Χίος, Σάββατο 8 Αυγούστου

Η επόμενη εμφάνιση Μηταράκη θα είναι σε… συγκέντρωση

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 10/07/2020 - 19:07

Φταίει δεν φταίει, το μερίδιο άλλωστε της ευθύνης του το αναγνώρισε, ο Νότης Μηταράκης, μετά τα ΜΑΤ έγινε το «κόκκινο πανί».

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα, σε συνέντευξη του, ΑΝ γίνονταν η κλειστή Δομή στο Αίπος δεν θα υπήρχε σήμερα η ΒΙΑΛ.

Ενδεχομένως, αν ξέραμε όλοι ότι θα ρθεί ο… κορωνοϊός, ότι θα μπορούσαμε να σφραγίσουμε τα σύνορα, κάτι που πίστευε μόνο ο Στρατηγός Στεφανής, και ότι ο Ερντογάν, θα έκανε για δικούς του λόγους «κράτει» τη μηχανή… εξαγωγών.

Αν δεν γίνονταν αυτά, τότε πιθανά θα είχαμε και το Αίπος και την ΒΙΑΛ.

Επειδή όμως με τα ΑΝ δεν γίνεται πολιτική, μας ενδιαφέρει το σήμερα.

Η Κυβέρνηση και ένας από τους πλέον επιτυχημένους υπουργούς της, εκ του αποτελέσματος, ο Νότης Μηταράκης είχε και έχει ένα σχεδιασμό για το προσφυγικό.

Κλειστές Δομές.

Σφράγισμα συνόρων.

Γρήγορη απονομή ασύλου.

Μεταφορά στην ενδοχώρα.

Το πρώτο κάηκε, ΤΕΛΟΣ. Μπορούμε να συζητάμε ώρες, αν το έκαψε ο κόσμος με την …απερισκεψία του ή αν τόκαψε η Κυβέρνηση με την… κατοχή των ΜΑΤ.

Αυτό ελάχιστη σημασία έχει. ΚΑΗΚΕ και ΤΕΛΟΣ.

Το να το συζητά η Κυβέρνηση είναι λάθος, αναμοχλεύει δεν βοηθά. Δυσκολεύει αφάνταστα και τους… δικούς της αιρετούς, που αφού δεν υποδεικνύουν σημείο (ποιός θα το τολμήσει;) φαίνεται να συμπράττουν στην παραμονή της ΒΙΑΛ και της Μόριας.

Η Κυβέρνηση και ο Νότης Μηταράκης φυσικά, πρέπει να κάνουν σωστή πολιτική ανάγνωση.

Με καμένο το ένα χαρτί, τα άλλα δίνουν λύση;

Και εφόσον δίνουν γιατί το συζητάμε;

Σήμερα η ΒΙΑΛ κ.λ.π έχει 4.500 ανθρώπους.

Αν λειτουργήσει η Κυβέρνηση τα υπόλοιπα σκέλη του προγράμματος της.

Σφράγισμα συνόρων.

Γρήγορη απονομή ασύλου.

Μεταφορά στην ενδοχώρα, γιατί να συζητάμε για νέα κλειστή δομή; Γιατί να συζητάμε χωρίς αντικείμενο;

Ρώτησα τον υπουργό στην συνέντευξη.

Αν τα τρία αυτά σκέλη της Κυβερνητικής πολιτικής συνεχίζουν να λειτουργούν, τον Δεκέμβριο του 2020 πόσους μετανάστες – πρόσφυγες θα έχουμε στην Χίο;

Μου απάντησε ΚΑΝΕΝΑΝ.

Προσέθεσε βέβαια ότι θεωρεί απίθανο να μην έχουμε μέχρι τότε νέες ροές.

Πιθανόν, αλλά από το μηδέν θα πάμε, που ας πούμε, στο 1000;

Μα τότε πλέον θα μιλάμε για εισβολή και τότε πιθανά να μιλάμε όχι για σφράγισμα αλλά για αποτροπή αλά Έβρου και χειρότερα ακόμα.

Άρα ας αφήσει η κυβέρνηση και ένα εξέχον στέλεχος της, ο δικός μας Βουλευτής, το χθές για τους ιστορικούς και ας απαντήσουν στο σήμερα.

 Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική και το ίδιο κλίμα, τέλος του 2020 προσφυγικό πρόβλημα στα νησιά δεν θα υπάρχει.

Όσον αφορά τον ίδιο τον Νότη Μηταράκη, όντως έχει να κερδίσει ένα στοίχημα. Κερδίζει στην Ελλάδα να κερδίζει και στην έδρα του.

Ήδη έχει κάνει σημαντικά βήματα. Σταδιακά και μεθοδικά με την δουλειά του σπάει τον πάγο. Το επόμενο βήμα θα είναι μια ανοικτή συγκέντρωση και να μου το θυμηθείτε.

Και εάν πετύχει το προσφυγικό να περάσει στην ιστορία και το 2023 να μην συζητάμε στη Χίο, Φράγμα, νερό, Αεροδρόμιο, Δικαστικό Μέγαρο και κάτι… ψιλά, θα ξεκινάει όπως παλιά από το Απλώ και μέχρι να φτάσει στου Μαϊστράλη θα χρειάζεται μια ώρα.

Μακάρι και για καλό δικό του, θα είναι πρωτοφανές στην πολιτική να αντιστρέψει κανείς το χθεσινό κλίμα αλλά κυρίως για το καλό της Χίου.

 

Υ.Γ. Δεν θέλω να φοβίσω κανέναν, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μετά την υπογραφή του Ερντογάν για την Αγία Σοφιά, την απόφαση στο μυαλό του για την σύγκρουση την έχει πάρει. Κρίμα για τον λαό του. Όσο για μας, μόνο από μια γροθιά γερή στη μούρη μπορεί να ξαναβρούμε τον εαυτό μας.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Σάβ, 08/08/2020 - 17:42

Επιτρέψτε μου να ασχοληθώ με κάτι πεζό και… κορωνοϊκό, αρχίζοντας από το τελευταίο.

Στην αρχή όλοι νομίζαμε ότι ήρθε για να φύγει όπως η κάθε πανδημία, με τα σημάδια της μεν, αλλά με την επιστροφή στην κανονικότητα δε.

Να όμως που μας διαψεύδει. Μάλλον ήρθε για να μείνει, άρα θα πρέπει όλοι μας να προσαρμοστούμε.

Και έρχομαι τώρα στο… πεζό.

Ποιά ήταν η δραστηριότητα πλήθους πολιτιστικών – εξωραϊστικών κ.λ.π. Συλλόγων;

 Κυρίως ο χορός και το τραγούδι, η ανάδειξη των εθίμων, η αναβίωση των πανηγυριών και γενικά εκδηλώσεις, που απαιτούν μαζί με την δημιουργία, συλλογικότητα και συναναστροφή.

Και να λοιπόν που ήρθε η ανατροπή και η παραλυσία, με ζητούμενο τώρα πια ένα, να ξεπεραστεί, να μην μένει, να μην προκαλέσει διάλυση.

Τι χρειάζεται κατά την ταπεινή μου γνώμη; Αλλαγή προσανατολισμού και εδώ τώρα κολλάνε τα Καρδάμυλα, με τις φωτογραφίες που μου ενεχείρισε μια φίλη.

Στις κάτω φωτογραφίες παίρνετε μια εικόνα, πως ήταν η κατάσταση κοντά στον Μύλο του Μαυρή, δίπλα στο ωραιότατο άγαλμα της Καρδαμυλίτισσας μάνας, κοντολογίς σε ένα κεντρικό κομμάτι του Μαρμάρου.

Μπάζα, σωλήνες, σκουπίδια, υλικά οικοδομών, γυφταριό και πάσης Ελλάδος.

Ε, μαζεύτηκε μια ομάδα ανθρώπων, συνεννοήθηκε και έδρασε από κοινού. Ούτε γκρίνιασαν, ούτε μετέφεραν το πρόβλημα στην… καφετέρια, ούτε τα έβαλαν με τους διπλανούς τους, ούτε πήραν τηλέφωνο τον… Δήμο, που όλα τα σφάζει όλα τα μαχαιρώνει.

Τίποτα απ’ όλα αυτά. Έβαλαν τα παλιά τους ρούχα, φόρεσαν τα γάντια τους, κουβάλησαν τα εργαλεία τους και άρχισαν την δουλειά.

Το αποτέλεσμα φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία. Ντρέπεσαι να καθίσεις μην λερώσεις εκεί που ντρεπόσουνα για τον… πολιτισμό μας.

Και αυτά από μια ομάδα, που δεν την πήρε χαμπάρι η… άλλη της πάντα.

Αντιλαμβάνεστε βεβαίως ότι αυτά που κάνουν τρείς – τέσσερις άνθρωπο, πολλαπλασιαστικά ένας φορέας μπορεί να κάνει πολλά και περισσότερα.

Ιδού λοιπόν νέο πεδίο δόξης λαμπρό για τους Συλλόγους μέχρι να ξαναρχίσουν οι… χοροί.

Υπάρχουν γειτονιές που βρωμάνε, αλσύλια ζούγκλες, γωνιές σκοτεινές και ξεχασμένες, πλατείες άχρωμες και άοσμες, τοίχοι άχρωμοι, υπάρχει πολύ γκρίζο και πολύ σαβούρα.

Στη θέση τους μπορεί να κυριαρχήσει το πράσινο, η καθαριότητα, η δράση, η δημιουργία, ολόκληρες γειτονιές μπορούν να λάμψουν.

Τα Καρδάμυλα με μια απλή κίνηση μας δείχνουν τον δρόμο.

Για να δούμε πόσοι θα τον ακολουθήσουν και πόσους δεν θα φάει εν τέλει ο… κορωνοϊός, η δύναμη δηλαδή της συνήθειας και η επανάληψη.

 

Υ.Γ. Μπράβο στους Καλλιμασιώτες, που την Κυριακή, θα δώσουν χρώμα στο γκρίζο, θα ομορφύνουν το χωριό τους και θα δώσουν νέο νόημα στον Σύλλογο τους.