Χίος, Παρασκευή 5 Ιουνίου

Η μαστίχα πρέπει να είναι… άσπρη παντού

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 11/09/2019 - 20:53

Η Χίος πατάει σε δύο  πόδια, τη ναυτιλία και τη μαστίχα, τα υπόλοιπα είναι…  υπηρεσίες και ένας τόπος ζεί μόνο από την παραγωγή.

Εδώ υπάρχει κάτι καινούριο. Ενώ η ναυτιλία αντιμετωπίζει ελέγξιμη άνοδο, ας πούμε την προσαρμογή της στο οικολογικό αποτύπωμα μεταφορών κ.λ.π. η μαστίχα γνωρίζει πρωτοφανή απογείωση, επειδή απλά, σταδιακά, αργά και σταθερά αλλάζει αντικείμενο, από το… μάσημα περνάει στο φάρμακο.

Δεν χρειάζονται εδώ αναλύσεις, από το στόμα και το στομάχι, που το ξέρουμε από τον… Ιπποκράτη, περάσαμε στα μάτια και τώρα στα οστά.

Η μαστίχα σίγουρα δεν είναι το σούπερ φάρμακο, ούτε το νερό του Καματερού, όσοι το θυμούνται που θεράπευε τον… καρκίνο, αλλά ανοίγονται μπροστά της τέτοιοι ορίζοντες, που όσο καλή να είναι η Διοίκηση της και είναι, σε λίγο δεν θα φτάνει για το προϊόν, θα χρειάζονται επαγγελματίες μάνατζερ υψηλού επιπέδου.

Αυτά αν δεν τα βλέπουμε εμείς τα βλέπουν οι πολυεθνικές του φαρμάκου. Όσο προχωρούν οι έρευνες και αργούν και καλώς αργούν, αν τελικά αποδειχθεί αυτό που ξεκίνησε από την… ταπεινή Καρδιολογική Κλινική του Σκυλίτσειου, ότι δηλαδή η μαστίχα επιδρά στην μείωση της χοληστερίνης και πάει λέγοντας, μιλάμε θα γίνει… επανάσταση αφού από ένα χημικό προϊόν τις στατίνες θα περάσουμε σε ένα ασυναγώνιστο, φυσικό, τη μαστίχα.

Εδώ η μάχη, οι μάχες από δω και πέρα θα είναι σκληρές και τα χτυπήματα δεν θα είναι πάνω από τη μέση. Ήδη η ΕΜΧ θωρακίζει γι’ αυτό όσους καταλαβαίνουν, με ποιοτικό έλεγχο, με απαγόρευση χρήσης φυτοφαρμάκων, με το να είναι ανοικτή σε ελέγχους κρατικών οργανισμών στο πρωτογενές προϊόν κ.λπ. αλλά είπαμε αυτά είναι χτυπήματα πάνω από τη μέση, γιατί υπάρχουν και τα… κάτω.

Εδώ κάνετε μια παρένθεση και βάλτε στο διαδικτυακό… ψαχτήρι τη λέξη Μανωλάτες.

Αμ΄ δεν θα βγάλει  την ωραία Κωμόπολη της Ηλείας, δεν θα βγάλει τις φράουλες θα βγάλει την μαύρη εργασία.

Εδώ χρειάζεται προσοχή γιατί ξέρουμε όλοι τι γίνεται στα χωριά και είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν εργάτες γής οι οποίοι στην μεγάλη πλειοψηφία τους είναι αλλοδαποί.

Παλαιά ίσχυε μια περίπλοκη διαδικασία, που δυσκόλευε πολύ τα πράγματα, αυτή όμως σήμερα έχει απλοποιηθεί. Έχω την εντύπωση ότι αν, λέω αν, ένας ή κάποιοι χρησιμοποιούν αλλοδαπούς στις εργασίες τους, οι Επιθεωρητές Εργασίας θα είναι πρόθυμοι να τους ενημερώσουν.

Το ίδιο ίσχυε παλιά και με τις ελεγχόμενες φωτιές σε αγρούς. Ήταν τέτοια η διαδικασία, που κάποιος μέχρι να πάρει την άδεια, τον έβρισκε το επόμενο Καλοκαίρι, τώρα με μια απλή αίτηση παίρνει την άδεια την ίδια μέρα.

Το αυτόν ισχύει και με την εκ περιτροπής εργασία, όχι μόνο των αλλοδαπών που βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας αλλά και για έναν «τρόφιμο» της ΒΙΑΛ που εργάζεται ή ζητά εργασία. Με δυό λόγια η νομοθεσία του επιτρέπει να εργαστεί και εύκολα αδειοδοτεί και αυτόν, που του παρέχει την εργασία.

Με απλές διαδικασίες δηλαδή, όλα μπορούν να γίνουν νόμιμα και ωραία.

Τώρα αν μου την βίδωσε και έγραψα τα παραπάνω ή έχω κάποιες πληροφορίες αυτό το κρατάω για τον εαυτό μου. Σημασία έχει ότι κάποιος προειδοποίησε για ένα αναμενόμενο χτύπημα κάτω από τη μέση.

 

Υ.Γ. Όλα ωραία με τους αγιασμούς στα Σχολεία. Τα κοντά 800 παιδιά της ΒΙΑΛ μπορούν να συνεχίσουν τα μαθήματα τους στον πετροπόλεμο, στο κρέμασμα των κλαδιών δίκην μαϊμούδων και στον… ναργιλέ.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 04/06/2020 - 19:20

Υπάρχει ένα αξίωμα που παρασύρει και εμάς τους δημοσιογράφους.

Μην κρίνεις ένα έργο αν δεν τελειώσει.

Σωστά, αλλά μέχρι να τελειώσει, δεν έχει σημασία εκτός του χρόνου ολοκλήρωσης και η εικόνα που αφήνει το εργοτάξιο;

Πόσο μάλλον που με τον ρυθμό ταχύτητας εκτέλεσης έργων, πιο πολύ βλέπουμε τα… εντόσθια, παρά το ίδιο το αποτέλεσμα.

Ερχόμαστε λοιπόν στο ζητούμενο, που αφορά πράγματα, που σε άλλες χώρες του κόσμου αλλά και πολλές πόλεις της χώρας μας θεωρούνται αυτονόητα και εν τέλει είναι απλά.

Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και γινόμαστε συγκεκριμένοι.

Δείτε το παράδειγμα της φωτογραφίας.

Βρισκόμαστε στην πλατεία Πολυχρονοπούλου, απέναντι από Φαρμακείο Χατζηδάκη.

Η ΔΕΗ αντικατέστησε μια φθαρμένη τσιμέντινη κολώνα. Για να ολοκληρωθεί αυτό το τιτάνιο έργο χρειάστηκαν 18 μήνες και μια… δημοσιότητα. Δημοσιότητα στην οποία απάντησε στην πράξη η Δημοτική αρχή και ξέρουμε τι λέμε. Τα ΜΜΕ δεν έχουν μαγικά ραβδιά να λύνουν προβλήματα. Επυταχύνουν, δεν λύνουν, δεν κυβερνούν τα ΜΜΕ.

Στο μεταξύ στην βάση της κολώνας υπάρχει αυτή η εικόνα. Εκτός της οπτικής και ουσιαστικής ρύπανσης, δίπλα ενοικιάζει ο Δήμος σε έναν επαγγελματία εστίασης να βγάζει τραπεζάκια, ο οποίος εννοείται πληρώνει τέλη χρήσης.

Ερώτημα τώρα. Τι θα στοίχιζε στον εργολάβο να σκεπάσει όλη αυτή την… χαβούζα με λίγα καροτσάκια γαρμπίλι, το οποίο θα αφαιρέσει όταν αρχίσει πάλι τις εργασίες;

Απλούστατα κανείς δεν του το έχει επιβάλλει. Όχι πεί, επιβάλλει. Σ’ αυτές τις δουλειές δεν λένε, επιβάλλουν.

Τι θα στοίχιζε αν στην λακκούβα, που έχουν αφήσει έξω από την πόρτα της ΔΕΥΑΧ (!) έμπαινε μια σίτα, με ένα ευχάριστο χρώμα, που να έδειχνε ότι εκεί γίνεται έργο και όχι μια πληγή χαίνουσα;

Απολύτως τίποτα. Απλά ουδείς το επιβάλλει.

Δείτε ξανά την εικόνα με την οποία δυστυχώς έχουμε εξοικειωθεί.

Μια… ζάντα για βάση, πάνω ένα σίδερο με το σήμα εργασιών, μπηγμένες μπετόβεργες επενδυμένες με πλαστική σωλήνα, ένα δίχτυ μεταξύ ψαρέματος και πλαστικής… σερπαντίνας και κάτω το… χάος.

Ξέρετε από πότε είναι αυτή εικόνα στο σημείο αυτό; Από τον Ιούνιο 2019, δηλαδή ένα συναπτό έτος!

Γίνομαι συγκεκριμένος. Ο Δήμος έχει στο δυναμικό του πολλούς Αρχιτέκτονες. Αυτοί λοιπόν μπορούν να φτιάξουν πέντε – δέκα σχέδια κάλυψης – απόκρυψης για να θυμηθούμε τον Στρατό.

Οσάκις ο εργολάβος σταματάει ή κατά την διάρκεια των εργασιών περνάει σε άλλη φάση, δεν θα αφήνει τρύπες και χαβούζες, θα τις… κρύβει, με τα σχέδια που θα του υποδειχθούν.

Ταυτόχρονα η Τεχνική Υπηρεσία δεν θα αφήνει να γίνεται ένα έργο, αν με δαπάνες του εργολάβου δεν υπάρχει σ’ αυτό μια πινακίδα, που πρώτον να δίνει στοιχεία του έργου, κόστος, χρονοδιάγραμμα περάτωσης και δεύτερον μια εικόνα ή μακέτα που να πληροφορεί τους διερχόμενους τι ακριβώς θα γίνει στο βολοσήκωμα, που βλέπουν και ανέχονται.

Όλα αυτά ούτε ιδιαίτερα έξυπνα είναι ούτε… διαστημικά. Απαιτούν όμως άλλη νοοτροπία, που πρέπει να διακατέχει την δημοτική αρχή, έναντι των προκατόχων της.

Ας τα βάλουμε στο μυαλό μας και ας σκεφτούμε ότι εφαρμόζονται από αύριο.

Απευθείας θα μιλάμε για άλλη ποιότητα στην πόλη μας.

 

Υ.Γ. Είναι κρίμα να γίνεται τόση δουλειά ουσίας στον Δήμο εδώ και 8 μήνες και μέσω κορωνοϊού και να σκοντάφτει στις λεπτομέρειες.

Το ξαναγράφομε και ο Δήμαρχος θα το πιάσει. Δεν αρκεί να καπετανεύεται καλά το πλοίο, πρέπει και το πλήρωμα να είναι χορτάτο.

Δεν μπορούν να γίνονται τόσα έργα στην πόλη και να χάνονται από τις... κουτσουλιές.