Δήμαρχε, ο δεύτερος πλάτανος του Φραγκομαχαλά… περιμένει

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 19/10/2021 - 17:45

Η εκπομπή «Όμορφη και παράξενη πατρίδα» μας έμαθε τα χωριά μας.

Το έχω ακούσει άπειρες φορές, συνεχίζω να το ακούω και στην διάρκεια του δεύτερου κύκλου προβολής των εκπομπών, που οσονούπω ολοκληρώνεται και δεν σας κρύβω ότι είναι η μεγαλύτερη αμοιβή, που έχω πάρει μέχρι σήμερα.

Την ίδια επιτυχία φιλοδοξώ να έχει η πρόσφατη νέα τηλεοπτική παραγωγή «Φτου και βγαίνω». Να μας μάθει την πόλη μας, να αναδείξει την ομορφιά που κρύβουν οι γειτονιές μας, τα σπίτια μας, οι δρόμοι, οι κήποι μας, να ψάξουμε μαζί γιατί ενώ είμαστε νοικοκυραίοι σε προσωπικό επίπεδο τα χαλάμε στο συλλογικό.

Στα πλαίσια αυτά προβάλλαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο την οδό Κωνσταντίνου Μονομάχου, την ανηφόρα του Φραγκομαχαλά, αυτή που μεταξύ άλλων την ανεβοκατέβηκε και ο Δήμαρχος Χίου, σαν μαθητής πηγαίνοντας στο Σχολείο από τις Καρυές, εκατοντάδες φορές, με τα πόδια!

Δεν αναφέρω τυχαία τον Σταμάτη Κάρμαντζη. Το κάνω γιατί θα θυμάται, όλοι θυμόμαστε το χαρακτηριστικό του Φραγκομαχαλά. Τους δύο πλατάνους που βρίσκονταν εκατέρωθεν της οδού, δίπλα στην τότε αποθήκη της ΕΜΧ.

Και επειδή θα το θυμάται, στο χέρι του είναι σήμερα να δώσει εντολή στην Υπηρεσία πρασίνου του Δήμου να φυτέψει ξανά τον δεύτερο πλάτανο που… λείπει από την μία πλευρά, που μια ωραία πρωϊα έγινε… πάρκιγκ!

Οι κακιές γλώσσες λένε ότι το δέντρο αυτό επειδή ακριβώς εμπόδισε την… ανάδειξη του πάρκιγκ ξεράθηκε εξεπίτηδες, αλλά εγώ λέω ότι δεν μας χρειάζεται αρνητική ενέργεια αλλά θετική.

Και η θετική είναι να ξαναμπεί το πλατάνι και να χρεωθεί την περιποίηση του ο ιδιοκτήτης του πάρκιγκ. Θα του ομορφύνει και τον χώρο, δεν θα εμποδίζει πουθενά και στο κάτω κάτω θα αποκατασταθεί μια δολοφονία πρασίνου.

Γιατί αυτή είναι μια παράμετρος που δυστυχώς δεν την εξετάζουμε. Υπάρχουν δέντρα μνημεία της φύσης, υπάρχουν δέντρα σύμβολα. Για παράδειγμα ο πεύκος που υπάρχει στη στροφή έξω από το σπίτι του Κουρούνη, πάλι στον Φραγκομαχαλά, δίπλα στον Άγιο Νικόλα,  ή οι πεύκοι που υπάρχουν έξω από το σπίτι του Ζύμαρη στην ίδια περιοχή, στην Αλάνα. Δέντρα που μαρτυρούν ότι πριν φυτέψουμε για τις οικιστικές ανάγκες της πόλης… σπίτια, η περιοχή ήταν ένα πευκοδάσος, που ξεκίναγε από τον Τρυπατέ και έφτανε μέχρι την πόλη!

Το ίδιο συμβαίνει και με τα πλατάνια του Φραγκομαχαλά, δύο ήταν και δύο πρέπει να ξαναγίνουν. Όπως και εμείς οι δημότες πρέπει να γίνουμε πιο απαιτητικοί στην ανάδειξη της ομορφιάς στις γειτονιές μας. Έχω ξαναγράψει ότι δουλειά των Πολιτιστικών Συλλόγων στις γειτονιές δεν είναι η δημιουργία… χορευτικών συγκροτημάτων. Καλά είναι και αυτά αλλά μας χρειάζεται συλλογικός χορός στην ποιότητα και ένα μέρος της είναι όχι μόνο να προστατέψουμε το υπάρχον πράσινο αλλά να απαιτήσουμε να φυτευτούν νέα δένδρα.

Ας είναι ο δεύτερος πλάτανος του Φραγκομαχαλά, Δήμαρχε η αρχή.

 

Υ.Γ.: Nότης Μηταράκης και Χαρ. Αθανασίου σε Χίο και Μυτιλήνη. Έχετε καθυστερήσει 48 ώρες στην παρέμβαση σας για να παρθεί πίσω η βουδιά με το «Εξοικονομώ» που ζητάει πίσω από τους δικαιούχους την διαφορά από τον μειωμένο ΦΠΑ!!!   

Σχετικά Άρθρα