Χίος, Πέμπτη 21 Μαρτίου

H Τουρκία μας... ξεστραβώνει με το Λαύριο, εμείς βλέπουμε την σύνδεση Λαύριου – Μεστών;

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 14/03/2019 - 17:37

Τόχουμε σ’ αυτό τον τόπο με το... κόλλημα.

Ας πούμε ενώ αυξάνεται η προεκλογική κίνηση, κάτι που πάντως δεν πολυνοιάζει τους πολίτες αφού έτσι κι’ αλλιώς, έτσι μου είπε ένας χθες, την πρώτη Κυριακή τον αδελφό μου θα ψηφίσω, άντε τον ξάδελφο, τον συγγενή, τον χωριανό, τον γείτονα, αφού οι μισοί Χίοι θα αιτούνται ψήφου και οι άλλοι μισοί θα τον καταβάλλουν, αλλά στο μεταξύ ας πεί ένας ότι προχώρησε ένα χιλιοστό το Φράγμα Κόρης γεφύρι, ας ισχυριστεί άλλος ένας ότι κούνησε έστω ένα εκατοστό μπροστά η επέκταση του Αεροδρομίου, τέλος ας υποστηρίξει όποιος θέλει ότι καταλάβαμε τι σημαίνει για το σήμερα και το αύριο το Λιμάνι των Μεστών.

Ευτυχώς βέβαια και υπάρχουν οι Τούρκοι, που μας ανακοίνωσαν ότι από τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν την μεταφορά εμπορευμάτων από τον Τσεσμέ στο Λαύριο αλλά τι λέτε αυτό είναι άξιο να μας... ξεστραβώσει;

Ας το δούμε πιό αναλυτικά. Η μισή Τουρκία μπορεί να θέλει να μπεί διακαώς στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά δεν την αφήνει η άλλη μισή και κυρίως δεν το θέλει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση και τρανό παράδειγμα το προχθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που παγώνει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Ομως η Τουρκία επιθυμεί διακαώς την εξαγωγή των προϊόντων της στην μεγάλη Ευρωπαϊκή αγορά. Και επειδή η Τουρκία είναι Χώρα και όχι... Χώρος έβαλε τους Ιταλούς και έφτιαξαν ένα αυτοκινητόδρομο εμπορική αρτηρία από την Σμύρνη στον Τσεσμέ, έδωσαν σε ένα ιδιώτη να φτιάξει ένα λιμάνι του σημερινού αιώνα πάλι στον Τσεσμέ, το συνέδεσαν με την Ιταλία και τώρα ανακαλύπτουν και το Λαύριο γιατί αυτό σημαίνει μείωση των εξόδων και του χρόνου μεταφοράς στο 1/3.

Επειδή όλα αυτά γίνονται γιατί τα προϊόντα της μισής Ευρωπαϊκής και κεντρικής Τουρκίας δεν συμφέρει να μεταφέρονται από τον Εβρο, η δε Τουρκία δεν ενδιαφέρεται μόνο για εξαγωγή βιομηχανικών υλικών αλλά και οπωροκηπευτικών προϊόντων, αν... ανακαλύπταμε και εμείς τον Λιμένα των Μεστών, με χερσαίους χώρους για εκατοντάδες φορτηγά, θα φτιάχναμε χθες Φυτοϋγειονομικό Σταθμό και θα δημιουργούσαμε πλήρη υποδομή Πύλης Σέγκεν, ώστε το δρομολόγιο Τσεσμέ- Λαύριο και μετά πάλι τελωνειακοί έλεγχοι, να γίνονταν Τσεσμές – Μεστά σε 2 ώρες, έλεγχοι, μεταφόρτωση για Λαύριο και αμέσως στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αν είναι δύσκολα αντιληπτό ας το δούμε τουλάχιστον μετεκλογικά γιατί τώρα καταλαβαίνουμε θα πέσει πολύ δουλειά και θα καταναλωθεί πολύ φαιά ουσία.

Αν όμως μείνει λίγη απ’ αυτήν θα καταλαβαίναμε ότι όσο και να το ζαλίζουμε ένα και ένα κάνουν δύο. Οι Τούρκοι το κατάλαβαν. Εμείς;

 

Υ.Γ. Οσα στελέχη της Ν.Δ. έσπασαν τα χέρια τους από το χειροκρότημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την στήριξη στους υποψήφιους του Κόμματος, θα τα... σπάσουν και εντός του παραβάν της κάλπης;

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 20/03/2019 - 16:05
φωτο αρχείου

Ξέρω πολύ καλά πως ο Σταμάτης Κάρμαντζης δεν είναι κανένα παιδάκι, αλλά ξέρω και τους… δασκάλους των Συριζαίων, το παλιό αυθεντικό ΠΑΣΟΚ.

Συνεπώς επειδή δεν έχω ΚΑΜΙΑ εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση, θα ήθελα να καταθέσω μια άποψη, μετά την ανάγνωση της ανακοίνωσης της Περ. Ενότητας Χίου στην οποία σημειώνονται:

 

«Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου με την αθόρυβη μεθοδικότητα που επέδειξε, αξιοποιώντας και τον ειδικό Τεχνικό Σύμβουλο κ. Δήμη Μυλωνάδη, επέτυχε με τη συνεργασία των τεχνικών υπηρεσιών Μελετών και Κατασκευών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταλήξουμε σε μια επωφελή συμφωνία –άμεσα υλοποιήσιμη- των υπολειπομένων εργασιών για την ολοκλήρωση των ελέγχων και των συνοδών έργων στο Φράγμα Κόρης Γεφύρι Χίου.

Σε γενικές γραμμές το Υπουργείο ανέλαβε να χρηματοδοτήσει τις εργασίες ελέγχου της στατικής επάρκειας (μέσα από προβλεπόμενες διαδικασίες που περιλαμβάνουν και τις τρεις γεωτρήσεις του Α.Π.Ε.) και της ανακατασκευής του αρχικού μανδύα δαπάνης 850.000-900.000 € και η Περιφέρεια να ψηφίσει πίστωση 50.000 € από την οποία θα πληρώνονται οι τεχνικοί σύμβουλοι.

Με τα προηγούμενα μπαίνει στην τελική ευθεία ένα έργο που μελετήθηκε πριν 81 χρόνια και δημοπρατήθηκε πριν 15 χρόνια και αποτρέπεται η οποιαδήποτε απαίτηση της Ε.Ε. να επιστραφούν έντοκα τα χρήματα που δόθηκαν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η ενημέρωση των συμπολιτών μας για το ζωτικής σημασίας αυτό θέμα γίνεται και εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού."

 

Η άποψη μου και επαναλαμβάνω επειδή ο Στ. Κάρμαντζης μόνο παιδάκι δεν είναι και επειδή ήδη πριν λίγο καιρό είχε μετ’ επιτάσεως θίξει ξανά το θέμα, να ζητήσει να μας πούν από το υπουργείο επισήμως τους κωδικούς των κονδυλίων, τις ημερομηνίες εκταμίευσης αλλά και το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

Διαφορετικά, αν δεν το ανακοινώσουν συγκεκριμένα και από υπουργείο, απλά λένε ψέματα προεκλογικά εκτός αν αμφιβάλλει κανείς ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν τον Μάϊο.

 

Υ.Γ. Μήπως αν είναι αλήθεια να σταματήσει ο Δήμος την νέα αφαλάτωση στη Λευκωνιά; Πάντως ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ μέχρι χθες δεν ήθελε να το ακούσει, γιατί βαρέθηκε να ακούει από το υπουργείο ψέματα ότι το φράγμα… φάντασμα Κόρης γεφύρι τελειώνει