Η Ευτυχία Βλυσίδου και ο δάσκαλος του… Καλαμπόκα

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 10/09/2018 - 19:09

Και φέτος λοιπόν μαζευτήκαμε οι συνήθεις… ύποπτοι να τιμήσουμε τη θυσία του Ιάσονα Καλαμπόκα. Τυπικότητες σκέπτομαι, αλλά από την άλλη αν δεν ήταν ο Δήμος Χίου να τιμά τον ήρωα της απελευθέρωσης απ’ την Γερμανική ναζιστική κατοχή και τα θύματα του βομβαρδισμού του Βίριλ, θα είχαμε πλήρη άγνοια της νεώτερης ιστορίας μας.

Το καλό βέβαια μπορεί να γίνει καλύτερο. Η απελευθέρωση του νησιού έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου 1944, ο Καλαμπόκας δολοφονήθηκε δυό μέρες πριν στην προσπάθεια του να παραλάβει δυό Γερμανούς στρατιώτες, που τον έπεισαν ότι ήθελαν να αυτομολήσουν. Δεν χάθηκε ο κόσμος να τιμούνται τα δύο αυτά γεγονότα μερικές μέρες μετά με την παρουσία μαθητών στις εκδηλώσεις. Οι θεατρικές ομάδες του νησιού μας θα μπορούσαν να αναπαραστήσουν τα γεγονότα στα πραγματικά τους σημεία, θα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ιστορίας. Γιατί έχουμε ξαναπεί, η ιστορία καταδικάζει όσους δεν την γνωρίζουν να την… ξαναζήσουν.

Εξ’ ου και το ξέσπασμα στην σημερινή εκδήλωση αυτής της ψυχωμένης παιδαγωγού, της Δασκάλας πάνω απ’ όλα Ευτυχίας Βλυσίδου, που μιλώντας από στήθους τρία μόλις λεπτά τα είπε όλα.

Αλήθεια ποιός είναι ο ανδριάντας που βλέπουμε ή δεν… βλέπουμε απέναντι από την Εθνική Τράπεζα;

Αναπαριστά τον Ιάσονα Καλαμπόκα, τον ήρωα Ιάσονα Καλαμπόκα.

Ποιός ήταν όμως αυτός ο… φοβερός; Ετσι φοβεροί πρέπει να είναι στη φαντασία μας οι ήρωες.

Ένα παλληκάρι μόλις 26 χρόνων, ένας στρατιώτης από την Αρκαδία, που πήγε να υπερασπίσει την πατρίδα από τον Ιταλό εισβολέα στα βουνά της Βορείου Ηπείρου. Διακρίθηκε και η πατρίδα του έδωσε ένα ασημί αστεράκι και μετά δεύτερο, ο Ιάσονας Καλαμπόκας δεν ήταν παρά ένας Εφεδρος Ανθυπολοχαγός και μετά Υπολοχαγός. Θα μπορούσε δηλαδή ως μη επαγγελματίας, αν μπαίνει σ’ αυτή τη βάση, να πάει στο σπιτάκι του στην Αρκαδία και να πεί, εγώ πολέμησα, διακρίθηκα, η χώρα μου σκλαβώθηκε τώρα κοιτάζω τη δουλειά μου μέχρι να περάσει η μπόρα.

Δεν έκανε αυτό όμως ο μόλις 25χρονος νέος. Εφυγε να συνεχίσει τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή, εκπαιδεύτηκε στα σαμποτάζ και με μοναδικό σύντροφο τον Χιώτη ασυρματιστή Πάνο Καρασούλη, τον συμπολεμιστή του και το μάτι και το αυτί του με τον έξω κόσμο, ήρθε μετά από απίστευτες περιπέτειες στη Χίο, με εντολή  συνδεθεί με την τοπική αντίσταση και να κάνει τη ζωή των Γερμανών κόλαση.

Δεν στάθηκε η Ευτυχία Βλυσίδου στο τι έκανε, αυτό ας το ψάξουμε όλοι και κυρίως ας ψάξουμε πως οι νέοι θα μεταλάβουν τις ιστορίας μας. Στάθηκε στο ερώτημα, τι ήταν αυτό που έκανε έναν ελεύθερο άνθρωπο αντί της ησυχίας του να διαλέξει τη θυσία; Ποιές ήταν οι αρχές που πήρε ώστε η έννοια της Πατρίδας να μπεί πάνω απ’ όλα; Αραγε, συνέχισε να διερωτάται, η σημερινή κοινωνία, η οικογένεια, το Σχολείο, μπορεί να βγάλει νέους Καλαμπόκες αν χρειαστεί;

Tη απάντηση την έχω στο υστερόγραφο αλλά θα ήθελα να σας κάνω προηγουμένως κοινωνούς ενός προβληματισμού από το βιβλίο του αείμνηστου ιστορικού Ιωάννη Μπακούρου Υποστράτηγου εν αποστρατεία «Ιχνηλατώντας το χθες» που μου χάρισαν στην Βιβλιοθήκη Ψαρών.

Αναφέρεται στα όπλα του Στρατού, Πυροβολικό, Τεθωρακισμένα, Πεζικό κ.λ.π. αλλά… τελευταίο αφήνει το πρώτο, ένα όπλο ασύγκριτης δύναμης και ισχύος, το ηθικό.

Και αφού αναλύει, να μην σας κουράζω, πόσοι Στρατηγοί την πάτησαν από λάθος πληροφόρηση ή υπολογισμό σ’ αυτό το όπλο, μεταξύ αυτών και ο Μουσολίνι, καταλήγει.

Ποιός όμως δημιουργεί αυτό το ηθικό, εμείς οι Στρατιωτικοί; Μπά λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε, μπορούμε να μάθουμε στους στρατιώτες, να πολεμούν, να προφυλάσσονται, να επιτίθενται, να, να, αλλά το ηθικό θα πρέπει να μας έρθει έτοιμο απ’ το Νηπιαγωγείο.

Ναι το ηθικό θα το δώσει ο Δάσκαλος, αυτός που θα μάθει στο παιδί τον Εθνικό ύμνο, που θα το κάνει να αισθανθεί υπερηφάνεια για τη σημαία μας, όχι για τα χρώματα της αλλά γι’ αυτό που συμβολίζει μέσα στην ιστορία μας, αυτός που θα μάθει στο παιδί ότι ανήκει σε μια ομάδα, σε ένα έθνος με αυτά τα χαρακτηριστικά, αυτός που θα το διδάξει ότι η πατρίδα μας είναι η μεγάλη μας μάνα, τόσο απλό.

 

Υ.Γ. Οσο η πατρίδα αυτή θα βγάζει Δασκάλους σαν την Ευτυχία Βλυσίδου θα βγάζει και… Καλαμπόκες.

Σχετικά Άρθρα