Χίος, Παρασκευή 24 Ιανουαρίου

Η μαστίχα πρέπει να είναι… άσπρη παντού

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 11/09/2019 - 20:53

Η Χίος πατάει σε δύο  πόδια, τη ναυτιλία και τη μαστίχα, τα υπόλοιπα είναι…  υπηρεσίες και ένας τόπος ζεί μόνο από την παραγωγή.

Εδώ υπάρχει κάτι καινούριο. Ενώ η ναυτιλία αντιμετωπίζει ελέγξιμη άνοδο, ας πούμε την προσαρμογή της στο οικολογικό αποτύπωμα μεταφορών κ.λ.π. η μαστίχα γνωρίζει πρωτοφανή απογείωση, επειδή απλά, σταδιακά, αργά και σταθερά αλλάζει αντικείμενο, από το… μάσημα περνάει στο φάρμακο.

Δεν χρειάζονται εδώ αναλύσεις, από το στόμα και το στομάχι, που το ξέρουμε από τον… Ιπποκράτη, περάσαμε στα μάτια και τώρα στα οστά.

Η μαστίχα σίγουρα δεν είναι το σούπερ φάρμακο, ούτε το νερό του Καματερού, όσοι το θυμούνται που θεράπευε τον… καρκίνο, αλλά ανοίγονται μπροστά της τέτοιοι ορίζοντες, που όσο καλή να είναι η Διοίκηση της και είναι, σε λίγο δεν θα φτάνει για το προϊόν, θα χρειάζονται επαγγελματίες μάνατζερ υψηλού επιπέδου.

Αυτά αν δεν τα βλέπουμε εμείς τα βλέπουν οι πολυεθνικές του φαρμάκου. Όσο προχωρούν οι έρευνες και αργούν και καλώς αργούν, αν τελικά αποδειχθεί αυτό που ξεκίνησε από την… ταπεινή Καρδιολογική Κλινική του Σκυλίτσειου, ότι δηλαδή η μαστίχα επιδρά στην μείωση της χοληστερίνης και πάει λέγοντας, μιλάμε θα γίνει… επανάσταση αφού από ένα χημικό προϊόν τις στατίνες θα περάσουμε σε ένα ασυναγώνιστο, φυσικό, τη μαστίχα.

Εδώ η μάχη, οι μάχες από δω και πέρα θα είναι σκληρές και τα χτυπήματα δεν θα είναι πάνω από τη μέση. Ήδη η ΕΜΧ θωρακίζει γι’ αυτό όσους καταλαβαίνουν, με ποιοτικό έλεγχο, με απαγόρευση χρήσης φυτοφαρμάκων, με το να είναι ανοικτή σε ελέγχους κρατικών οργανισμών στο πρωτογενές προϊόν κ.λπ. αλλά είπαμε αυτά είναι χτυπήματα πάνω από τη μέση, γιατί υπάρχουν και τα… κάτω.

Εδώ κάνετε μια παρένθεση και βάλτε στο διαδικτυακό… ψαχτήρι τη λέξη Μανωλάτες.

Αμ΄ δεν θα βγάλει  την ωραία Κωμόπολη της Ηλείας, δεν θα βγάλει τις φράουλες θα βγάλει την μαύρη εργασία.

Εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί ξέρουμε όλοι τι γίνεται στα χωριά και είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν εργάτες γής οι οποίοι στην μεγάλη πλειοψηφία τους είναι αλλοδαποί.

Παλαιά ίσχυε μια περίπλοκη διαδικασία, που δυσκόλευε πολύ τα πράγματα, αυτή όμως σήμερα έχει απλοποιηθεί. Έχω την εντύπωση ότι αν, λέω αν, ένας ή κάποιοι χρησιμοποιούν αλλοδαπούς στις εργασίες τους, οι Επιθεωρητές Εργασίας θα είναι πρόθυμοι να τους ενημερώσουν.

Το ίδιο ίσχυε παλιά και με τις ελεγχόμενες φωτιές σε αγρούς. Ήταν τέτοια η διαδικασία, που κάποιος μέχρι να πάρει την άδεια, τον έβρισκε το επόμενο Καλοκαίρι, τώρα με μια απλή αίτηση παίρνει την άδεια την ίδια μέρα.

Το αυτόν ισχύει και με την εκ περιτροπής εργασία, όχι μόνο των αλλοδαπών που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας αλλά και για έναν «τρόφιμο» της ΒΙΑΛ που εργάζεται ή ζητά εργασία. Με δυό λόγια η νομοθεσία του επιτρέπει να εργαστεί και εύκολα αδειοδοτεί και αυτόν, που του παρέχει την εργασία.

Με απλές διαδικασίες δηλαδή, όλα μπορούν να γίνουν νόμιμα και ωραία.

Τώρα αν μου την βίδωσε και έγραψα τα παραπάνω ή έχω κάποιες πληροφορίες αυτό το κρατάω για τον εαυτό μου. Σημασία έχει ότι κάποιος προειδοποίησε για ένα αναμενόμενο χτύπημα κάτω από τη μέση.

 

Υ.Γ. Όλα ωραία με τους αγιασμούς στα Σχολεία. Τα κοντά 800 παιδιά της ΒΙΑΛ μπορούν να συνεχίσουν τα μαθήματα τους στον πετροπόλεμο, στο κρέμασμα των κλαδιών δίκην μαϊμούδων και στον… ναργιλέ.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 23/01/2020 - 21:47

Βεβαίως και ευκολότερα, με την διαφορά ότι στη χώρα μας έχουμε Δημοκρατία και οι διαδικασίες είναι πιο περίπλοκες αφού ισχύει η διάκριση εξουσιών.

Αν, αν όμως λέμε αν, η Χίος λέγονταν… Σακίζ, τότε ο Ερντογάν θα την είχε αδειάσει σε μια μέρα.

Αύριο, θα έλεγε για όλα τα νησιά… του, θα μεταφερθούν στην ενδοχώρα, στους 332 Δήμους (τόσους έχει η Ελλάδα) από 100 άτομα, τελεία και παύλα.

Και αφού θα προφύλασσε τα… σύνορα του, θα συνέχιζε.

Από μεθαύριο δεν θα μπαίνει μέσα ρουθούνι, κι’ αν ξεφεύγει θα κρατείται, θα εξετάζεται σε ένα δίμηνο η αίτηση ασύλου του και αν δεν δικαιούται θα γίνεται πακέτο και θα επιστρέφεται στην… Ελλάδα.

Ναι, αλλά η Ελλάδα, δεν είναι Τουρκία. Ευτυχώς και το είπαμε, αλλά αυτό τι σημαίνει, το αντίδοτο του αυταρχισμού είναι το… χύμα;

Επειδή καιρό το γράφουμε και ουδείς δίνει σημασία, αντιγράφουμε από το κύριο άρθρο σήμερα της «Καθημερινής».

«Η απάντηση στη συσσωρευμένη αγανάκτηση που αποτυπώθηκε στις μεγάλες διαδηλώσεις χθες στο Βόρειο Αιγαίο δεν μπορεί να είναι μόνο ο δημαγωγικός κατευνασμός – η συγκαταβατική αναγνώριση ότι «ο θυμός είναι δικαιολογημένος». Η απάντηση στην αγανάκτηση θα είναι μόνο τα γρήγορα αποτελέσματα στην υλοποίηση της εξαγγελθείσας πολιτικής. Υλοποίηση που προϋποθέτει ότι, εκτός από τους ιθύνοντες, θα ακούσουν το μήνυμα των νησιών και οι τοπικές κοινωνίες της ενδοχώρας. Το αντίδοτο στον θυμό είναι η εθνική αλληλεγγύη».

Ιδού λοιπόν η Ρόδος, που όλως… περιέργως, δεν έχει μετανάστη – πρόσφυγα ούτε για δείγμα, ιδού και η πρόκληση.

Πότε θα συμπαρασταθούν οι Δήμοι της υπόλοιπης Ελλάδας τους απελπισμένους συνέλληνες τους των νησιών;

Δηλαδή επειδή ο Μητσοτάκης δεν είναι Ερντογάν, να αποφασίσει και να διατάξει, τι τους εμποδίζει από μόνοι τους να δώσουν την πιο αποφασιστική ανακούφιση τώρα, που ο καιρός δεν επιτρέπει την εξαγωγή νέων ροών;

Και όμως ακόμα και αυτούς, που δεν κάνουν το κορόϊδο κάτι τους εμποδίζει. Λείπει η ΠΡΑΞΗ.

Σήμερα πάλι είχαμε μετά τις παναιγιακές κινητοποιήσεις, μια συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης με τους αιρετούς των νησιών, απ’ όπου όπως φάνηκε από τις σχετικές δηλώσεις, κλασσικά ελληνικά, ότι ο καθένας κατάλαβε ότι ήθελε.

Εμείς όμως κρατάμε ΕΝΑ. Συμφώνησαν κάθε 15 μέρες να προχωρούν και σε πρακτικά μέτρα λύσεων. Αν γίνει αυτό, ο Κυριάκος δεν χρειάζεται να γίνει Ρετζέπ, διαφορετικά επειδή έτσι κι’ αλλιώς δεν μπορεί να γίνει, μαύρο φίδι που τους έφαγε όλους.

Γιατί το επαναλαμβάνομε. Αν νομίζουμε ότι το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι μόνο νησιωτικό πρόβλημα… χαιρετίσματα.

 

Υ.Γ. Σαν το πουλάκι έφυγε η Μαρία Τομπάζη. Στην αρχή, που ήταν φυσιολογικά μαγκωμένη, μας έλεγε χωρίς δημοσιότητα εννοείται. Γράψτε κάτι για το… Μέγαρο μην μας έρθει στο κεφάλι. Αργότερα, που ο χρόνος χαλάρωσε τα πράγματα, μου λέει μια μέρα. Είδες Γιάννη, το νέο Μέγαρο (απέναντι από του Ατταλιώτη) γίνεται. Κυρία Πρόεδρε, της είπα τότε, μην αισιοδοξείτε εμείς, δεν θα το προλάβουμε. Σε τούτο το νησί τα έργα γίνονται με καθυστέρηση φάσεως 50ετίας. Που νάξερα ότι ο μισός αιώνας ήταν μόνο… τρία χρόνια.