Χίος, Πέμπτη 2 Ιουλίου

H… φάκα του Φακά και η… φυσική διαδρομή της συνεργασίας Κάρμαντζη – Βουρνού

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 27/05/2020 - 17:59

Θεωρώ ότι η υπόθεση Άϊ Γιάννη Φακά είναι γνωστή πλέον και κατανοητή.

Από τα Θυμιανά μέχρι τον Καρφά υπήρξε για αιώνες η διαδρομή των πετράδων, αυτών που έδιναν ζωή και υπόσταση στην πέτρα και στα Θυμιανά, ακόμα και πριν να ονομαστούν ως… Ευφημιανά.

Η διαδρομή αυτή ήταν ένας επίγειος Παράδεισος από τους δεκάδες που υπάρχουν ακόμα και κοντά στην πόλη και που φεύγουμε από τον κόσμο χωρίς να τους γνωρίσουμε ποτέ, αφού η μισή μας ζωή κινείται στο τρίγωνο Πλατεία, Απλωταριά, Προκυμαία.

Αυτή την διαδρομή έβαλε στο αυλάκι η προηγούμενη δημοτική και… εκτέλεσε η σημερινή.

Το… εκτέλεσε κυριολεκτικώς αφού με το Καλημέρα μπήκαν σε ιδιοκτησίες και αντί μονοπατιού έφτιαξαν χωματόδρομο διπλής κατευθύνσεως!

Μέχρι να βρεθεί η άκρη, μέχρι και την… παραίτηση του έδωσε ραδιοφωνικά ο Γιάννης Ξενάκης διότι όπως υποστήριξε ,όλα έγιναν βάση μελέτης. Μέχρι το μεσημέρι η μελέτη απεδείχθη… αμελέτητη από τον εργολάβο και τώρα τρέχουν όλοι και δεν προλαβαίνουν, με μοναδική ίσως λύση αυτή που πρότεινε ο Μ. Βουρνούς, να αφήσουν την φύση ήσυχη κανένα δύο χρόνια, μήπως καταφέρει και αποκαταστήσει μόνη της τα πράγματα.

Ενώ λοιπόν αυτά περίπου έτσι έχουν, εγώ θα έλεγα να ξεφύγουμε από την… φάκα του Φακά και να δούμε την αλήθεια κατάματα.

Όπου γίνεται δουλειά γίνονται και λάθη και ο Γιάννης Ξενάκης δουλεύει, άρα λάθη θα κάνει. Ότι και να κάνουμε όμως δεν μπορούμε να αλλάξουμε εμείς το νομικό πλαίσιο. Η κυβέρνηση όπως τα πήγε καλά στον κορωνοϊό, πρέπει να σταματήσει το ηλίθιο σύστημα, την δουλειά στα δημόσια έργα να την παίρνει ο φθηνότερος και αν ο εργολάβος κάνει λάθος ή τα παρατάει, να έχει δικαίωμα να εμφανίζεται και στον επόμενο διαγωνισμό και να τον… κερδίζει!

Το νομικό πλαίσιο λοιπόν οφείλουν να το αλλάξουν οι πολιτικές δυνάμεις, εμείς όμως τοπικά πρέπει να κάνουμε κάτι άλλο, να προτρέψουμε σε συνεργασία τις δημοτικές παρατάξεις, να αναδείξουμε αυτή την απλή… φυσική διαδρομή.

Θα δούμε επιτέλους απλές αλήθειες κατάματα;

Φτάνει ένας Αντιδήμαρχος Τεχνικών έργων, να είναι πάνω τους από τα Λεπτόποδα μέχρι τον Λιμένα Μεστών;

Καταλαβαίνουμε ότι με την ταχύτητα εκτέλεσης έργων, όλη αυτή την τετραετία και βάλε ο Σταμάτης Κάρμαντζης θα εκτελεί έργα του Μ. Βουρνού;

Έργα δικά του ο Κάρμαντζης θα εκτελέσει την επόμενη τετραετία, είτε είναι Δήμαρχος ο ίδιος είτε ο… επόμενος.

Το σημερινό ανθρώπινο υλικό του Δημάρχου, του κάθε Δημάρχου δεν φτάνει. Οι συνεργασίες είναι ευτυχώς η… φυσική διαδρομή αν θέλουμε να προχωρήσει ο τόπος.

Αλήθεια, για να πώ τα πράγματα με το όνομα τους. Πόσος ιδεολογικός άβυσσος χωρίζει τις παρατάξεις; Τι έχουν να χωρίσουν για παράδειγμα Στ. Κάρμαντζης και Μ. Βουρνούς, πέραν των προσωπικών τους διαφορών, την διαφορετική προσωπικότητα και στυλ που διαθέτουν κ.λ.π;

Θερμά παρακαλώ όλους, να θυμηθούν το εκλογικό αποτέλεσμα όχι της δεύτερης Κυριακής, όπου αναγκαστικά παίζουν δύο και νικητής αναδεικνύεται η… Γερμανία.

Έτσι λοιπόν πριν ένα ακριβώς χρόνο έλαβαν Στ. Κάρμαντζης 28,15% Κ. Τριαντάφυλλος 24,16% Μ. Βουρνούς 23,05% και ακολουθούν οι υπόλοιπες παρατάξεις.

Αν λοιπόν οι εκλογείς έταξαν τον Κ. Τριαντάφυλλο και δια του δευτέρου γύρου στην θέση της αντιπολίτευσης και του ελέγχου, τι είπαν για τους άλλους δύο;

ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ.

Ας καθίσουν κάτω έντιμα Στ. Κάρμαντζης και Μ. Βουρνούς και ας κουβεντιάσουν. Η ευχή και η… κατάρα και των δύο είναι ο ένας να είναι Δήμαρχος και ο άλλος να βλέπει το έργο που σχεδιάστηκε απ’ αυτόν να εκτελείται από τον πρώτο.

Και τι έγινε λοιπόν; Νάτην η υπέρβαση, να πως προχωρούν μπροστά οι τόποι. Γιατί οι μισοί Αντιδήμαρχοι να μην είναι της παράταξης Μ.  Βουρνού, γιατί να «σκουριάζει» ένας Γιώργης Μπελέγρης, γιατί για να το πάω στα… άκρα να μην αξιοποιεί ο Δήμος το κεφάλαιο Μ. Βουρνούς, γιατί πρέπει να αφεθεί ο Στ. Κάρμαντζης, ο κάθε Κάρμαντζης μόνος του;

Να πως θα δεν θα πέσουμε στην… φάκα του Φακά, γιατί Φακάδες έχουμε πολλούς μπροστά μας και πρέπει να δούμε πάνω απ’ όλα το κοινό μας σπίτι.

Εγώ είπα και ελάλησα την συνέχεια την αφήνω σ’ αυτούς που πρέπει.

 

Υ.Γ.: Φοβερό. Διάβασα ότι για την πώληση του οικοπέδου του Νοσοκομείου στη θέση… Μονακό, πίσω από το LIDL στο Κοντάρι, συνωμοτούν ο Μηταράκης, η Κανταράκη και το LIDL. Θα πρόσθετα και τον Χαλίφα Χαφτάρ της Λιβύης.

Για να αφήσουμε τις παλαβομάρες. Η μόνη περίπτωση να μην πωλήσει το Σκυλίτσειο το οικόπεδο του, είναι αν θέλει να το πάρει ως… χωράφι το LIDL. Θα το αγοράσει ως χώρο απαραίτητο για την επέκταση του, σε τιμές αγοράς και μάλιστα χωρίς τσιγγουνιές, αφού τα χρήματα θα διατεθούν υπέρ της υγείας των πολιτών του νησιού.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 01/07/2020 - 18:10

Θεωρητικό το ερώτημα ικανό όμως να μας ταρακουνήσει ότι δεν θα είμαστε πάντα… τυχεροί.

Γιατί σ’ αυτήν την πυρκαγιά στους Βαβύλους είμαστε.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Εκδηλώθηκε στις 10.30 π.μ. μια ωραία ώρα για την ιδανική κινητοποίηση όλων, από τον κρατικό μηχανισμό μέχρι τους κατοίκους.

Για σκεφτείτε αντί για 10.30 το πρωϊ να εκδηλώνονταν 10.30 το βράδυ;

Αμέσως μετά εκδηλώθηκε με σχεδόν άπνοια.

Για να φανταστούμε την ίδια πυρκαγιά με 7-8 μποφόρ Βορείους ανέμους;

Συνεπώς, επειδή δεν θα είναι η μοναδική πυρκαγιά του καλοκαιριού, ας σημειώσουμε μερικά πράγματα και ας πάρει ο καθένας τις ευθύνες του.

Επίσημο πόρισμα για την αιτία της πυρκαγιάς των Βαβύλων δεν υπάρχει.

Ποιός όμως θα πείσει όχι τους κατοίκους της περιοχής, αλλά κάθε λογικό άνθρωπο ότι αυτή είναι άσχετη με το άπλωμα του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ, που οι σκηνίτες όσο και αν φαίνεται παράξενο είναι πιό κοντά στους Βαβύλους παρά στο… Χαλκειός;

Άρα, δεν μπορούμε να συζητάμε με την παραμονή αυτού του υπερπληθυσμού. Στην Χίο έχουμε μηδενικές ροές εδώ και ένα δίμηνο. Εδώ το υπουργείο Μετανάστευσης παίρνει άριστα. Όμως τι βαθμό παίρνει για τον πληθυσμό που παραμένει;

Αν, αν λέμε συνεχιστεί η ίδια μηδενική ροή, μέχρι ας πούμε τον Δεκέμβριο του 2020 με πιά λογική η ΒΙΑΛ θα πρέπει να έχει 5000 ανθρώπους και όχι 1000;

Αμέσως μετά και εδώ φαίνεται ότι ο Δήμαρχος Χίου, όπως προκύπτει από δηλώσεις του, παίρνει την κατάσταση πάνω του, θα συζητάμε επ’ άπειρον για την αντιπυρική ζώνη της ΒΙΑΛ; Ότι αποφασίστηκε πρέπει να γίνει. Η περιοχή πρέπει να καθαριστεί και να… ξυριστεί. Οι δε έτσι κι’ αλλιώς θιγόμενοι κάτοικοι να αποζημιωθούν.

Όμως αν δούμε μόνο την ΒΙΑΛ, συγνώμη αλλά κάνουμε ότι και η… στρουθοκάμηλος.

Αλήθεια, ποιός θα στείλει το παιδί του σε κατασκήνωση στα Σκλαβιά, με αυτή την κατάσταση, που είδαμε εμείς σήμερα;

Ο κύριος Βουράκης θα δώσει άδεια πυροπροστασίας, επειδή πέριξ των κατασκηνώσεων θα υπάρχουν όχι τυπικά αλλά ουσιαστικά πυροσβεστικές φωλιές. Να σβήσουν τι;

Το δάσος των Σκλαβιών υπάρχει σήμερα μόνο από τύχη. Τα κλαδιά όχι ακουμπούν το ένα το άλλο στην άλλη άκρη του δρόμου, στην ουσία έχουν εξαφανίσει τους δρόμους.

Αν ω μη γένοιτο εκδηλωθεί πυρκαγιά εκεί με αέρα, η φωτιά σε 15’ λεπτά θα τα έχει κάνει όλα στάχτη από τους Βαβύλους μέχρι το Θολόποταμι.

Αν υπήρχε βέβαια οργανωμένο κράτος, θα βάζαμε τους φιλοξενούμενους στο ΚΥΤ έναντι τουλάχιστον της δωρεά τροφής τους να έχουν… γλύψει όχι μόνο τα Σκλαβιά αλλά και άλλους δασικούς πυρήνες.

Κάτι τέτοιο όμως δεν υπάρχει.

Άρα, άρα ας μην βαυκαλιζόμαστε και συγχαίρομε αλλήλους, γιατί τα καταφέραμε στην φωτιά των Βαβύλων.

Βεβαίως και δεν μηδενίζουμε τίποτα, βεβαίως και καταφέραμε όλοι μαζί, αλλά κυρίως είμαστε τυχεροί, αλλά αυτό δεν είναι δεδομένο και για την επόμενη πυρκαγιά, που καραδοκεί.

 

Υ.Γ: Δεν φοβερίζω κανέναν, δεν υποκαθιστώ κανέναν, λέω ευθαρσώς και υπογράφω την άποψη μου. Δεν θα έστελνα υπό αυτάς τας συνθήκας το παιδί μου σε κατασκήνωση στα Σκλαβιά.