Η… κούνια της φωτιάς και η… γοργόνα της Χίου

Γιάννης Τζούμας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 18/06/2020 - 21:20

Δεν υπάρχει επιτυχέστερη ονομασία απ’ αυτήν που έδωσε ο αείμνηστος Νίκος Γιαλούρης στα Ψαρά.

Η… κούνια της φωτιάς, για σκεφτείτε το…

Βουνά υπάρχουν παντού, αστυφίδες ποσό, παραλίες αμέτρητες στη Χίο, δεν είναι ανάγκη να πάει κανείς στα Ψαρά για να τα δεί, να τα μυρίσει, να δροσιστεί.

Όμως πόσοι έχουν την δυνατότητα να προσκυνήσουν το εικόνισμα του Άϊ Νικόλα, του Ψαριανού, αυτού που φίλησε ο Κωνσταντής Κανάρης, προτού τινάξει στον αέρα την Ναυαρχίδα του Οθωμανικού στόλου και μαζί τα μυαλά του Καρά Αλή, λέγοντας την μοναδική φράση, που χρειάζεται ώρες αναλύσεων αφού είναι όλη η ουσία του 1821 «Κωσταντή θα πεθάνεις»;

Πόσοι έχουν την δυνατότητα να περπατήσουν πάνω στην Μαύρη Ράχη; Να δούν το βάραθρο ζωής και θανάτου, να φτιάξουν… στεφάνι αθανασίας, βγαλμένο από τους στίχους του εθνικού μας ποιητή και να τα αφήσουν στην προτομή του Πιπίνου;

Πόσοι μπορούν να νοιώσουν την αγριάδα κόντρα στην αλμύρα και τον παφλασμό των κυμάτων πάνω στα βράχια της μοναξιάς;

Εμείς. Με ένα ταξίδι σκάρτης μιάς ώρας από τη Χίο στα Λημνιά και ένα άνετο ταξίδι επίσης, με το μοναδικό ίσως καραβάκι… παγκοσμίως, που το αδικεί τόσο η εξωτερική του εμφάνιση, σε σχέση με την εσωτερική του άνεση και καθαριότητα, όπως το αδικεί και η ξένη ονομασία της μοναδικής «Δόξας των Ψαρών».

Το ίδιο ισχύει και με την… γοργόνα της Χίου, εκείνη που αναδύεται από τα κύματα και προβάλει μοναδική και κοσμοπολίτισσα. Αγνή, όπως ο άγνος, η λυγαριά που την σκεπάζει και την έχει δώσει το όνομα της.

Αιγνούσσα. Πουθενά στην Ελλάδα δεν μπορεί να δεί κανείς τόσο μικρό μέγεθος νησιού με τόση αρχοντιά απλωμένη σε κάθε γωνιά του. Πουθενά δεν θα δεί την αντίθεση δύο όψεων σε ένα, σε απόσταση αναπνοής, από την μιά μεριά η όψη του πλούτου της θάλασσας και από την άλλη η αγριάδα του τοπίου, γειτόνισσα της Ανατολίας. Ίδιο μοναδικά και το κεφάλι της γοργόνας και η ουρά της.

Αυτή κι’ αν είναι προσεγγίσιμη. Ένας καφές δρόμος, με το καραβάκι στην κυριολεξία.

Αλήθεια, ας απαντήσουμε ειλικρινά, γνωρίζουμε αυτούς τους… αγίους τόπους του Νομού μας; Πόσοι δεν έχουν πάει ΠΟΤΕ και πλησιάζουν ίσως τον μισό αιώνα ζωής;

Προτείνω λοιπόν με το σημερινό σημείωμα να κάνουμε κάτι απλό.

Να την… σπάσουμε στα Κόμματα εξουσίας. Και ο Σύριζα και η Ν.Δ. που θα… άλλαζε τα πράγματα, αφήνουν τα δύο αυτά νησάκια στο εγκληματικό ποσοστό ΦΠΑ 24% καταδικάζοντας τα οικονομικά σε ΘΑΝΑΤΟ.

Ε, ας τους δώσουμε ζωή εμείς, κάνοντας εκεί μια εκδρομή, μια εξόρμηση, ακόμα και μια εκδήλωση μας. Η πρόκληση είναι δίπλα μας και είναι διπλή. Και βοηθάμε και απαντάμε και γνωρίζουμε τον τόπο μας, τριπλό κέρδος. Προγραμματίστε το.

 

Υ.Γ.: Έγραφα χθες ότι οι Καρδαμυλίτες, εκτός από δυναμικοί είναι και έξυπνοι. Έτσι θα κάνουν υπομονή και το λιμάνι θα ξεκινήσει κανονικά την 1η Ιουλίου. ΜΠΡΑΒΟ τους.

 

Σχετικά Άρθρα