Η «Δόξα»... πίσω από τον Παπανικολή

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 06/08/2021 - 17:39

Τα μάτια του κοίταζαν βαθιά το πέλαγος, χάνονταν μέσα στα κύματα, έβλεπαν κρότους και χαλασμό, σπασμένα κατάρτια και χυμένα μυαλά, κομμένα μέλη, πόνο και φλόγες, μπαρούτι και φωτιά.

Γιατί όλα αυτά είναι ο πόλεμος, και ο δίκαιος πόλεμος, γιατί υπάρχει και αυτός που γίνεται για τη λευτεριά.

Και τούτο το έθνος πάλεψε και πόνεσε πολύ για δαύτην.

Τα μάτια του κοίταζαν βαθιά το Τούρκικο Δίκροτο με τα 88 πυροβόλα, αυτό που αγέρωχα έστεκε στην μπούκα της Ερεσσού.

Για νάρθει αυτός, δεχά, αγέρωχα, με ψυχή, με θράσος, με την απόφαση παρμένη να… πεθάνει, για να κάτσει το μπουρλότο κατάστηθα στην μπαρουταποθήκη και να γίνουν όλα φωτιά και σκότος, φλόγα και θυμίαμα λευτεριάς.

Και τώρα 200 χρόνια μετά, στην ίδια Ράχη, εκεί που είναι ένα, χώματα, κόκκαλα και μπαρούτι, εκεί ακριβώς που τον έβαλαν να κοιτά την Ερεσσό, όπου στις 27 Μαϊου 1821, ο 31χρονος Ψαριανός Μπουρλοτιέρης Δημ. Παπανικολής τίναζε στον αέρα το πρώτο Τουρκικό πολεμικό παπόρι, να βρίσκεται πίσω του, άγαλμα λέει, της Δόξας.

Ποιάς; Αυτής που αφού ο Βρατσάνος τίναξε τα πάντα γύρω του, για να κάνει τα Ψαριανά κορμιά καπνό λευτεριάς, ήρθε ο ποιητής Διονύσιος Σολωμός να φανταστεί την Δόξα να περπατά στο ίδιο μέρος και να μελετά, τα μετρά τα λαμπρά παλληκάρια, φορώντας στην κώμη της στεφάνι από χορτάρια, γιατί η έρημη η γής, αυτά μόνο βγάζει, αλλά είναι λεύτερα.

Και νάρθει μετά ο Ζωγράφος Νικόλαος Γύζης να της δώσει φτερά, αλλά για να περπατά κι’ εκείνη λεύτερη, και νάρθει ένας Γλύπτης ο Νίκος και αυτός Γεωργίου, να πάρει ένα κομμάτι μάρμαρο και να το… ζωντανέψει.

Και έτσι 200 χρόνια μετά, στον λεύτερο τώρα βράχο, γατζωμένα τα δισέγγονα ψάλλουν τον Εθνικό μας ύμνο, στο βάθος κυματίζει η σημαία με τα γαλάζια και τα άσπρα χρώματα και τον Σταυρό στην μέση και εκείνος εκεί, με τα μάτια θολά από τον χρόνο να κοιτάζει βαθιά στο πέλαγος, την Ερεσσό, και να λέει.

Ναι, είμαι μπροστά από την Δόξα, εγώ ο μικρός το δέμας Δημ. Παπανικολής, πριν γίνω όνομα υποβρυχίου του πολεμικού μας ναυτικού, γιατί τους γίγαντες τους κάνει η λευτεριά, γιατί μπροστά από την Δόξα υπάρχουν οι άνθρωποι, που κάποτε κι όποτε χρειαστεί για την πατρίδα τους γίνονται ήρωες.

 

Υ.Γ.: Η προτομή του Δημ. Παπανικολή που γεννήθηκε στα Ψαρά το 1970, βρίσκεται χρόνια ώρα στη «Μαύρη ράχη» και θυμίζει ότι στις 17/5/21 ήταν ο πρώτος μπουρλοτιέρης, που ανατίναξε  ένα Τούρκικο Δίκροτο στο λιμάνι της Ερεσσού στην Λέσβο.

 

Σχετικά Άρθρα