Καλές οι δικές μας εκλογές αλλά ας κοιτάξουμε και τις εκλογές της… Τουρκίας

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 31/05/2019 - 17:31

Συγνώμη που ενδεχόμενα οι παρακάτω σκέψεις χαλάσουν την νιρβάνα της καταμέτρησης των… σταυρών, αλλά αφού κάτσει η σκόνη των Περιφερειακών και Δημοτικών εκλογών και ενώ το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών προδικάζει την καταδίκη του Σύριζα ακόμα με μεγαλύτερο ποσοστό χασούρας στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, νομίζω πως πρέπει να σκεφθούμε πως εκλογές δεν έχουμε μόνο εμείς.

Έχει και ο Ερντογάν απέναντι και μάλιστα εκλογές που για εκείνον έχουν ιδιαίτερο βάρος και συναισθηματική αξία. Βλέπετε η Κωνσταντινούπολη, στην οποία έχουμε επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου εκτός της ιδιαίτερης αξίας της ως Πόλη με Π… κεφαλαίο, είναι και ο τόπος του, είναι το σημείο από το οποίο ξεκίνησε ως Δήμαρχος για να εκτοξευτεί ως Σουλτάνος. Δεν τον νοιάζει λοιπόν τι έγινε στην υπόλοιπη Τουρκία, τον νοιάζει να πάρει την Πόλη, δεν έχει μάθει να χάνει και κανείς δεν μπορεί να προδικάσει την συμπεριφορά του αν τελικά αντί θριάμβου εισπράξει γροθιά, που είναι το πιθανότερο.

Θα πεί κανείς πως οι ενέργειες του διακρίνονται εν τέλει από λογική. Σωστό αλλά μέχρι στιγμής και χωρίς το εκλογικό αποτέλεσμα, που θα το ερμηνεύσει μεταξύ άλλων και ως Κουρδικό χτύπημα κάτω από τη μέση.

Επειδή όμως δεν είναι πιά… Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης αλλά ηγέτης της Τουρκίας μαζί με την ενδεχόμενη εκλογική ήττα θα μετρήσει και άλλες, που συντελούνται στο μαλακό… Κουρδικό υπογάστριο του.

Περιμένει τις οικονομικές κυρώσεις για την εμμονή του στους Ρωσικούς πυραύλους S400, βλέπει τη σκόνη να καθίζει στη Συρία αλλά μέσα απ’ αυτήν διακρίνει Ρώσους και Αμερικανούς να τα βρίσκουν μια χαρά στο μοίρασμα των ενεργειακών αποθεμάτων της αποδεκατισμένης αυτής χώρας και τέλος βλέπει πως αυτά που δεν κατάφεραν χρόνια τώρα ΟΗΕ και δεν συμμαζεύεται στην Κύπρο τα κατάφεραν η… ExxonMobil και η Total.

Aλήθεια πέρα από τις… γεωτρυπανιές Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ είδαμε τι άλλο προκάλεσε ο άξονας ΗΠΑ, Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ;

Για πρώτη φορά ο Μεχμέτ Τσαβούσογλου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε δημοσίως πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και δεν… πλέουν ή κρέμονται στον αέρα και επίσης πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ετσι η Τουρκία που δεν αναγνωρίζει ούτε καν την Σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας, ξαφνικά εμφανίζεται λάτρης του… δικαίου!

Τι σημαίνει αυτό; Έγινε ξαφνικά ο Σουλτάνος οσία παρθένα ή βρισκόμαστε μπροστά στην κλασσική μέθοδο μια κρύο μια ζέστη και πλασάροντας το κρύο σερβίρουμε και ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο και ξεπερνάμε το στραπάτσο της Κωνσταντινούπολης;

Εδώ δεν χρειάζεται κάποιος να κάνει την… Πυθία αλλά χρειάζονται στοιχειώδεις γνώσεις ιστορίας. Η Τουρκία μυρίζεται παζάρι στην περιοχή και στο παζάρι ενεργοποιούνται και οι δύο όψεις του νομίσματος. Από την μία το καρότο και από την άλλη το μαστίγιο. Μόνο που η Τουρκία είναι προβλέψιμη και στα δύο.

Και εδώ δεν έχουμε παρά να διαβάσουμε ιστορία. Η Τουρκία προετοιμάζει το έδαφος, φτιάχνει το ταψί με τα γεμιστά και το βάζει στο φούρνο όποτε η Ελλάδα είναι σε μετάβαση.

Το 1974 από την δικτατορία στην μετάβαση προς την Δημοκρατία χάσαμε την μισή Κύπρο.

Το 1996 στην μετάβαση από το… πατριωτικό ΠΑΣΟΚ στο… εκσυχρονιστικό του Σημίτη, προέκυψαν τα Ιμια.

Τώρα από τον Σύριζα στην μετάβαση στον Μητσοτάκη, συν την απώλεια της Πόλης, που θα πρέπει να… ξεχαστεί, η Τουρκία κάτι θα ετοιμάσει.

Προσέξτε καλά και τις ημερομηνίες. Αυτές συν η ακυβερνησία στην Ελλάδα, συν ο πληγωμένος Ερντογάν μας κάνουν ένα εκρηκτικό μίγμα.

Άραγε αυτά τα βλέπουμε μόνο εμείς;

 

Υ.Γ. Έχουμε ξαναγράψει ότι θα είναι μεγάλη δουλειά για την χώρα να φύγει ο Σύριζα χωρίς τουλάχιστον να προκαλέσει στο Αιγαίο εθνικό ατύχημα. Ο Σύριζα λοιπόν ακόμα δεν έφυγε και το… ατύχημα δεν εξαρτάται από μας.

Σχετικά Άρθρα