Χίος, Τρίτη 7 Ιουλίου

Η… ΝΑSA τι λέει, να κλείσει η Προκυμαία;

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 19/05/2020 - 22:21

Και έτσι συνεδρίασε η Λιμενική Επιτροπή και… ξεπέταξε τους ιθαγενείς των καφετεριών δια της μεθόδου των… υπηρεσιών.

Αρχικά δεν είχαν γραπτή εισήγηση, μετά δεν είχαν μελέτη, μετά δεν είχαν προσκομίσει τα βαπτιστικά από τον Ιερέα της Ενορίας τους… και στο τέλος είχαν και αρνητική γνώμη για το κλείσιμο της Προκυμαίας και οι υπηρεσίες.

Όταν δείξεις ένα θέμα σε ένα δημοσιογράφο, βλέπει ήδη μπροστά του το… ρεπορτάζ. Το ίδιο αν δείξεις ένα δρόμο σε έναν Αστυνομικό και δη της Τροχαίας και σε έναν Πυροσβέστη.

Θα σου πεί να μην κλείσει.

Και έτσι με δεδομένες τις υπηρεσιακές αρνήσεις ας μην φέρουν καν την μελέτη οι … καφετεριάδες.

Αφήστε που το θέμα ίσως πάει και στο Δημοτικό συμβούλιο, που έχει… ειδίκευση.

Η μέθοδος γνωστή και δοκιμασμένη. Συζητάμε ένα θέμα τουλάχιστον ένα εξάωρο και καταλήγουμε να πούμε την… γνώμη μας, αφού αρμόδιο για την απόφαση είναι το Λιμενικό Ταμείο.

Ας τα δούμε λοιπόν ξεκάθαρα τα πράγματα. Υπάρχει και η άλλη γνώμη.

Ο χώρος φτάνει και παραφτάνει. Οταν είχαμε γεμίσει καφετέριες δεν σέβονταν τίποτα. Είδαμε και πάθαμε να καταλάβουν την ηχορύπανση. Κατέστρεψαν τον τουρισμό με αυτές τις βλακείες. Κρατούσαν ξύπνια την μισή Ευαγγελίστρια, τα Δικαστήρια καθημερινά δίκαζαν τέτοιες περιπτώσεις. Ταυτόχρονα τα ενοίκια πήραν φωτιά, έφτασαν σε αστρονομικές τιμές.

Για τους λόγους αυτούς και άλλους τόσους, η Προκυμαία παραμένει ως έχει.

Βλέπετε; Θεωρώ τιμιότερο να πούμε αυτά, από το να βρίσκουμε τις όποιες δικαιολογίες να πούμε όχι.

Μόνο, που δεν γίνεται αντιληπτό ότι η εστίαση φέτος το καλοκαίρι δεν θα λυγίσει, θα σπάσει. Ο κορωνοϊός είναι μια έκτακτη κατάσταση, που καταστρέφει. Την Προκυμαία θα την ανοίγαμε για να σώσουμε επιχειρήσεις, εργαζομένους και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ταυτόχρονα θα δοκιμάζαμε και τον Περιφερειακό. Φαίνεται ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι για το πρώτο και έτοιμοι για το δεύτερο.

Δεν πειράζει, ούτε η πρώτη φορά θα είναι ούτε η τελευταία που στο νησί αυτό την ώρα που περνούσαν τα πουλιά εμείς την είχαμε πέσει για ύπνο.

 

Υ.Γ. Στη φωτογραφία η Προκυμαία του Πυθαγορείου της Σάμου.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 06/07/2020 - 18:59

Γιατί ο κόσμος δεν δυσπιστεί στην θέα των μακετών της Μαρίνας στο Καστέλλο;

Γιατί ξέρει ότι ο ιδιώτης δεν είναι Δημόσιο. Τουλάχιστον αυτός είναι σοβαρός.

Θυμίζω τις μακέτες της Μαρίνας και τις αεροφωτογραφίες, που είχαν διαφημιστεί μάλιστα ως έτοιμο έργο ή… μακέτο, για να μην ξεχάσουμε και την ορολογία του Κώστας Σημίτη, του… συντρόφου, που μας άφησε παρακαταθήκη το σημερινό ρημάδι.

Μετά την σχετική δημοσιότητα λοιπόν ας κρατήσουμε στη σκέψη μας τις… λεπτομέρειες.

Ο μοναδικός που επενδύει στο νησί, εξαιρουμένης της ΕΜΧ είναι ο Όμιλος Τσάκου.

Το γιατί ας το αναρωτηθούν και οι άλλοι εφοπλιστικοί οίκοι.

Ένας κούκος όμως φέρνει την άνοιξη;

Συμφώνως με την παροιμία όχι, φέρνει το μήνυμα της και ας προσπαθήσουμε να μπούμε στο μυαλό του Καπετάνιου του Ομίλου.

Τη Χίο την ταϊζει η προπέλα, αυτό ξέρουμε, αυτή είναι η ιστορία μας, αυτό είναι το μέλλον μας, αυτό είναι το ένα μας πόδι. Το άλλο είναι η μαστίχα.

Είναι όμως η Ναυτιλία μόνο η… μεγάλη προπέλα;

Δεν είναι, είναι και η… μικρή. Πόσοι Χιώτες μπορούν να κυβερνήσουν σήμερα μικρά τουριστικά σκάφη; Πόσοι Μηχανικοί; Πόσοι σε βοηθητικές υπηρεσίες;

Άρα η Μαρίνα έρχεται να δέσει με το Ναυτικό Λύκειο, όχι μόνο του Ομίλου Τσάκου, αλλά με τα ναυτικά Λύκεια γενικώς. Η Μαρίνα θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας για την… μικρή προπέλα.

Μετά, η ίδια εξωτερικά θα είναι περισσότερο μια… Ευρώπη στη Χίο, παρά μια συνηθισμένη Μαρίνα. Εξ’ ού και το Ξενοδοχείο, εξ’ ού και οι παιδότοποι και οι ποδηλατόδρομοι, εξ’ ού και οι υπηρεσίες επιπέδου, όχι για τα υψηλά βαλάντια, αλλά για τον υψηλό πολιτισμό, που κάποτε είχε η Χίος και πρέπει και μπορεί να αποκτήσει ξανά.

Και βεβαίως δεν λείπει τυχαία από την Μαρίνα που θα είναι έτοιμη το 2022 (Ελλαδάρα, τρία χρόνια για τις ενοικιάσεις και τις αδειοδοτήσεις, ένα για την κατασκευή) το κατασκευαστικό – επισκευαστικό κομμάτι.

Γνώμη μου είναι ότι δεν γίνεται γιατί η ίδια η Μαρίνα από την φύση της, όπως κατασκευάζεται, θα είναι εξωτερικά περισσότερο πολυχώρος πολιτισμού και ποιοτικής ψυχαγωγίας παρά Μαρίνας. Γίνεται γιατί το… Καρδαμυλίτικο μυαλό, θέλει αλλού την δραστηριότητα αυτή, που κι’ αυτή εν τέλει θα κινείται γύρω από την… μικρή προπέλα.

Αν βάλουμε να δουλέψει λίγο και το δικό μας μυαλό θα το βρούμε.

Άλλωστε αν το δεί κανείς στο χάρτη θα διαπιστώσει πως εν τέλει όλα από το ΤΕΕΝS, μέχρι το Ίδρυμα, μέχρι την Μαρίνα, μέχρι το επισκευαστικό μέρος, μέχρι, μέχρι, στο τέλος όλα καταλήγουν στα… Καρδάμυλα.

 

Υ.Γ. Κρατάω κάτι από τηλεοπτική συνέντευξη, του Μιχάλη Μπελέγρη, για τις λεπτομέρειες της Μαρίνας, που θα μεταδοθεί στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV.  Αυτό που έμαθα κοντά σ’ αυτούς τους ανθρώπους του Ομίλου Τσάκου είναι ότι απεχθάνονται την στασιμότητα.