Χίος, Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου

H Τουρκία μας... ξεστραβώνει με το Λαύριο, εμείς βλέπουμε την σύνδεση Λαύριου – Μεστών;

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 14/03/2019 - 17:37

Τόχουμε σ’ αυτό τον τόπο με το... κόλλημα.

Ας πούμε ενώ αυξάνεται η προεκλογική κίνηση, κάτι που πάντως δεν πολυνοιάζει τους πολίτες αφού έτσι κι’ αλλιώς, έτσι μου είπε ένας χθες, την πρώτη Κυριακή τον αδελφό μου θα ψηφίσω, άντε τον ξάδελφο, τον συγγενή, τον χωριανό, τον γείτονα, αφού οι μισοί Χίοι θα αιτούνται ψήφου και οι άλλοι μισοί θα τον καταβάλλουν, αλλά στο μεταξύ ας πεί ένας ότι προχώρησε ένα χιλιοστό το Φράγμα Κόρης γεφύρι, ας ισχυριστεί άλλος ένας ότι κούνησε έστω ένα εκατοστό μπροστά η επέκταση του Αεροδρομίου, τέλος ας υποστηρίξει όποιος θέλει ότι καταλάβαμε τι σημαίνει για το σήμερα και το αύριο το Λιμάνι των Μεστών.

Ευτυχώς βέβαια και υπάρχουν οι Τούρκοι, που μας ανακοίνωσαν ότι από τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν την μεταφορά εμπορευμάτων από τον Τσεσμέ στο Λαύριο αλλά τι λέτε αυτό είναι άξιο να μας... ξεστραβώσει;

Ας το δούμε πιό αναλυτικά. Η μισή Τουρκία μπορεί να θέλει να μπεί διακαώς στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά δεν την αφήνει η άλλη μισή και κυρίως δεν το θέλει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση και τρανό παράδειγμα το προχθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που παγώνει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Ομως η Τουρκία επιθυμεί διακαώς την εξαγωγή των προϊόντων της στην μεγάλη Ευρωπαϊκή αγορά. Και επειδή η Τουρκία είναι Χώρα και όχι... Χώρος έβαλε τους Ιταλούς και έφτιαξαν ένα αυτοκινητόδρομο εμπορική αρτηρία από την Σμύρνη στον Τσεσμέ, έδωσαν σε ένα ιδιώτη να φτιάξει ένα λιμάνι του σημερινού αιώνα πάλι στον Τσεσμέ, το συνέδεσαν με την Ιταλία και τώρα ανακαλύπτουν και το Λαύριο γιατί αυτό σημαίνει μείωση των εξόδων και του χρόνου μεταφοράς στο 1/3.

Επειδή όλα αυτά γίνονται γιατί τα προϊόντα της μισής Ευρωπαϊκής και κεντρικής Τουρκίας δεν συμφέρει να μεταφέρονται από τον Εβρο, η δε Τουρκία δεν ενδιαφέρεται μόνο για εξαγωγή βιομηχανικών υλικών αλλά και οπωροκηπευτικών προϊόντων, αν... ανακαλύπταμε και εμείς τον Λιμένα των Μεστών, με χερσαίους χώρους για εκατοντάδες φορτηγά, θα φτιάχναμε χθες Φυτοϋγειονομικό Σταθμό και θα δημιουργούσαμε πλήρη υποδομή Πύλης Σέγκεν, ώστε το δρομολόγιο Τσεσμέ- Λαύριο και μετά πάλι τελωνειακοί έλεγχοι, να γίνονταν Τσεσμές – Μεστά σε 2 ώρες, έλεγχοι, μεταφόρτωση για Λαύριο και αμέσως στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αν είναι δύσκολα αντιληπτό ας το δούμε τουλάχιστον μετεκλογικά γιατί τώρα καταλαβαίνουμε θα πέσει πολύ δουλειά και θα καταναλωθεί πολύ φαιά ουσία.

Αν όμως μείνει λίγη απ’ αυτήν θα καταλαβαίναμε ότι όσο και να το ζαλίζουμε ένα και ένα κάνουν δύο. Οι Τούρκοι το κατάλαβαν. Εμείς;

 

Υ.Γ. Οσα στελέχη της Ν.Δ. έσπασαν τα χέρια τους από το χειροκρότημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την στήριξη στους υποψήφιους του Κόμματος, θα τα... σπάσουν και εντός του παραβάν της κάλπης;

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 16/09/2019 - 18:51

Ξεθαρέψαμε αλλά δεν πειράζει. Συνήθως οι προσγειώσεις είναι ανώμαλες. Δεν ξέρω αν μας παίρνει για άλλη μια, αλλά δεν βλέπω να το δοκιμάζουμε, βαδίζουμε πάνω στα βράχια… ντουγρού, για να χρησιμοποιήσουμε μια… ελληνική έκφραση.

Αφορμή για τις σκέψεις που θα ακολουθήσουν είναι μια συνέντευξη που έδωσε στον Alpha 98.9 ο Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Επικρατείας, όπου ερωτώμενος για πιθανή αύξηση της στρατιωτικής θητείας, το αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Σύμφωνα μάλιστα με τα αναγραφόμενα εντός εισαγωγικών ο υπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια αύξησης της στρατιωτικής θητείας επισημαίνοντας πως «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ανατραπεί το υφιστάμενο καθεστώς».

Ο υπουργός τόνισε ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Γι’ αυτό το ζήτημα δεν έχει υπάρξει κάποια μελέτη και δεν υπάρχει κανένα ζήτημα ανησυχίας».

Κατ’ αρχήν είχα την εντύπωση πως η στρατιωτική θητεία είναι τιμή και υποχρέωση στην πατρίδα, αλλά προφανώς είμαι της παλιάς σχολής, ενώ μάλλον η σύγχρονη, που προφανώς υπηρετούν και κάποια Κυβερνητικά στελέχη, έχουν μια γεύση… αντιρρησιών συνείδησης.

Αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω αυτό το περί… ανησυχίας. Δηλαδή αν έχει αποδοθεί σωστά η φράση του κυρίου Υπουργού, τώρα με την σημερινή… προσκοπικής διάρκειας θητεία, οι μεν νέοι είναι… ήσυχοι, η δε πατρίδα πιο πολύ ακόμα, οι δε κυβερνώντες, ελπίζω όχι όλοι στην καρακοσμάρα τους.

Και αυτό γιατί όλα μπροστά μας δείχνουν ότι έρχεται ένα τεράστιο κύμα παγκόσμιας ύφεσης, που τους πρώτους που θα καταπιεί είναι τους μικρότερους. Έρχεται μια νέα διαίρεση της Δύσης με την Βρετανία να κουνάει το μαντήλι στην Ευρώπη, που βαδίζει πιθανά σε διάσπαση. Έχουμε μπροστά μας μια νέα φάση του προσφυγικού που απειλεί να μας γονατίσει και τέλος έχουμε μπροστά μας το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, που μπορούν ανά πάσα στιγμή ή να μας βάλουν σε ανυπολόγιστες περιπέτειες.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το κλίμα ακούμε ότι οι νέοι δεν πρέπει να… ανησυχούν και ότι αύξηση της θητείας αποκλείεται.

Δεν πειράζει. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Με αυτά τα μυαλά, η εναπομείνασα Ελλάδα, γεωπολιτικής αξίας των Σκοπίων, θα αναγκαστεί να στρατεύσει υποχρεωτικά και τις γυναίκες, για να μην περιοριστεί στην… Πελοπόννησο αφού θα έχει χάσει το Αιγαίο.

Υ.Γ. Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η Ν.Δ. στο προεκλογικό πρόγραμμα της δεν αφιερώνει ούτε μια γραμμή στις Ένοπλες Δυνάμεις.