Η Χίος στην συνάντηση των Βαλκανικών πόλεων

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 24/01/2023 - 21:33

Αν θέλουμε το περνάμε στα… ψιλά. Αν ψαχτούμε λίγο θα είμαστε πολλαπλά ωφελημένοι, κάτι που μπορεί να πιστοποιήσει και ο Αντιδήμαρχος Χίου, που συμμετείχε.

Αναφερόμαστε στην παρουσία του Γιάννη Ξενάκη στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τον Δήμο Αθηναίων, με αφορμή την μετάβαση της προεδρίας του Δικτύου των Βαλκανικών πόλεων από την Κωνσταντινούπολη στην Αθήνα. Μια εκδήλωση με ισχυρά πολιτικά μηνύματα για την ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατίας, της ειρήνης και της συνεργασίας.

Σ’ αυτήν οι δήμαρχοι Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, και Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στη σκιά της πρόσφατης καταδικαστικής απόφασης εις βάρος του τελευταίου στην Τουρκία και της διεθνούς κατακραυγής που προκάλεσε, μίλησαν για τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή, για τους κινδύνους και τις απειλές σε μια ιδιαίτερα απαιτητική συγκυρία και για τη δύναμη της συνεργασίας στην αντιμετώπισή τους.

Παρακολουθώντας το σχετικό ρεπορτάζ ο κ. Μπακογιάννης χαρακτήρισε το Δίκτυο Βαλκανικών Πόλεων ως «τέκνο της συγκυρίας» και «της ιστορικής ανάγκης». «Διότι, όπως είπε, αγαπητοί συνάδελφοι, όλες και όλοι βιώνουμε την τρέχουσα ιστορική πραγματικότητα. Φυγόκεντρες δυνάμεις κυριαρχούν στην περιοχή. Απομακρυνόμαστε και δοκιμαζόμαστε πολιτικά, ενώ οι λαοί μας είναι πιο κοντά από ποτέ. Για να το πω ξεκάθαρα, οι αναχρονιστικές και αναθεωρητικές μεθοδεύσεις, οι μικροπολιτικές και τα λαϊκίστικα αφηγήματα δεν εκφράζουν τους λαούς των Βαλκανίων. Πόσο μάλλον δεν τους εκφράζουν τα “νταηλίκια” και οι απειλές», υπογράμμισε. Πρόσθεσε δε ότι κάθε φορά που κυριάρχησαν στα Βαλκάνια τα στερεότυπα, οι εθνικισμοί και η πατριδοκαπηλία, τα αποτελέσματα για τους λαούς ήταν ολέθρια.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου χαιρέτισε την ανάληψη της προεδρίας του Δικτύου από την Αθήνα και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ισχυρή γέφυρα συνεργασίας που έχουν χτίσει τα τελευταία χρόνια οι δύο πόλεις. «Μόνο αν παραμείνουμε μαζί, αλληλέγγυοι, είπε, μπορούμε να προστατεύσουμε τα δημοκρατικά επιτεύγματα. Διότι σήμερα ο αγώνας για τη δημοκρατία δεν είναι εθνικός, αλλά διεθνής. Διότι η δημοκρατία γεννήθηκε σε πόλεις όπως η Αθήνα, και είναι αυτές οι ίδιες πόλεις στις οποίες σήμερα δίνεται ο αγώνας για δημοκρατία», επισήμανε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης και πρόσθεσε: «Όταν κοιτάζω τα Βαλκάνια, δεν βλέπω το “χθες” όπου κυβερνούν βασιλιάδες, καίσαρες και σουλτάνοι, αλλά βλέπω το ισότιμο, πλούσιο, χαρούμενο και δημοκρατικό “αύριο” που χτίζεται από δημιουργικούς ανθρώπους κάθε εθνότητας και θρησκείας».

Εύκολα μπορεί να διακρίνει στα όσα ειπώθηκαν στην συνάντηση τα πολιτικά  μηνύματα των δύο Δημάρχων, αλλά επειδή η πολιτική με την οικονομία είναι δίδυμα  αδέλφια, περιμένουμε και την ανάλογη τοπική… μετάφραση από τον Αντιδήμαρχο Χίου.

Πρέπει να μπορούμε να διαβάσομε σωστά τι σημαίνει παρά την «πλύση εγκεφάλου» που γίνεται στην γείτονα, κοντά στους 60.000 Τούρκους πολίτες να  επιλέγουν την Χίο ως τόπο των έστω ολιγοήμερων διακοπών τους, όταν επιπρόσθετα  εδώ οι τιμές είναι πολλαπλάσιες των δικών τους.

 

Υ.Γ.: Υπολογίστε παρακαλούμε ότι εκτός αυτών περιμένουν και… μια εβδομάδα στην  ουρά για να αποκτήσουν την πολυπόθητη βίζα τους την οποία χρυσοπληρώνουν.

Στην ουρά του… Τελωνείου μας ευτυχώς περιμένουν… ώρες.

Σχετικά Άρθρα