Η βοήθεια μας ταξιδεύει προς Τσεσμέ αλλά η Τουρκία γκρεμίζεται οικονομικά

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 13/02/2023 - 20:12

Ξέρω πως υπάρχουν και αυτοί, που χαμογελούν, που η Τουρκία έρχεται στα πολύ μα πολύ δύσκολα. Είναι τόσο μικρόνοες, όσο και αυτοί, που υποστηρίζουν ότι ακόμα και στην ανάγκη δεν βοηθάς τον… εχθρό σου.

Λάθος και τα δύο. Το γεγονός ότι το χαλί του μίσους κατά των Ελλήνων, έφυγε κάτω από τα πόδια του Ερντογάν, δεν οφείλεται στον σεισμό, αλλά στην ανθρώπινη  συμπεριφορά των Ελλήνων, στην δύσκολη ώρα των γειτόνων τους.

Ο σεισμός εκτός αυτού, την εξόντωση δηλαδή της προπαγάνδας του μίσους, που συστηματικά προωθεί ο Τούρκος Σουλτάνος, έδειξε και κάτι άλλο. Το γεγονός ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκτός από τα σύνορα ξεπερνούν και τις Κυβερνήσεις. Όσες φραγές και να βάλει ο Ερντογάν, το φιλελληνικό κλίμα στην χώρα του, τίναξε στον αέρα την πολιτική του.

Το ίδιο συμβαίνει τώρα και με την οικονομία. Όσοι υποστηρίζουν πως όσο χειρότερα περνάει ο γείτονας τόσο λιγότερο σε απειλεί, κάνουν λάθος.

Ανεξάρτητα όμως από το τι πιστεύει ο καθένας και εκτός από το ανθρώπινο στοιχείο, ακούστε για παράδειγμα την συγκλονιστική συνέντευξη του γείτονα μας Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλου στον συνάδελφο Στρατή Μπαλάσκα https://www.alithia.gr/politiki/na-min-xereis-poios-einai-pio-tyheros-aytos-poy-skotothike-i-aytos-poy-ezise, σημειώστε ότι οι αριθμοί έχουν ως γνωστόν την δική τους αμείλικτη λογική.

Τι πρέπει λοιπόν να έχουμε σαν δεδομένα;

Η Τουρκία δεν έζησε μόνο τον καταστρεπτικότερο σεισμό στην ιστορία της

Θα ζήσει τώρα και μια οικονομική καταστροφή, που πάλι δεν θα έχει προηγούμενο.

Έκθεση που δημοσιεύτηκε το Σαββατοκύριακο από την Τουρκική Συνομοσπονδία Επιχειρήσεων τοποθετεί το κόστος των ζημιών στα 84,1 δισ. δολάρια – 70,8 δισ. για τις επισκευές χιλιάδων κατοικιών, 10,4 δισ. από την απώλεια εθνικού εισοδήματος και 2,9 δισ. από την απώλεια εργάσιμων ημερών.

Αναφέρει πως το κύριο κόστος θα αφορά την ανοικοδόμηση κατοικιών, γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και υποδομών, και κάλυψη των βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αναγκών στέγασης εκατοντάδων χιλιάδων αστέγων.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι περίπου 13,4 εκατ. άνθρωποι ζουν στις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό – ή το 15% του πληθυσμού της Τουρκίας- και παράγουν σχεδόν το 10% του ΑΕΠ.

Ο αντίκτυπος του σεισμού στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν δεν είναι πιθανό να ανακοινωθεί, όπως συνέβη μετά τον σεισμό του 1999 στη βορειοδυτική Τουρκία, που έπληξε τη βιομηχανική ενδοχώρα, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μαχμούντ Μοχιελντίν, στο περιθώριο του Arab Fiscal Forum την Κυριακή.

Ο Μοχιελντίν πρόσθεσε πως, μετά τις αρχικές επιπτώσεις που θα φανούν τους επόμενους μήνες, οι επενδύσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στην ανοικοδόμηση θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ.

Ωστόσο, οικονομολόγοι και αξιωματούχοι εκτιμούν πως ο σεισμός θα μειώσει την οικονομική ανάπτυξη μέχρι δύο ποσοστιαίες μονάδες φέτος!

Αντιλαμβανόμαστε καθόλου τα μεγέθη; Καταλαβαίνουμε πώς και πόσο θα επηρεάσει αυτό τους γείτονες μας.

Δυστυχώς ή ευτυχώς τις ζημιές του σεισμού τις βλέπει κανείς άμεσα. Του οικονομικού σεισμού όχι.

Και αυτό δεν είναι καθόλου μα καθόλου καλός σύμβουλος. Δεν θα φέρει καλά στην γειτονιά μας. Μακάρι να κάνω λάθος.

 

Υ.Γ: Στα κακά σημειώστε ότι άλλο ένα εκατομμύριο τουλάχιστον Σύροι, δεν θα έχουν ένα κεραμίδι να βάλουν από κάτω το κεφάλι τους. Και αυτοί θα τραβήξουν βόρεια και μετά… Δυτικά.

Σχετικά Άρθρα