχουν και οι δικές μας ευθύνες.

Το πρόβλημα δεν μπορεί να εξαφανιστεί ως δια μαγείας.

Αν η κυβέρνηση φυλάξει τα σύνορα, αν μεταφέρει κόσμο στην Ηπειρωτική Ελλάδα, αν επιστρέφει κόσμο στην Τουρκία, αν αδειάσει έτσι η ΒΙΑΛ, το πρόγραμμα της λέμε, θα χρειάζεται έναν χώρο τουλάχιστον γι’ αυτούς που θα επιστρέφονται, ένα ΠΡΟΚΕΚΑ δηλαδή, του επιπέδου ή διπλάσιου αυτού που είχε στο Μερσινίδι.

Αυτό κάπου πρέπει να γίνει. Είναι αυτό που της φωνάζουν και οι πέτρες στη Χίο. Μια ελεγχόμενη δομή 500 ανθρώπων. Αυτή πρέπει να την δεχτούμε, ΤΙΠΟΤΑ άλλο.

Προσέξτε αν δεν υπάρξει η λογική θα υπάρξει πόλεμος. Και λογική σημαίνει αμοιβαία υποχώρηση.

Εδώ που φτάσαμε κανείς δεν μπορεί να κάνει πίσω. Όσο το τραβάμε τόσο θα γίνεται χειρότερο.

Και επειδή άλλο το Κράτος άλλο οι… επιτροπές πολιτών, αυτός που πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα καλής θέλησης είναι η Κυβέρνηση.

 

Υ.Γ. «Κερδίσαμε την μάχη έφαγαν το στράτευμα οι κοριοί». Ας ψάξει η κυβέρνηση αυτόν που το είπε. Μην αισθάνεται καβάλα στο άλογο. Η τυφλή σύγκρουση με τους νησιώτες μπορεί να την ρίξει απ’ αυτό.