Χίος, Κυριακή 15 Δεκεμβρίου

Η μαστίχα πρέπει να είναι… άσπρη παντού

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 11/09/2019 - 20:53

Η Χίος πατάει σε δύο  πόδια, τη ναυτιλία και τη μαστίχα, τα υπόλοιπα είναι…  υπηρεσίες και ένας τόπος ζεί μόνο από την παραγωγή.

Εδώ υπάρχει κάτι καινούριο. Ενώ η ναυτιλία αντιμετωπίζει ελέγξιμη άνοδο, ας πούμε την προσαρμογή της στο οικολογικό αποτύπωμα μεταφορών κ.λ.π. η μαστίχα γνωρίζει πρωτοφανή απογείωση, επειδή απλά, σταδιακά, αργά και σταθερά αλλάζει αντικείμενο, από το… μάσημα περνάει στο φάρμακο.

Δεν χρειάζονται εδώ αναλύσεις, από το στόμα και το στομάχι, που το ξέρουμε από τον… Ιπποκράτη, περάσαμε στα μάτια και τώρα στα οστά.

Η μαστίχα σίγουρα δεν είναι το σούπερ φάρμακο, ούτε το νερό του Καματερού, όσοι το θυμούνται που θεράπευε τον… καρκίνο, αλλά ανοίγονται μπροστά της τέτοιοι ορίζοντες, που όσο καλή να είναι η Διοίκηση της και είναι, σε λίγο δεν θα φτάνει για το προϊόν, θα χρειάζονται επαγγελματίες μάνατζερ υψηλού επιπέδου.

Αυτά αν δεν τα βλέπουμε εμείς τα βλέπουν οι πολυεθνικές του φαρμάκου. Όσο προχωρούν οι έρευνες και αργούν και καλώς αργούν, αν τελικά αποδειχθεί αυτό που ξεκίνησε από την… ταπεινή Καρδιολογική Κλινική του Σκυλίτσειου, ότι δηλαδή η μαστίχα επιδρά στην μείωση της χοληστερίνης και πάει λέγοντας, μιλάμε θα γίνει… επανάσταση αφού από ένα χημικό προϊόν τις στατίνες θα περάσουμε σε ένα ασυναγώνιστο, φυσικό, τη μαστίχα.

Εδώ η μάχη, οι μάχες από δω και πέρα θα είναι σκληρές και τα χτυπήματα δεν θα είναι πάνω από τη μέση. Ήδη η ΕΜΧ θωρακίζει γι’ αυτό όσους καταλαβαίνουν, με ποιοτικό έλεγχο, με απαγόρευση χρήσης φυτοφαρμάκων, με το να είναι ανοικτή σε ελέγχους κρατικών οργανισμών στο πρωτογενές προϊόν κ.λπ. αλλά είπαμε αυτά είναι χτυπήματα πάνω από τη μέση, γιατί υπάρχουν και τα… κάτω.

Εδώ κάνετε μια παρένθεση και βάλτε στο διαδικτυακό… ψαχτήρι τη λέξη Μανωλάτες.

Αμ΄ δεν θα βγάλει  την ωραία Κωμόπολη της Ηλείας, δεν θα βγάλει τις φράουλες θα βγάλει την μαύρη εργασία.

Εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί ξέρουμε όλοι τι γίνεται στα χωριά και είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν εργάτες γής οι οποίοι στην μεγάλη πλειοψηφία τους είναι αλλοδαποί.

Παλαιά ίσχυε μια περίπλοκη διαδικασία, που δυσκόλευε πολύ τα πράγματα, αυτή όμως σήμερα έχει απλοποιηθεί. Έχω την εντύπωση ότι αν, λέω αν, ένας ή κάποιοι χρησιμοποιούν αλλοδαπούς στις εργασίες τους, οι Επιθεωρητές Εργασίας θα είναι πρόθυμοι να τους ενημερώσουν.

Το ίδιο ίσχυε παλιά και με τις ελεγχόμενες φωτιές σε αγρούς. Ήταν τέτοια η διαδικασία, που κάποιος μέχρι να πάρει την άδεια, τον έβρισκε το επόμενο Καλοκαίρι, τώρα με μια απλή αίτηση παίρνει την άδεια την ίδια μέρα.

Το αυτόν ισχύει και με την εκ περιτροπής εργασία, όχι μόνο των αλλοδαπών που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας αλλά και για έναν «τρόφιμο» της ΒΙΑΛ που εργάζεται ή ζητά εργασία. Με δυό λόγια η νομοθεσία του επιτρέπει να εργαστεί και εύκολα αδειοδοτεί και αυτόν, που του παρέχει την εργασία.

Με απλές διαδικασίες δηλαδή, όλα μπορούν να γίνουν νόμιμα και ωραία.

Τώρα αν μου την βίδωσε και έγραψα τα παραπάνω ή έχω κάποιες πληροφορίες αυτό το κρατάω για τον εαυτό μου. Σημασία έχει ότι κάποιος προειδοποίησε για ένα αναμενόμενο χτύπημα κάτω από τη μέση.

 

Υ.Γ. Όλα ωραία με τους αγιασμούς στα Σχολεία. Τα κοντά 800 παιδιά της ΒΙΑΛ μπορούν να συνεχίσουν τα μαθήματα τους στον πετροπόλεμο, στο κρέμασμα των κλαδιών δίκην μαϊμούδων και στον… ναργιλέ.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 13/12/2019 - 17:29

Καθομολόγηση, η τελετή κατά την οποία οι φοιτητές ανώτατων ιδρυμάτων παίρνουν το πτυχίο τους και διαβάζουν τον όρκο που προβλέπεται από τη σχολή τους.

Επειδή μάλιστα η όλη ορκωμοσία περιλαμβάνει μια ιερότητα τόσο οι Καθηγητές όσο και οι αυριανοί Ακαδημαϊκοί πολίτες φορούν τηβέννους, όπως τον μακρύ εξωτερικό μανδύα ή χλαμύδα που φορούσαν οι αρχαίοι Ρωμαίοι, κυρίως οι ανώτεροι αξιωματούχοι και ο αυτοκράτορας.

Ένα μακρύ, ριχτό σκουρόχρωμο ένδυμα με φαρδιά μανίκια και διακοσμητικές ταινίες γύρω από τα μανίκια και τον λαιμό, που φορούν δικαστές και πανεπιστημιακοί σε επίσημες τελετές ή περιστάσεις.

Αυτά… εγκυκλοπαιδικά, γιατί στην πράξη είναι εκ των πραγμάτων μια γιορτή, που προσαρμοζόμενη στα ειωθότα της χώρας του… χαβαλέ, έχει και ολίγον από αυτόν.

Έτσι σήμερα το πρωϊ, πολλοί ήταν αυτοί που αναρωτιούνταν ποιοί είναι αυτοί οι παλαβοί με τα… ράσα, που χοροπηδούν έξω από το Ομήρειο, με ροκάνες, σφυρίχτρες, με καπνογόνα, με κανόνια χαρτοπολέμου, με κόρνες και μαρσάροντας με θόρυβο μηχανές μεγάλου κυβισμού.

Βεβαίως οι εμπειρότεροι εξηγούσαμε ότι οι φοιτητές έπαιρναν τα… πτυχία τους και στα πρόσωπα σχηματίζονταν τουλάχιστον έκπληξη για την εξήγηση.

Και επειδή μπορεί και να είμαστε τίποτα… γεροπαράξενοι ας εξηγηθούμε.

Τους φοιτητές τους αγαπάμε, είναι ένα με τη ζωή μας, είναι νέοι άνθρωποι «βράζει το αίμα τους» και φυσικά δεν περιμένουμε σε μια γιορτή, γιατί αυτό είναι για εκείνους και τους συγγενείς τους η τελετή καθομολόγησης να επικρατούν συνθήκες Ιερού Ναού.

Επίσης αναγνωρίζουμε ότι αυτά στα οποία αναφερόμαστε, αφορούν μια μειοψηφία, ικανή όμως, όπως πάντα όσοι κάνουν θόρυβο, να τραβήξει την προσοχή και να φτιάξει το κλίμα.

Αυτό λοιπόν που έγινε σήμερα στο Ομήρειο, δεν ήταν επιεικώς απαράδεκτο, ήταν από αυτά που δεν πρέπει να επαναληφθούν, όχι μόνο γιατί το Ομήρειο είναι για τους Χιώτες ένας Ναός του πνεύματος, αλλά και γιατί φάνηκε πως σε αυτούς που παραχωρήθηκε δεν τον σεβάστηκαν στο ελάχιστο, ακόμα και ως απλό χώρο συναθροίσεως, αφήνοντας κατά μέρος τους κανόνες ασφαλείας, που κατά παραβιάστηκαν.

Και επειδή το Πανεπιστήμιο, ζωή να έχει η Χία… χορηγία, διαθέτει μεταξύ άλλων και ένα ωραιότατο Αμφιθέατρο, ας διοργανώνει εκεί και τις τελετές καθομολογήσεως.

Αν δε, για λόγους όγκου των παρευρισκόμενων, αυτός δεν φτάνει, το… γήπεδο, δίπλα είναι.

Άλλωστε για μερικούς εκ των αυριανών Ακαδημαϊκών πολιτών, όπως φάνηκε από την συμπεριφορά τους στο Ομήρειο, μάλλον ο χώρος των… κερκίδων θα είναι πιο οικείος.

 

Υ.Γ. Δήμαρχε Χίου αν δεν είσαστε παρών στην τελετή θα είχατε μια δικαιολογία να παραχωρήσετε το χώρο και του χρόνου αν ζητηθεί. Επειδή όμως είσαστε, να δούμε με τι καρδιά και τι εγγυήσεις θα το κάνετε. Αν το… κάνετε.

Τα σκαλιά του Ομηρείου μετά την... τελετή