Χίος, Παρασκευή 7 Αυγούστου

H Τουρκία μας... ξεστραβώνει με το Λαύριο, εμείς βλέπουμε την σύνδεση Λαύριου – Μεστών;

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 14/03/2019 - 17:37

Τόχουμε σ’ αυτό τον τόπο με το... κόλλημα.

Ας πούμε ενώ αυξάνεται η προεκλογική κίνηση, κάτι που πάντως δεν πολυνοιάζει τους πολίτες αφού έτσι κι’ αλλιώς, έτσι μου είπε ένας χθες, την πρώτη Κυριακή τον αδελφό μου θα ψηφίσω, άντε τον ξάδελφο, τον συγγενή, τον χωριανό, τον γείτονα, αφού οι μισοί Χίοι θα αιτούνται ψήφου και οι άλλοι μισοί θα τον καταβάλλουν, αλλά στο μεταξύ ας πεί ένας ότι προχώρησε ένα χιλιοστό το Φράγμα Κόρης γεφύρι, ας ισχυριστεί άλλος ένας ότι κούνησε έστω ένα εκατοστό μπροστά η επέκταση του Αεροδρομίου, τέλος ας υποστηρίξει όποιος θέλει ότι καταλάβαμε τι σημαίνει για το σήμερα και το αύριο το Λιμάνι των Μεστών.

Ευτυχώς βέβαια και υπάρχουν οι Τούρκοι, που μας ανακοίνωσαν ότι από τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν την μεταφορά εμπορευμάτων από τον Τσεσμέ στο Λαύριο αλλά τι λέτε αυτό είναι άξιο να μας... ξεστραβώσει;

Ας το δούμε πιό αναλυτικά. Η μισή Τουρκία μπορεί να θέλει να μπεί διακαώς στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά δεν την αφήνει η άλλη μισή και κυρίως δεν το θέλει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση και τρανό παράδειγμα το προχθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, που παγώνει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας. Ομως η Τουρκία επιθυμεί διακαώς την εξαγωγή των προϊόντων της στην μεγάλη Ευρωπαϊκή αγορά. Και επειδή η Τουρκία είναι Χώρα και όχι... Χώρος έβαλε τους Ιταλούς και έφτιαξαν ένα αυτοκινητόδρομο εμπορική αρτηρία από την Σμύρνη στον Τσεσμέ, έδωσαν σε ένα ιδιώτη να φτιάξει ένα λιμάνι του σημερινού αιώνα πάλι στον Τσεσμέ, το συνέδεσαν με την Ιταλία και τώρα ανακαλύπτουν και το Λαύριο γιατί αυτό σημαίνει μείωση των εξόδων και του χρόνου μεταφοράς στο 1/3.

Επειδή όλα αυτά γίνονται γιατί τα προϊόντα της μισής Ευρωπαϊκής και κεντρικής Τουρκίας δεν συμφέρει να μεταφέρονται από τον Εβρο, η δε Τουρκία δεν ενδιαφέρεται μόνο για εξαγωγή βιομηχανικών υλικών αλλά και οπωροκηπευτικών προϊόντων, αν... ανακαλύπταμε και εμείς τον Λιμένα των Μεστών, με χερσαίους χώρους για εκατοντάδες φορτηγά, θα φτιάχναμε χθες Φυτοϋγειονομικό Σταθμό και θα δημιουργούσαμε πλήρη υποδομή Πύλης Σέγκεν, ώστε το δρομολόγιο Τσεσμέ- Λαύριο και μετά πάλι τελωνειακοί έλεγχοι, να γίνονταν Τσεσμές – Μεστά σε 2 ώρες, έλεγχοι, μεταφόρτωση για Λαύριο και αμέσως στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αν είναι δύσκολα αντιληπτό ας το δούμε τουλάχιστον μετεκλογικά γιατί τώρα καταλαβαίνουμε θα πέσει πολύ δουλειά και θα καταναλωθεί πολύ φαιά ουσία.

Αν όμως μείνει λίγη απ’ αυτήν θα καταλαβαίναμε ότι όσο και να το ζαλίζουμε ένα και ένα κάνουν δύο. Οι Τούρκοι το κατάλαβαν. Εμείς;

 

Υ.Γ. Οσα στελέχη της Ν.Δ. έσπασαν τα χέρια τους από το χειροκρότημα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την στήριξη στους υποψήφιους του Κόμματος, θα τα... σπάσουν και εντός του παραβάν της κάλπης;

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 07/08/2020 - 21:08

Υπάρχει μηδενικός ΦΠΑ;

Όταν νησιά χωρίς κατοίκους δεν έχουν όχι ΑΟΖ αλλά… υφαλοκρηπίδα, ναι υπάρχει.

Μπορεί αυτό να γίνει; Φυσικά και μπορεί αρκεί να θέλουμε να ζήσουμε και σήμερα και ως χώρα σε  50 χρόνια, εκτός αν τους… εκπλήξουμε όλους και οι Ελληνίδες αρχίζουν να παντρεύονται απ’ τα 18 και κάνουν τουλάχιστον 4 παιδιά έκαστη.

Επειδή όμως αυτό δεν θα γίνει, μπορούν τα άγονα νησιά με πληθυσμό τους 1000 κατοίκους να έχουν μηδενικό ΦΠΑ.

Τι θα κάνει αυτό; Θα προσελκύσει επενδύσεις, σε συνδυασμό ότι ο κορωνοϊός, ουδέν κακόν αμιγές καλού, επιτάχυνε τουλάχιστον μια δεκαετία την εργασία από απόσταση.

Αυτό σημαίνει ότι στα Ψαρά και τις Οινούσσες, τυχαία τα παραδείγματα, θα μπορούν να εγκατασταθούν νέα ζευγάρια, που ή να έχουν εκεί την επιχείρηση τους, με το κίνητρο του μηδενικού ΦΠΑ είτε να εργάζονται σε επιχείρηση, που επιλέγει ως έδρα, για τον ίδιο λόγο  τα… Ψαρά.

Αυτό σημαίνει ότι το νησί θα γεμίσει παιδιά και παιδιά σημαίνουν Σχολεία και Σχολεία σημαίνει ζωή και ΑΟΖ και… υφαλοκρηπίδα.

Μα, θα πεί κανείς σιγά – σιγά, ο Πρωθυπουργός μόλις χθές είπε στη Χάλκη ότι θα ελαχιστοποιηθεί στα μικρά νησιά ο ΕΝΦΙΑ. Μακάρι να υλοποιηθεί η υπόσχεση και είναι θετικό, αλλά αυτό είναι ενίσχυση δεν είναι ανάπτυξη.

Αυτή τη στιγμή αυτό που κάνουν οι Κυβερνήσεις είναι να ενισχύουν. Μειωμένη φορολογία στα μικρονήσια, προνόμια, μόρια, ακόμα και μηδενικά ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Να ρωτήσουμε αν όλα αυτά λειτουργούν αρνητικά για την συρρίκνωση τους μέχρι… θανάτου;

Όχι, για τον απλούστατο λόγο ότι αποτελούν ενισχύσεις και όχι ανάπτυξη.

Ανάπτυξη είναι να πούν δυό νέοι άνθρωποι, θα γυρίσουμε στα Ψαρά, τυχαίο το παράδειγμα, θα αναστήσουμε το σπίτι του παππού, θα ζήσουμε σαν  άνθρωποι και όχι στη ζούγκλα της Αθήνας, θα στήσουμε μελίσσια, θα παράγουμε μέλι, θα το ρίχνουμε στην αγορά με μηδενικό ΦΠΑ, άρα θα είμαστε από χέρι άκρως ανταγωνιστικοί.

Τα παραδείγματα εδώ είναι δεκάδες και σε καμιά περίπτωση δεν θίγουν τον υγιή ανταγωνισμό γιατί εκ των πραγμάτων η παραγωγή του μελιού, μένουμε στο παράδειγμα, θα είναι τόσο μικρή, που θα φαντάζει συλλεκτική. Άξια όμως για να ζήσει αξιοπρεπώς μια οικογένεια στα Ψαρά.

Στα μικρονήσια μας χρειάζονται οικογένειες, άρα χρειάζονται δουλειές και αυτές δεν θα γίνουν με τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Και να τον μηδενίσουν πάλι δεν υπάρχει νόημα.

Δεν μας λείπει ο νέος που θα πάει διακοπές στον άγονο τόπο, χωρίς να τον βαραίνει η πατρική περιουσία, μας λείπουν οι δουλειές, που θα τον κρατήσουν ζωντανό.

Μακάρι να το καταλάβουν οι κυβερνώντες, όχι προτού να είναι αργά, γιατί το αργά μας προσπέρασε χθες.

 

Υ.Γ.  Πάλι προς κυβερνώντες. Όταν ξαναβγεί για γεωτρήσεις το παλληκάρι, να θυμηθείτε ότι πρέπει να αυξηθεί η στρατιωτική θητεία.