Χαρισμένο στην παγκόσμια ημέρα ΑμΕΑ και τον… Ιατρικό Σύλλογο Χίου

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 30/11/2023 - 21:33

Το είδα σήμερα και ζήτησα να το φωτογραφίσω.

Οι πρωταγωνιστές το δέχτηκαν ευχαρίστως. Θέλω λοιπόν να το χαρίσω σε όλους μας με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου παγκόσμια ημέρα ΑμΕΑ, αλλά όλως ιδιαιτέρως στον Ιατρικό Σύλλογο του νησιού μας, τα μέλη του οποίου σέβομαι και εκτιμώ.

Παρακολουθούσα το πρωί την οδύσσεια ενός ΑμΕΑ συμπολίτη μας, στην κάθοδο του από τα σκαλιά πολυκατοικίας, που φιλοξενεί Ιατρεία. Προφανώς την ίδια τράβηξε και στο… ανέβασμα.

Δίπλα του ήταν η γυναίκα του. Περίμεναν έξω από το Ιατρείο, τον ΤΑΞΙτζή όπως μου είπαν, που θα έπαιζε τον ρόλο μεταφορέα. Ήρθε λοιπόν και άρχισε η διαδικασία καθόδου. Άντε από πίσω ο ΤΑΧΙτζής, άντε από δεξιά εγώ, άντε από αριστερά η συνοδός σύζυγος να κατεβάσουμε τον ασθενή συμπολίτη μας, ανήμπορο κινητικά πάνω στο καρότσι του.

Δεν προλαβαίνω να σηκώσω, ένα χέρι με αρπάζει και με τραβά με δύναμη. Ένας νεαρός παίρνει τη θέση μου και με προτρέπει. Σε παρακαλώ άσε εμένα, εσύ τράβα τη σκηνή, τράβα την να δούμε όλοι τι ξεφτίλες είμαστε.

Αυτό και έκανα αφού πήρα και την άδεια των πρωταγωνιστών, που το δέχτηκαν ευχαρίστως.

Και τώρα που το μετέφερα και επειδή δεν θέλω, δεν μου αρέσει δεν μας τιμά μέσα στους… ξεφτίλες να είναι και οι γιατροί μας, έρχομαι να ρωτήσω ευχόμενος να είναι η τελευταία φορά.

Τιμά τον Ιατρικό Σύλλογο, το γεγονός ότι δεκάδες Ιατρεία βρίσκονται πέριξ του Δημοτικού κήπου, και όχι μόνο σε πολυκατοικίες που δεν υπάρχει πρόσβαση για ΑμΕΑ; Είναι υποχρεωτικό, να υπάρχει κάτι τέτοιο και γιατί δεν τηρείται; Ξέρω ότι οι πολυκατοικίες αυτές και οι είσοδοι τους φτιάχτηκαν σε άλλες δεκαετίες, που η πρόσβαση των ΑμΕΑ αποτελούσε… λεπτομέρεια, από τότε όμως μέχρι σήμερα η κοινωνία προχώρησε έτη φωτός, η Χίος μέχρι πότε θα βρίσκεται στην εποχή του… λίθου; Και εάν αυτό δεν αρχίζει να γίνεται από τα Ιατρεία, από πού πρέπει να γίνει;

Όμως ανεξαρτήτως παλαιάς κατασκευής τεχνικά αυτό ξεπερνιέται, κάτι που συνιστά βεβαίως μια δαπάνη για τους ιδιοκτήτες. Να πω πρόβλημα τους; Να πω γιατί δεν ελέγχονται και ποιές υπηρεσίες παρανομούν μη κάνοντας την δουλειά τους, συνεχίζοντας να παρέχουν άδειες λειτουργίας σε χώρους που δεν είναι προσβάσιμες σε ΑμΕΑ; Δεν ρωτάω κάτι τέτοιο, θέλω να ρωτήσω κάτι ουσιαστικότερο και να το βάλω σε άλλη βάση. Γιατί το ανέχεται αυτό ο Ιατρικός Σύλλογος για τα μέλη του; Γιατί δεν ορίζει μια καταληκτική ημερομηνία, που αν οι ιδιοκτήτες δεν συμμορφωθούν να σταματήσει να ενοικιάζει ακατάλληλους χώρους για το ιατρικό λειτούργημα;

Ειλικρινά περιμένω μια απάντηση. Την περιμένει και το παλληκάρι, που με «απάλλαξε» από το «κουβάλημα» αλλά μας είπε ΞΕΦΤΙΛΕΣ.

Υ.Γ.: Ξεκουράστηκε η αγαπημένη μητέρα της Ζένας και της Αγγελικής Χατζηδημητρίου. Θα την θυμόμαστε πάντα με αγάπη.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα