Χίος, Σάββατο 4 Ιουλίου

Έφυγε ο Γιώργης Ζαχαριάδης, θύμα του κορωνοϊού στο Γκρατς της Αυστρίας

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 29/03/2020 - 09:53

Την ώρα που νομίζουμε ότι έχει κατακλυσμό παγκοσμίως και εμείς δεν έχουμε βρέξει ούτε τα παπούτσια μας, δηλαδή ότι ο κορωνοϊός εν Χίω μας… ξέχασε, έχουμε ήδη τον πρώτο Χιώτη θύμα αυτής της πανδημίας, που σίγουρα θα μας μείνει αξέχαστη.

Πρόκειται για τον 78χρονο κάτοικο Αυστρίας Γιώργη Ζαχαριάδη, τον καλό Χιώτη, που ανελλιπώς κάθε καλοκαίρι και όχι μόνο «άναβε κερί» στον γενέθλιο τόπο και στον αγαπημένο του Καρφά.

Ο Γιώργης γεννήθηκε το 1942, ένας από τους γιούς του Παντελή Ζαχαριάδη και της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης Ευτυχίας, αδελφός του αξέχαστου ταλαντούχου δημοσιογράφου Στρατή, του «Μουγκού ντελάλη» από την μοναδική ποιητική συλλογή του, του επίσης ταλαντούχου φωτογράφου Νίκου, αγαπημένος ξάδελφος του γιατρού Μάνου Ζαχαριάδη και θείος του Βουλευτή του Σύριζα Κώστα Ζαχαριάδη.

Ανήσυχο πνεύμα ο Γιώργης, Χιολάτρης και μονίμως… μπερδεμένος μεταξύ της Αυστριακής νοοτροπίας, έμενε στο Γκράτς από το 1965, φτιάχνοντας μια υπέροχη οικογένεια και της ελληνικής πραγματικότητας, που δεν μπορούσε να αποδεχθεί ότι η τελευταία, μονίμως συγκρούονταν με την… λογική.

Ειδικός στην Πολεοδομία, δεν μπορούσε με τίποτα να χωνέψει αυτά που έβλεπε κάθε καλοκαίρι, προετοιμασμένος ήδη από τα Χιακά μέσα, που παρακολουθούσε με φανατισμό.

Δεν θα ξεχάσω όταν στα παλιά γραφεία της Αλήθειας, τα οποία επισκέπτονταν συχνά και λόγω της πορείας του προς τον Καρφά, καταθέτοντας τα στραβά και ανάποδα που έβλεπε, χτύπησε μια μέρα το γραφείο μου και με τον μοναδικό τρόπο που είχε να εκθέτει τα πράγματα, άρχισε.

«Επειδή ξέρω πως θα μου πείς να πάω στον Νομάρχη (Σ.Σ. δεν θα πω ποιός ήταν, θα καταλάβετε) πήγα ήδη και ήρθα να σου πω την απάντηση του.

Χτυπώ την πόρτα του και του λέω. Συγνώμη, επειδή έχω φτιάξει τους μισούς ανισόπεδους κόμβους της Αυστρίας, αυτός που φτιάχνετε απέναντι από την ΔΕΗ, τι συγκοινωνιακό φόρτο εξυπηρετεί; Γιατί δαπανώνται χρήματα τριών Σχολείων για να γίνει μια «γέφυρα» που θα περνάει ένα αυτοκίνητο το πεντάλεπτο;

Ξέρεις τι μου απάντησε; Και τι σε νοιάζει εσένα, εδώ μας φτιάχνουν με ξένα λεφτά, εννοούσε… Ευρωπαϊκά, τον μοναδικό ανισόπεδο κόμβο στο Αιγαίο και θα τους πούμε όχι;».

Άλλη μια φορά, προφανώς για μα μου δείξει έμμεσα, πόσο… μπροστά είμαστε ως χώρα, ανεβαίνει στην Αλήθεια και μου λέει. «Να στείλω αυτό το FAX στην Αυστρία; Κάτι τακτοποιώ εδώ και θέλουν από την τάδε υπηρεσία, πότε πήγα στην Αυστρία, τα χρόνια που είμαι ασφαλισμένος, την οικογενειακή μερίδα κ.α.».

Βεβαίως του λέω, ρωτάς Γιώργη, στείλε το. Το κάνει και με όλη την φυσικότητα του κόσμου, μου λέει. «Πειράζει να περιμένω λίγο εδώ;»

Βεβαίως, αλλά τι; «Την απάντηση, μου λέει, το πολύ σε 15 λεπτά θα έχει έρθει».

Έμεινα κάγκελο και περίμενα. Αυτά που ζητούσε στην Ελλάδα θα ήθελαν τουλάχιστον… δυό χρόνια να εκδοθούν.

Όντως δεν πρόλαβε να πιεί μια ρουφηξιά καφέ και το μηχάνημα άρχισε να εκτυπώνει την απάντηση.

«Αντε γεια μου λέει. Πάω τώρα να δω τα μούτρα αυτών, που για να με ξεφορτωθούν μου γύρεψαν ένα κάρο βεβαιώσεις, σίγουροι ότι θα της έχω σε κανένα χρόνο».

Αυτός ήταν ο ανήσυχος, Χιολάτρης Γιώργης, που δεν θα τον ξαναδούμε με την αθάνατη «βέσπα» να στέκεται στους… κόμβους της πόλης και να ξύνει το κεφάλι σε τι Πανεπιστήμια σπούδασαν όσοι τους σχεδίασαν.

 

Υ.Γ. Η φωτογραφία είναι του Βύρωνα Κατσόγιαννου, τον οποίο και ευχαριστώ.

Ο Γιώργης Ζαχαριάδης, που έφυγε χθες στο Γκράτς της Αυστράς χτυπημένος από κορωνοϊό, είναι αυτός δεξιά με τα κόκκινα, μαζί με τους φίλους Σ. Μακρυά και Σ. Κοκκινάκη, στη γέφυρα του Κοκκαλά στον Κάμπο το περασμένο φθινόπωρο...
 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 03/07/2020 - 18:13

 Επειδή έχουμε δυστυχώς ασθενή μνήμη, θα μπορούσαμε στην θέα αυτών των φωτογραφιών, που δείχνουν την σημερινή εικόνα της Παθολογικής του Νοσοκομείου, να είχαμε αυτή μιας σύγχρονης πτέρυγας.

Δεν είναι λοιπόν κακό να θυμηθούμε, ούτε να δεχόμαστε ως… φυσιολογικό το γεγονός των καθυστερήσεων, την εγκρίσεων, των μελετών και κόντρα μελετών, των δηλώσεων, κόλλησε, ξεκόλλησε η Παθολογική κ.λ.π.

 Σε λίγο λοιπόν, συμπληρώνονται πέντε χρόνια που οι διοικούντες του ΣΥΡΙΖΑ ανέστειλαν τις εργασίες επισκευής της Παθολογικής Κλινικής, που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη διοίκηση με Διοικητή τον Γ. Επιτροπάκη και αποποιήθηκαν, αφενός μεν την δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου και αφ’ ετέρου την πώληση ενός προβληματικού οικοπέδου, αναξιοποίητου για δεκαετίες, υποβαθμισμένου και κυρίως, όλα αυτά τα χρόνια, απαξιωμένου ως προς την τιμή πώλησης του και αναφερόμαστε στο γνωστό «χωράφι» του Νοσοκομείου στο Κοντάρι, στο οποίο το LIDL ανανέωσε πρόσφατα το ενδιαφέρον του.

Θυμίζομε λοιπόν ότι, το ίδρυμα Νιάρχος, που όπως ενημέρωσε και ο Πρωθυπουργός προχώρησε σε δωρεά ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα διατεθεί για τη δημιουργία μονάδων που θα στεγάσουν 174 σύγχρονες νέες κλίνες εντατικής θεραπείας, σε 15 δημόσια νοσοκομεία σε διάφορες περιοχές της χώρας, ξεκίνησε τότε στη Χίο με χρηματοδότηση 700.000€ με προοπτική συμπληρωματικής χορήγησης, εάν απαιτείτο, και τελικά μετά την απομάκρυνση της τότε διοίκησης και γενικά του κλίματος που επικρατούσε την εποχή εκείνη, περιορίστηκε στα 350.000€ και υποσχέθηκε ότι, εάν το έργο προχωρούσε, θα μας έδινε συμπληρωματικά και τα υπόλοιπα χρήματα.

 Το δε περίφημο οικόπεδο, η αξία του οποίου δεν άγγιζε καλά καλά τα 100.000€ με βάση την εκτίμηση ορκωτών εκτιμητών, το τότε Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου είχε συμφωνήσει στην πώληση του προς 440.000€ αλλά οι ιδεοληπτικοί του Σύριζα δεν ήθελαν η… λαϊκή περιουσία να… ξεπουληθεί στο μεγάλο κεφάλαιο!

Αντί λοιπόν, το έργο να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος του 2015 και να έχει παραδοθεί στην κοινωνία της Χίου, πέντε χρόνια μετά την προκήρυξη του, αυτό έχει πάρει τον συνήθη δρόμο που παίρνουν όλα τα δημόσια έργα, τα οποία με συμπληρωματικές συνεχώς συμβάσεις, όχι μόνο διπλασιάζουν το κόστος, αλλά καθυστερούν και την ολοκλήρωση του.

 Και ερχόμαστε τώρα στο ζητούμενο της μνήμης;

 Πού είναι κρυμμένοι τώρα όλοι αυτοί, που η ανικανότητα τους, η ευθυνοφοβία τους, η αβουλία τους, καλυπτόμενοι από την δήθεν ιδεολογική… καθαρότητα τους, μπλοκάρισε ένα τόσο σημαντικό έργο καταδικάζοντας μία κοινωνία να υποφέρει;

Πόσοι άνθρωποι, αλήθεια, σε αυτά τα χρόνια και σε αυτά που θα ακολουθήσουν θα μπορούσαν να είχαν βιώσει μία αξιοπρεπή φροντίδα και νοσηλεία;

Πόσα θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει εν όψει κορωνοϊού, που φυσικά βρίσκεται ακόμα εδώ και δεν εξαφανίστηκε λόγω… ζέστης;              

Στο μεταξύ πόσοι άνθρωποι έχουν εξευτελιστεί νοσηλευόμενοι σαν «τσιγγάνοι» στους διαδρόμους του Νοσοκομείου και όλα αυτά γιατί;

Για να μην δεχτούμε την δωρεάν Νιάρχου και να μην χρυσοπληρωθούμε για ένα άχρηστο χωράφι, αλλά να κρατήσουμε ψηλά την σημαία της πολιτικής μας βλακείας.

Συγνώμη που τα θυμήθηκα όλα αυτά, αλλά καλά είναι να μην νομίζουν μερικοί ότι έχουμε όλοι ομαδικά μνήμη χρυσόψαρου.

 

Υ.Γ: O Σύνδεσμος ενοικιαζομένων δωματίων, καταλυμάτων, αντισκήνων, σπηλαίων και... νταμίων, Καρφά, Αγίας Ερμιόνης, Μέγα Λιμνιώνα, Θυμιανών και περιχώρων, δεν θα εκδόσει ανακοίνωση καταγγελία και δεν θα προβεί σε συλλογή υπογραφών, γιατί Ξενοδοχείο Καραντίνας στο νησί μας θα είναι κεντρικό Ξενοδοχείο του Καρφά;