Ελλάδα: «Πάμε και όπου βγεί»…

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 01/03/2023 - 20:23

Ε, ενίοτε μπορεί να βγεί και σε δράμα.

Όπως αυτό που ζεί όλη η χώρα με το έγκλημα στα Τέμπη.

Το οποίο έγκλημα θα το ονομάσουμε «κακιά στιγμή» του Σταθμάρχη Λαρίσης.

Που μπορεί και να φταίει αλλά μάλλον ήταν πολύ… λίγος για να κρατάει χρόνια τώρα ένα σύστημα ελέγχου κίνησης γραμμών… χειροκίνητο.

Γιατί όλοι ήξεραν ότι η Ελλάδα έχει καλεστεί να κάτσει στο… Ευρωσκαμνί, γιατί παραβιάζει μονίμως τους Ευρωπαϊκούς κανόνες ασφαλείας στην κίνηση των τρένων.

Γιατί όλοι ήξεραν ότι δεν είχαν εγκαταστήσει ως όφειλαν σύστημα τηλεδιοίκησης, όπως έχει το τελευταίο χωριό, απ’ όπου περνάει συρμός εις τας Ευρώπας.

Γιατί ευτυχώς υπάρχουν για να τους στοιχειώνουν οι ανακοινώσεις των εργαζομένων στους συρμούς, ότι δεν λειτουργούσε ακόμα και η φωτοσήμανση.

Άρα ήταν θέμα χρόνου και ανθρώπινου λάθους να σκοτώσουν κόσμο.

Γιατί σ’ αυτή τη χώρα, τόχουμε εμπεδώσει πλέον ζούμε από… σύμπτωση.

Και ενώ οι νεκροί θα πλησιάζουν τους 100, οι αγνοούμενοι απλά… εξαερώθηκαν από την θερμοκρασία των 1000 και βάλε βαθμών της πρόσκρουσης, ένας υπουργός παραιτήθηκε μια εβδομάδα πριν λήξει η… θητεία του και θα αρχίσει η διαδικασία των ανακρίσεων, για την αναζήτηση των υπευθύνων ενός ακόμα εγκλήματος, αν ολοκληρωθεί η ίδια Δικαστική διαδικασία για την πυρκαγιά στο Μάτι, μπορεί να μας ακολουθεί στη συνείδηση μας η φωνή του φοιτητή, που αυθόρμητα όπως βγήκε από την δραματική διαδρομή είπε στους δημοσιογράφους και ας το πέρασαν όλοι στα…. ψιλά.

«Άκουσα τον Μηχανοδηγό να λέει στον υπεύθυνο εισιτηρίων «Πάμε και όπου βγεί».

Τι να εννοούσε άραγε; Αν δεν γίνονταν το εγκληματικό δυστύχημα, ο νεαρός θα είχε ξεχάσει αυτό τον διάλογο. Μπορεί κανείς να μας βεβαιώσει πόσες φορές έγινε ξανά παρόμοιος διάλογος, αλλά είμασταν τυχεροί;

Ε, αυτή τη φορά δεν είμαστε.

Και έτσι εν έτη 2023, που μπορείς να ανοίξεις το… κινητό σου και να δείς ζωντανά που ακριβώς βρίσκεται και προς τα πού κινείται το πλοίο, που βρίσκεται ο γιός σου στην θάλασσα της… Κίνας, την ώρα που κινούνται στον πολιτισμένο κόσμο λεωφορεία χωρίς… οδηγό, την ώρα που είναι σε πρώτη ζήτηση και εφαρμογή συστήματα, που μπορούν να σε καθοδηγήσουν να οδηγήσεις στα πιο πολύπλοκα στενά πόλεων, εμείς δεν είδαμε δυό τρένα, που το ένα πήγαινε ντουγρού πάνω στο άλλο!!!

Ακόμα ακούω πρωί – πρωϊ τη φωνή του φίλου μου Στρατηγού Χρίστου Δρίβα.

«Άκουσες εκείνο το «Πάμε και όπου βγεί»; Ε, αυτό είναι η… Ελλάδα, πάμε και όπου βγεί».

Έτσι την καταντήσαμε την χώρα μας αδέλφια και ας πυροβολούμε μόνο τις Κυβερνήσεις.

Και να γίνω ακόμα πιο… κακός; Μετά τα τρένα υπάρχουν και τα… πλοία. Πόσοι κανόνες ασφαλείας παραβιάζονται στην προσέγγιση του άκρως επικίνδυνου λιμανιού της Χίου, για να μην θίξουμε τις… υπολήψεις άλλων νησιών. Το ξέρουμε δεν το ξέρουμε όλοι; Πόσες φορές, πόσοι έχουν πεί. «Πάμε και όπου βγεί»;

Ε, όταν στραβώσει, το πολύ – πολύ να φταίει ο… Καπετάνιος.

 

Υ.Γ.: Για να φύγουν τα πλοία έπρεπε να θυσιαστεί η Ιφιγένεια. Για να στεριώσει το γεφύρι η κόρη του πρωτομάστορα. Για να μπεί τώρα ένα αναθεματισμένο σύστημα τηλεδιοίκησης καμμιά κατοστάρια ελληνόπουλα. Κάτι… συμπτώσεις.

  

 

Σχετικά Άρθρα