Και τώρα θέλουν τα νησιά χωρίς… Στρατό

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 27/07/2020 - 18:50

Δεν στέγνωσε το μελάνι, όταν γράφαμε ότι ο Ερντογάν από αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης θα ζητήσει την… εφαρμογή της.

‘Ετσι χθες, μια μέρα από τη λήξη επιφυλακής στο Αιγαίο, επειδή ο Τουρκικός Στόλος πήγε ξανά στους… Ναυστάθμους του, ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Φουάτ Οκτάϊ δήλωσε στην Μιλιέτ τα εξής, δείχνοντας μας ξεκάθαρα τι μας… περιμένει.

“Η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη για να περιοριστεί στην ηπειρωτική χώρα, η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη για να κοπεί η αναπνοή της. Αν κάποιος προσπαθήσει να το κάνει αυτό θα κοπεί η δική του η ανάσα. Θα φτάσει σε σημείο να μην μπορεί εκείνος να πάρει ανάσα. Επομένως η Μεσόγειος είναι η γαλάζια πατρίδα μας και η γαλάζια πατρίδα μας είναι η κόκκινη γραμμή μας. Αν κοιτάξετε στις κόκκινες γραμμές μας υπάρχει η Κύπρος. Καμιά λύση που δεν βασίζεται στη πολιτική και κυρίαρχη ισότητα και με τον ίδιο τρόπο τον δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου αποτελεί κόκκινη γραμμή μας. Και η χρήση των δικαιωμάτων στο πλαίσιο των συμφωνιών που σύναψε η Τουρκία με την «Τουρκική Δημοκρατρία της Βόρειας Κύπρου» είναι κόκκινες γραμμές μας. Μια άλλη κόκκινη γραμμή μας είναι η συμφωνία που υπογράψαμε με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Και η γραμμή που δημιουργήσαμε εκεί είναι κόκκινη γραμμή μας. Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ μα ποτέ να παραβιαστεί.

Όμως υπάρχει για μας άλλη μια κόκκινη γραμμή και έχουν ξεκινήσει διαδικασίες σχετικά με αυτό. Αφορά την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, που πηγάζει από τις συμφωνίες που υπογράφηκαν πριν από 100 χρόνια. Δηλαδή αν κοιτάξουμε, αντίθετα με τι συμφωνίες τα νησιά του Αιγαίου έχουν στρατικοποιηθεί. Αυτό είναι απαράδεκτο για την Τουρκία. Ό,τι απαιτείται γι’ αυτό θα γίνει. Άλλωστε αυτή τη στιγμή σε αυτό το πλαίσιο έχουν ξεκινήσει εργασίες νομικών διαδικασιών”.

Νάτο λοιπόν μπροστά μας το… καινούργιο. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει στα Τουρκικά η παροιμία «και κερατάς και δαρμένος» αλλά εδώ κολλάει γάντι και ο Τούρκος Αντιπρόεδρος μας το λέει κατάμουτρα. Θα μας κολλήσει στα μούτρα, είτε σε διαπραγματεύσεις, είτε στα Διεθνή Δικαστήρια, την Συνθήκη της Λωζάνης, που όντως αναφέρει ρητά ότι τα νησιά του Αιγαίου παραμένουν χωρίς Στρατό.

Εμείς βέβαια μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο επικαλούμαστε νόμιμη άμυνα έναντι της Τουρκίας και έχουμε τα νησιά σαν αστακούς, αλλά αυτό δεν αλλάζει τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάνης.

Αυτά για να ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε.

Όσον αφορά τον Τουρκικό στόλο που… μπαίνει και βγαίνει απλά ο Ερντογάν εφαρμόζει σωστά την μύθο του αρχαίου… Τούρκου Αίσωπου με τον λύκο και τα πρόβατα.

Μια θα φωνάζουμε λύκος στα πρόβατα, βγήκε η μαούνα με το τρυπητήρι, βγήκε ο Τουρκικός στόλος, ξαναβγήκε η μαούνα, δυό, τρείς θα τον φωνάξουμε, κάποια στιγμή θα μας βαρεθούν και όταν βγεί πραγματικά δεν θα μας δώσει κανένας καμμιά σημασία.

Ας κρατήσουμε όμως σε όλα αυτά και την άλλη… ερμηνεία.

Και αυτή είναι ότι ο Φουάτ Οκτάϊ ομολογεί εμμέσως ότι αν επιχειρήσουν κάτι στα νησιά θα φάνε το κεφάλι τους, γι’ αυτό ζητά αποστρατικοποίηση, για να τα κάνει μια χαψιά.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι τι κάνει η Τουρκία αλλά τι κάνουμε εμείς.

Ματαιώνεται λέει η αγορά Φρεγατών από την Γαλλία. Πολύ ωραία, για να το λένε αυτοί που ξέρουν εμείς περιττεύουμε. Δεν μας λένε όμως τι θα πάρουμε στη θέση τους;

Πόσο χρόνο χρειαζόμαστε για να καταλάβουμε ότι η… δουλειά θα γίνει από τη θάλασσα;

Και μια… λεπτομέρεια ακόμα. Με την αύξηση της θητείας τι θα γίνει; Με την εθελοντική στράτευση γυναικών τι θα γίνει; Με την ανανέωση ηλικιακά των ΕΠΟΠ τι θα γίνει; Με την ουσιαστική ανά έτος εκπαίδευση των Εφέδρων τι θα γίνει;

Ο Φουάτ Οκτάϊ μίλησε, κανένας δικός μας θα μιλήσει;

 

Υ.Γ. Δεν θα μπορούσαμε να μετατάξουμε ακόμα και… 50ντάρηδες ΕΠΟΠ σε Συνοριοφύλακες και τόσα 20χρονα παιδιά που προσλάβαμε να φυλάνε την… ΒΙΑΛ να τα στείλουμε ως νέο αίμα ΕΠΟΠ;

Σχετικά Άρθρα