Και τώρα τι θα την κάνουμε την… ΒΙΑΛ;

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 23/11/2021 - 18:54
Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στον Λαγκαδά

Αν είχαμε όραμα και σχεδιασμό σήμερα θα ξέραμε, αλλά δυστυχώς η Χίος βρίσκεται μονίμως στον αστερισμό της… άρνησης.

Αναφερόμαστε στο θέμα που προέκυψε από το πρωϊ, όπου ο μόνος που δεν αιφνιδιάστηκε από την ερώτηση μας στον υπουργό Μετανάστευσης ήταν ο… ίδιος.

Και τώρα κύριε υπουργέ, που θα φτιαχτεί μια νέα Δομή Κλειστού τύπου στο Θόλος (εκεί βλέπετε το… στείλαμε το υπουργείο) χωρητικότητας 1200 ατόμων (άραγε το νούμερο απέχει πολύ από τα 500 που ζητούσε το Δημοτικό Συμβούλιο και που ο Δήμαρχος πρότεινε να γίνει στις Μπαμπακιές, που κανείς δεν ξέρει, που βρίσκονται;) τι θα γίνει η ΒΙΑΛ;

Ο Μηταράκης εύστροφος «ξεγλίστρησε» εύκολα.

Έχουμε 50 εκατομμύρια είπε, ας μας πεί ο ιδιοκτήτης Δήμος Χίου αλλά και οι πολύπαθοι κάτοικοι στο Χαλκειός πως θέλουν να αξιοποιηθεί η περιοχή.

Αλήθεια ποιά είναι εδώ η απάντηση μας;

Θα μείνει ο Δήμος στην ανακύκλωση; Οι κάτοικοι θα επιστρέψουν στις καλλιέργειες τους; Είναι μια λύση, αλλά είναι η καλύτερη;

Κατά τη γνώμη μας έτσι τα αντισταθμιστικά οφέλη του Χαλκειούς το πολύ - πολύ να είναι μια… Παιδική χαρά.

Αντιθέτως μήπως πρέπει να δούμε λίγο τι έκαναν οι… πονηροί Σαμιώτες, που χωρίς καμιά φασαρία, χωρίς να γίνουν ήρωες των… καναλιών, σήμερα έχουν ένα Κλειστό ΚΥΤ χωρητικότητας 3000 ανθρώπων, που φιλοξενεί 300 και προχωρούν με φούλ χρηματοδοτήσεις από το υπουργείο Μετανάστευσης για αξιοποίηση του παλιού ΚΥΤ;

Διαβάστε, ανακοίνωση που υπογράφει η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη.

Μόλις τελειώσετε την ανάγνωση, ας σκεφτούμε όλοι μαζί μήπως την λύση την έχουμε στα… πόδια μας.

"Ολοκληρώθηκε η σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Δήμου Αν. Σάμου και του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Τα συμβαλλόμενα μέρη θα ενεργήσουν από κοινού για την πλήρη αποκατάστασης της ευρύτερης περιοχής όπου λειτουργούσε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου, με την ταυτόχρονη διερεύνηση της πιθανής ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων της περιοχής, τόσο από αυτή καθ’ αυτή τη λειτουργία του ΚΥΤ, όσο και από τις πυρκαγιές που συχνά ξεσπούσαν.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αναλαμβάνει την υποχρέωση διερεύνησης πιθανής ρύπανσης του εδάφους και των υδάτων της περιοχής, καθώς και τη σύνταξη της σχετικής μελέτης για την άρτια αποκατάσταση του χώρου σύμφωνα με υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα.

Ο Δήμος Αν. Σάμου, με τη σειρά του, αναλαμβάνει την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης της περιοχής και την εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης των ιδιοκτητών των όμορων, στον χώρο του πρώην ΚΥΤ, εκτάσεων. Αναλαμβάνει, επίσης, τη διαχείριση της φιλοξενίας και της περίθαλψης αδέσποτων ζώων στο χώρο του πρώην ΚΥΤ, καθώς και όλες τις απαιτούμενες νόμιμες ενέργειες και διαδικασίες για την αγορά του οικοπέδου ιδιοκτησίας Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α), στο οποίο στεγαζόταν το πρώην ΚΥΤ Σάμου.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου θα μεριμνήσει για τη χρηματοδότηση, τόσο για τις εργασίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όσο και για τη μετέπειτα υλοποίηση του έργου αποκατάστασης της περιοχής. Τέλος, στο πλαίσιο των ανωτέρω, αναλαμβάνει τη διερεύνηση για τη δυνατότητα χρηματοδότησης της αγοράς του ανωτέρω οικοπέδου ιδιοκτησίας Ταμείου Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α) στο οποίο στεγαζόταν το πρώην ΚΥΤ Σάμου.

Με αυτόν τον τρόπο, υλοποιείται ακόμα μία δέσμευση του Υπουργείου προς την τοπική κοινωνία του νησιού, μετά και τον οριστικό τερματισμό λειτουργίας του παλαιού ΚΥΤ στο Βαθύ της Σάμου.

Και σ΄ αυτό το εγχείρημα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο της Αριστείας, έχει αναλάβει κομβικό ρόλο αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την ερευνητική δράση των μελών της ακαδημαϊκής του κοινότητας. Η αποδοτική συνεργασία μέσα σε ένα πλαίσιο κοινής αντίληψης για την κατεύθυνση των αναπτυξιακών πολιτικών είναι προτεραιότητα για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και αναμένεται να συνεχιστεί σε σταθερή βάση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών των νησιών του Αρχιπελάγους."

Κοντολογίς οι Σαμιώτες θα κάνουν αυτά. Εμείς με δεδομένες τις σημερινές χρήσεις και τις ιδιοκτησίες, μήπως πρέπει να βάλουμε το Πανεπιστήμιο να δουλέψει, φτιάχνοντας κάτι που να δίνει δουλειά σε ανθρώπους;

Εκτός κι’ αν το έχουμε δεδομένο ότι το μέλλον μας είναι το… ΚΑΠΗ.

Και αυτά να γίνουν τώρα, πριν να αδειάσει η ΒΙΑΛ. Πριν να γίνει το άλλο ΚΥΤ. Οι μελέτες θέλουν χρόνο και χωρίς μελέτες χρηματοδοτήσεις δεν δίνονται.

Υ.Γ.: Kι’ εγώ το μόνο ολοκληρωμένο μυστήριο που παρακολούθησα στην Εκκλησία είναι η… βάφτιση μου, αλλά ξέρω ότι οι Εκκλησίες είναι χώροι λατρείας και ότι η... κυρά Αρτεμισία, που ανάβει τα καντήλια, Θεός σχωρέσει την, δεν είναι δυνατόν να κάνει… face control. H Κυβέρνηση δεν το ξέρει;

 

Σχετικά Άρθρα