Χίος, Τετάρτη 12 Αυγούστου

Η… κούνια της φωτιάς και η… γοργόνα της Χίου

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 18/06/2020 - 21:20

Δεν υπάρχει επιτυχέστερη ονομασία απ’ αυτήν που έδωσε ο αείμνηστος Νίκος Γιαλούρης στα Ψαρά.

Η… κούνια της φωτιάς, για σκεφτείτε το…

Βουνά υπάρχουν παντού, αστυφίδες ποσό, παραλίες αμέτρητες στη Χίο, δεν είναι ανάγκη να πάει κανείς στα Ψαρά για να τα δεί, να τα μυρίσει, να δροσιστεί.

Όμως πόσοι έχουν την δυνατότητα να προσκυνήσουν το εικόνισμα του Άϊ Νικόλα, του Ψαριανού, αυτού που φίλησε ο Κωνσταντής Κανάρης, προτού τινάξει στον αέρα την Ναυαρχίδα του Οθωμανικού στόλου και μαζί τα μυαλά του Καρά Αλή, λέγοντας την μοναδική φράση, που χρειάζεται ώρες αναλύσεων αφού είναι όλη η ουσία του 1821 «Κωσταντή θα πεθάνεις»;

Πόσοι έχουν την δυνατότητα να περπατήσουν πάνω στην Μαύρη Ράχη; Να δούν το βάραθρο ζωής και θανάτου, να φτιάξουν… στεφάνι αθανασίας, βγαλμένο από τους στίχους του εθνικού μας ποιητή και να τα αφήσουν στην προτομή του Πιπίνου;

Πόσοι μπορούν να νοιώσουν την αγριάδα κόντρα στην αλμύρα και τον παφλασμό των κυμάτων πάνω στα βράχια της μοναξιάς;

Εμείς. Με ένα ταξίδι σκάρτης μιάς ώρας από τη Χίο στα Λημνιά και ένα άνετο ταξίδι επίσης, με το μοναδικό ίσως καραβάκι… παγκοσμίως, που το αδικεί τόσο η εξωτερική του εμφάνιση, σε σχέση με την εσωτερική του άνεση και καθαριότητα, όπως το αδικεί και η ξένη ονομασία της μοναδικής «Δόξας των Ψαρών».

Το ίδιο ισχύει και με την… γοργόνα της Χίου, εκείνη που αναδύεται από τα κύματα και προβάλει μοναδική και κοσμοπολίτισσα. Αγνή, όπως ο άγνος, η λυγαριά που την σκεπάζει και την έχει δώσει το όνομα της.

Αιγνούσσα. Πουθενά στην Ελλάδα δεν μπορεί να δεί κανείς τόσο μικρό μέγεθος νησιού με τόση αρχοντιά απλωμένη σε κάθε γωνιά του. Πουθενά δεν θα δεί την αντίθεση δύο όψεων σε ένα, σε απόσταση αναπνοής, από την μιά μεριά η όψη του πλούτου της θάλασσας και από την άλλη η αγριάδα του τοπίου, γειτόνισσα της Ανατολίας. Ίδιο μοναδικά και το κεφάλι της γοργόνας και η ουρά της.

Αυτή κι’ αν είναι προσεγγίσιμη. Ένας καφές δρόμος, με το καραβάκι στην κυριολεξία.

Αλήθεια, ας απαντήσουμε ειλικρινά, γνωρίζουμε αυτούς τους… αγίους τόπους του Νομού μας; Πόσοι δεν έχουν πάει ΠΟΤΕ και πλησιάζουν ίσως τον μισό αιώνα ζωής;

Προτείνω λοιπόν με το σημερινό σημείωμα να κάνουμε κάτι απλό.

Να την… σπάσουμε στα Κόμματα εξουσίας. Και ο Σύριζα και η Ν.Δ. που θα… άλλαζε τα πράγματα, αφήνουν τα δύο αυτά νησάκια στο εγκληματικό ποσοστό ΦΠΑ 24% καταδικάζοντας τα οικονομικά σε ΘΑΝΑΤΟ.

Ε, ας τους δώσουμε ζωή εμείς, κάνοντας εκεί μια εκδρομή, μια εξόρμηση, ακόμα και μια εκδήλωση μας. Η πρόκληση είναι δίπλα μας και είναι διπλή. Και βοηθάμε και απαντάμε και γνωρίζουμε τον τόπο μας, τριπλό κέρδος. Προγραμματίστε το.

 

Υ.Γ.: Έγραφα χθες ότι οι Καρδαμυλίτες, εκτός από δυναμικοί είναι και έξυπνοι. Έτσι θα κάνουν υπομονή και το λιμάνι θα ξεκινήσει κανονικά την 1η Ιουλίου. ΜΠΡΑΒΟ τους.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 11/08/2020 - 20:46

Η φράση δεν είναι δική μας.

Δυστυχώς για τον Σουλτάνο, παρά τις διώξεις, παρά το γεγονός ότι οι μισοί δημοσιογράφοι στην χώρα του είναι άνεργοι αφού τους έκλεισε τις εφημερίδες, υπάρχουν αρκετοί που είτε μπαινοβγαίνουν ή βρίσκονται εκτός φυλακής και μπορούμε να μιλάμε μαζί τους.

Η φράση λοιπόν είναι δική τους, όπως σε κάθε επικοινωνία, που έχουμε ως Χιώτες με τους απέναντι, που φέτος ο κορωνοϊός μας στέρησε την επαφή. Τους ακούμε να λένε, πως μακαρίζουν την τύχη για την χώρα τους κυρίως, που στην Ελλάδα υπάρχει μια ψύχραιμη και σοβαρή ηγεσία, υπάρχει Δημοκρατία και είναι στέρεοι οι θεσμοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η επικοινωνία έστω και αν γίνεται κυρίως σε προσωπικό επίπεδο, έχει μεγάλη σημασία, γιατί καταδεικνύει τα συναισθήματα απέναντι, που είναι από επικριτικά μέχρι πολεμικά για τον Ερντογάν, με τελική επίκληση να βοηθήσει ο Αλλάχ, αν και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις ακτές της Ιωνίας, ώστε να απαλλαγεί η Τουρκία από αυτόν τον εφιάλτη.

«Σπάστε του τα νεύρα…»

Ας κρατήσει πολιτική και στρατιωτική ηγεσία αυτή τη φράση.

Μπήκε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα;

Δεν μπήκε. Ένα σκάφος που το βάφτισε ερευνητικό, βρίσκεται πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Δεν μπορεί να ερευνήσει δε, επειδή τουρκικά πολεμικά που το συνοδεύουν, κάνουν θόρυβο με τις προπέλες τους.

Τι κάνει η Ελλάδα; Αυτό που πρέπει να κάνει μια χώρα της Δύσης το 2020. Στέλνει δικά της πολεμικά και ειδοποιεί ηχητικά ότι υπάρχει παράνομη εισβολή.

Τι επιδιώκει ο Ερντογάν; Να πυροβολήσομε πρώτοι. Αν χρειαστεί θα γίνει και αυτό, αλλά δεν θα του πούν οι … πολεμιστές του Facebook αλλά η πολιτική και στρατιωτική  ηγεσία της χώρας.

Που προς το παρόν παρακολουθεί την παρανομία, την καταγράφει, την καταγγέλλει, φέρνει την Τουρκία του Ερντογάν κατηγορούμενη σε όλα τα Διεθνή φόρα, κάνει αυτό που μας συμβουλεύουν και οι σώφρονες γείτονες, σπάει τα νεύρα του Ερντογάν.

Στο μεταξύ απέναντι δεν υπάρχουν μόνο τρελοί, που θέλουν τον πόλεμο. Υπάρχει ένας λαός, που σε λίγο θα πεινάει, υπάρχει μια λίρα, που μέχρι το τέλος του χρόνου μπορεί και να φτάσει σε ισοτιμία 1 προς 10 με το ευρώ(!!!) υπάρχει ο κορωνοϊός, που όσο τον κρύβουν τόσο βράζει, υπάρχουν οι Κούρδοι που περιμένουν την ευκαιρία να κατασπαράξουν τις αλυσίδες τους και αυτούς που τους τις φορούν, υπάρχουν μανάδες που ειδικά από την Λιβύη, θα τους φέρουν τα παιδιά τους σε φέρετρα, υπάρχει μια κατάρα, που απλώνεται πάνω από την Τουρκία, που κινδυνεύει από την παράνοια και τον μεγαλοιδεατισμό του Ερντογάν και των συν αυτόν.

Χρειάζεται υπομονή λοιπόν και εμπιστοσύνη. Αυτό το έργο με τον Ερντογάν θα πάει μακριά, πρέπει να το πάμε μακριά όσο μας παίρνει. Γιατί καραδοκεί από την μια ο τουρκικός λαός και από την άλλη η… στραβή. Και από στραβές, από Λιβύη, μέχρι Συρία και από Ισραήλ, αυτό θερμή παράκληση να μην ξεχνιέται ποτέ, μέχρι Κουρδιστάν… μπερικέτι.

 

Υ.Γ.  Καταλάβαμε που την πατήσαμε με τα αγροτικά προγράμματα; Πιο καθαρά από τον Μάριο Γκολέμη δεν μπορούσαν να ειπωθούν. Όσοι ενδιαφέρονται ας τον παρακολουθήσουν και την επομένη αν δεν διορθωθούν τα πράγματα, ας δώσουν να τους κάνουν τις μελέτες στην… Μυτιλήνη.